Juleslik må der ikke mangle her op til jul. Hvis du vil prøve noget hjemmelavet juleslik i år, så er julekarameller måske et godt bud. Det er saltkarameller med smag af de lækreste julekrydderier. Læs med her og få vores opskrift.
Hjemmelavede karameller med julekrydderier
Vi elsker at lave karameller herhjemme. Faktisk er det oftest Rasmus er der karamelspecialisten herhjemme, men denne gang er det faktisk mig der har kastet mig ud i karamelkogingen.
Jeg havde en ide om nogle julekarameller, og måtte bare give mig i kast med projektet. Nu er de blevet så gode, at jeg bliver nød til at dele dem med Jer.
Forestil dig en saltet flødekaramel. Perfekt konsistens.. Lidt blød men ikke for meget.. Lidt klistret men ikke for meget.. Med en smag af.. Brunkager..
Ja det lyder altså lidt skørt, men de smager virkelig af brunkager, og det er jo indbegrebet af jul, så det er de perfekte julekarameller.
De er faktisk slet ikke svære at lave. Det eneste det kræver er lidt tålmodighed og så et sukkertermometer til at holde øje med temperaturen, så den bliver helt rigtig og man dermed får den rigtige konsistens i sidste ende.
Mine karameller får her smag af de traditionelle julekrydderier; kanel, ingefær og nelliker. Du kan selvfølgelig eksperimentere med andre krydderier hvis du har lyst, jeg synes at de tre her giver den perfekte julede smag til karamellerne.
Ingrediensnoter
Sukker – Sukker skal der i. Ganske almindeligt hvidt sukker.
Piskefløde – Piskefløde skal der selvfølgelig i. Det er jo flødekarameller. Det er heldigvis på tilbud mange steder her op til jul.
Glukosesirup – Det kan købes i de fleste større supermarkeder, og er med til at sikre at karamellen får den lækre konsistens.
Vaniljepasta – Vaniljepasta er bare super godt når man skal lave karameller.
Krydderier – Krydderierne består af kanel, nelliker og ingefær. De tilsættes først når karamelmassen er kogt færdig for at få den bedste smag.
Hvordan laver man julekarameller?
Det er slet ikke så svært at lave hjemmelavede karameller derhjemme. Julekarameller er ingen undtagelse.
Først skal man koge karamelmassen af sukker, piskefløde, glukosesirup og vaniljepasta. Det hele skal bare i en gryde, og koges op under omrøring.
Massen skal koge indtil den når 119-120 grader. Det tager altså lidt tid, så hav god tålmodighed, og husk at rør rundt jævnligt.
Mål i mens krydderierne af. Når karamelmassen når 119-120 grader, tages den af varmen med det samme, og krydderierne sigtes ned i karamelmassen, som vendes godt rundt, og derefter hældes ud i et fad eller en beholder der er beklædt med bagepapir.
Nu skal karamellen bare stå og sætte sig inden julekaramellerne kan skæres ud og pakkes ind i stykker af bagepapir.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Vi anbefaler at du pakker karamellerne ind enkeltvis i stykker af bagepapir eller papir specifikt til karameller. Sådan holder de best. Opbevar dem i en lufttæt beholder eller i et glas med låg.
Ja du kan sagtens eksperimentere og prøve dig frem med andre krydderier som du synes smager af jul. Jeg elsker karamellerne med disse tre krydderier, men du kan sagtens bruge andre eller springe nogle over.
Andre opskrifter på juleslik du måske vil synes om
Opskrift på hjemmelavede flødekarameller med smag af jul
Her får du vores opskrift på de bedste hjemmelavede julekarameller med smag af kanel, nelliker og ingefær. De er nemme at lave, og de er skønne i slikskålen til jul.
Du kan lave dem og servere dem for familien til jul, eller du kan give en pose karameller som værtindegave eller måske som gave til pakkespil. Uanset hvad, så håber jeg at du får lyst til at prøve opskriften.
Julekarameller
Ingredienser
- 5 dl piskefløde
- 250 g sukker
- 125 g glukosesirup
- 1 tsk vaniljepasta
Krydderier
- 1 spsk flagesalt
- 1 tsk stødt kanel
- ½ tsk stødte nelliker
- ½ tsk stødt ingefær
Sådan gør du
- I en stor gryde eller pande varmes sukker, piskefløde, glukosesirup og vaniljepasta op til det begynder at koge. – Det bør være en nonstick gryde eller pande så karamellen ikke så let sætter sig fast, og gerne med høje kanter, da karamelmassen vil boble op når den koger.
- Kog karamelmassen ved middel varme til temperaturen rammer 119-120 grader. Det tager lidt tid, så hav god tålmodighed. Mål i mens krydderierne af.
- Tag gryden/panden af blusset når massen rammer 119-120 grader. Sigt kanel, nelliker og ingefær i, og tilsæt flagesalt. Rør rundt til krydderierne er jævnt fordelt.
- Hæld karamelmassen op i et fad 25×25 cm foret med bagepapir. Lad den køle ned i ca. 3,5 timer ved stuetemperatur inden den skæres ud i passende stykker med en skarp kniv. – Jeg plejer at få ca. 70 karameller ud af en portion. Men du bestemmer selv hvor store du vil lave dem.
- Pak karamellerne i cellofan eller bagepapir skåret til i passende stykker.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her