Halloween nærmer sig, og det er sæson for uhyggelige halloween kager og skræmmende mad. Her får du vores bud på lækre sorte halloween vandbakkelser med creme og syltetøj og klamt spindelvæv udenpå.
Uhyggelige kager
Der bliver mere og mere tradition for også at fejre halloween i Danmark, og vi går ikke af vejen for en god mulighed for at bage nogle lækre kager.
Jeg har her udfordret mig selv lidt, og kastet mig ud i noget jeg ikke lige har prøvet før, nemlig choux au craquelin, som er en vandbakkelse med en slags kiksedej på toppen, der krakelerer ned over vandbakkelsen når den bages.
Jeg har bagt vandbakkelser masser af gange, men det her er første gang med en krakeleret top, og jeg skulle da også lige bage dem nogle gange for at få den rigtige tykkelse på kiksedejen, så den klakelerede rigtigt, og vandbakkelserne hævede ordenligt.
Men nu sidder den lige i skabet, og jeg glæder mig til at dele opskriften med dig.
Mere halloweeninspiration
Ingrediensnoter
Vaniljecreme – Jeg koger selv min vaniljecreme, og tilsætter lidt orange pastafarve. Du kan også tilsætte farve til en pulvercreme hvis du ikke vil koge din creme selv, men det er virkelig nemt, så det skal du ikke være bange for.
Smør – Der skal bruges smør i både vandbakkelser og i kiksedejen der skal ovenpå vandbakkelsen. Du skal bruge rigtig smør, som for eksempel Lurpak, og ikke et blandingsprodukt.
Farver – Jeg bruger sort pastafarve til dejen, og orange pastafarve i cremen. Pastafarve kan købes online eller i større supermarkeder, dem jeg har brugt her er købt i Føtex.
Hvordan laver man halloween vandbakkelser?
Hvis du følger opskriften her nøje, så er det ikke så svært at lave disse halloween kager, der er nogle forskellige elementer du skal igennem.
Først skal du lave vaniljecremen. Det gør du ved at piske æg, vaniljekorn, sødmælk, pastafarve og maizena sammen og koge cremen godt igennem. Passer cremen igennem en si, køl den ned og sæt den på køl til den skal bruges.
Så skal du lave kiksedejen der skal ovenpå vandbakkelserne. Kom sukker, smør, hvedemel og pastafarve i en foodprocesser og kør det hele sammen. Du kan også godt ælte det sammen med hænderne, men det er meget nemmere på foodprocessoren. Læg dejen i en frysepose, og rul den ud inde i posen til en tykkelse på 2 mm. Læg posen flade i fryseren.
Nu er du klar til at lave vandbakkelserne. Kog vand og smør op i en gryde, og tilsæt alt melet på en gang, og rør godt mens du stadig har gryden på middel varme. Når alt melet er ristet godt af, og dejen er jævn og glat, så skal den køle ned. Jeg plejer at lægge den ned i røreskålen til røremaskinen, og brede den godt ud, så køler den hurtigt, og er klar til at piske. Når dejen er kølet lidt ned (må ikke være over 60 grader), så pisker du den godt mens du hælder sammenpisket æg i indtil du har den rette konsistens. Dejen skal være så du kan sprøjte den ud, men den skal stadig flyde en lille smule når du tager en skefuld op.
Kom vandbakkelsesdejen i en sprøjtepose med en stjernetyl, og sprøjt 10 vandbakkelser ud på en bageplade beklædt med bagepapir eller på en silikonmåtte hvis du har sådan en. Mine er 4,5-5 cm i diameter.
Tag kiksedejen ud af fryseren, og klip posen op. Brug en udskikker på samme størrelse som dine vandbakkelser, og stik dejen ud i runde skiver. Læg den frosne kiksedej ovenpå dine vandbakkelser. Du skal ikke trykke dem ned, men lægge dem forsigtigt på toppen.
Sæt pladen i ovnen, og bag vandbakkelserne i 30-35 minutter indtil de er færdigbagte. Husk ikke at åbne ovnen før tiden er gået, så risikerer du at de falder sammen. Når vandbakkelserne er færdige, sætter du dem på en rist, så de kan køle ned.
Pisk fløden til en flødeskum, og vend den sammen med den kolde vaniljecreme. Kom det på en sprøjtepose med en fyldetyl. Kom syltetøj i en anden sprøjtepose også med en fyldetyl.
Skær et lille hul i bunden af vandbakkelserne med en spids kniv, og sprøjt først lidt syltetøj i toppen af vandbakkelsen, og fyld den derefter med creme.
Varm skumfiduser 15-30 sekunder i mikroovnen, og træk det bløde skumfidus ud som spindelvæv, og læg den hen over toppen af vandbakkelserne. Slut af med at spøjte lidt creme på toppen og drys med lakridskrymmel.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Vandbakkelser med fyld er helt klart bedst når de lige er lavet, men jeg synes godt de kan tåle at stå et par timer i køleskabet inden de skal serveres.
Andre halloweenopskrifter du måske vil synes om
- Halloween snackfad
- Halloween tapas
- Halloween citronfromage
- Red velvet halloween cupcakes
- Halloween småkager med glasur
Tips og Tricks
- Vaniljecreme
- Pisk farven i mælken inden du koger cremen op, så kan du nemmest piske farven helt ud. Det er også en god ude lige at passere cremen igennem en si for at sikre der ingen klumper er i når den er færdig. Du skal lave farven på din vaniljecreme kraftigere end du vil have den i sidste ende, da vaniljecremen skal blandes sammen med flødeskum inden den fyldes i vandbakkelserne.
- Tjek én vandbakkelse inden du tager alle ud
- Når du tror dine vandbakkelser er klar, kan du hurtigt tage en ud af ovnen, og se at den ikke falder sammen inden du tager resten af pladen ud. Vil du have flere tips til vandbakkelser, så læs mere om vandbakkelser her.
Serveringsforslag
- Server kagerne til en uhyggelig halloweenfest eller hvis du vil glæde familien med lidt lækker i weekenden.
Elsker du vandbakkelser?
Prøv også vores opskrifter på Vandbakkelser med flødeskum og syltetøj eller Walesstang med vaniljecreme og frisk frugt
Opskrift på sorte vandbakkelser med edderkoppespind
Her får du vores bud på nogle uhyggeligt gode halloween kager, nemlig vandbakkelsesboller med spindelvæv og fyld af syltetøj og orange vaniljecreme.
De er både sjove at servere, og så synes både børn og voksne at de smager skønt. Vi håber du får lyst til at prøve opskriften derhjemme.
Halloween vandbakkelser med creme og syltetøj
Ingredienser
Vaniljecreme
- 2,5 dl sødmælk
- Orange pastafarve
- ½ vaniljestang
- 35 g sukker
- 1 æg
- 2 spsk maizena
Kiksedej
- 50 g smør, blødt
- 50 g sukker
- 50 g hvedemel
- Sort pastafarve
Vandbakkelser
- 0,75 dl vand
- 50 g smør
- 50 g hvedemel
- 2 æg
Andet
- 2,5 dl piskefløde
- 1 dl hindbærsyltetøj, eller anden rød syltetøj
- 5 skumfiduser
- Lakridskrymmel
Sådan gør du
Vaniljecreme
- Kom mælken i en gryde og pisk orange pastafarve i lidt af gangen til du har en god kraftig orange farve. Cremen skal senere blandes med flødeskum, så farven bliver en del lysere.2,5 dl sødmælk, Orange pastafarve
- Kom kornene fra vaniljestangen, sukker, æg og maizena i den orange mælk og pisk det hele godt sammen. Kog cremen op, og lad den koge 2-3 minutter ved middel varme. Passér den igennem en si, lad den køle ned og sæt den på køl til den skal bruges senere.½ vaniljestang, 35 g sukker, 1 æg, 2 spsk maizena
Kiksedej
- Kom hvedemel, sukker og blødt smør i en foodprocessor sammen med lidt sort pastafarve, og kør det hele godt sammen. Du kan justere farven løbende, og den behøver ikke være helt kulsort, men mørkegrå er fint. Den bliver lidt mørkere når den kommer i ovnen.50 g smør, 50 g sukker, 50 g hvedemel, Sort pastafarve
- Læg dejen i en stor frysepose, og rul den tyndt ud inde i posen. Dejen skal være 2 mm tyk. Læg posen med dejen fladt i fryseren, så den er helt frossen når den skal bruges.
Vandbakkelser
- Tænd ovnen på 200 grader almindelig over- og undervarme.
- Kom vand og smør i en gryde og kog det op. Når væsken koger, tilsættes alt hvedemelet på en gang. Rør godt med en træske, og hold gryden på middel varme indtil alt melet er ristet godt af, og dejen er jævn og blank.0,75 dl vand, 50 g smør, 50 g hvedemel
- Læg dejen i en røreskål, og bred den godt ud, så den kan køle hurtigt af. Den må ikke være over 60 grader når du pisker æggene i.
- Pisk æggene sammen, og pisk derefter æggene i dejen lidt af gangen. Tilsæt æg til du har den rette konsistens. Dejen skal være lidt flydende, men stadig kunne holde formen nogenlunde når den sprøjtes ud. Det plejer at passe med to m/l størrelse æg.2 æg
- Kom dejen i en sprøjtepose med en stjernetyl, og sprøjt den ud på en bageplade beklædt med bagepapir eller silikonemåtte. Mine vandbakkelser har jeg sprøjtet ud i en diameter på 4,5-5 cm.
- Tag kiksedejen ud af fryseren og klip posen op. Brug en udstikker og stik skiver ud af dejen på samme størrelse som dine vandbakkelser. Læg forsigtigt skiverne af den frosne dej ovenpå vandbakkelserne. De skal ikke trykkes ned, men bare lægges løst ovenpå.
- Sæt pladen i ovnen, og bag vandbakkelserne i 30-35 minutter ved 200 grader almindelige over- og undervarme. Når tiden er gået og vandbakkelserne er gyldne, kan du tage en enkelt ud og se om den bliver stående. Hvis den ikke falder sammen, kan du tage hele pladen ud. Overfør de færdige vandbakkelser til en rist, så de kan køle ned.
Samling
- Pisk fløden til en letpisket flødeskum. Pisk vaniljecremen godt igennem, og vend den herefter sammen med flødeskummen. Kom cremen i en sprøjtepose med en fyldetyl.2,5 dl piskefløde
- Kom syltetøj i en anden sprøjtepose, også med en fyldetyl.1 dl hindbærsyltetøj
- Skær et lille kryds i bunden af alle vandbakkelserne, og sprøjt først lidt syltetøj i toppen af vandbakkelsen. Fyld derefter hulrummet helt op med cremen. Du skulle gerne have lidt creme tilbage til pynt på toppen.
- Klip skumfiduserne over, og giv dem 15-30 sekunder i mikroovnen. Start med et par stykker af gangen indtil du har styr på teknikken. Når den bløde skumfidus kommer ud, skal du ligesom trække den fra hinanden, så den laver det fine spindelvæv. Pas på du ikke brænder dig på den varme skumfidus. Læg spindelvævet ned over bollerne, og sæt dem på et fad.5 skumfiduser
- Sprøjt resten af cremen på toppen af vandbakkelserne med en stjernetyl, og drys med lakridskrymmel som afslutning. Server straks dine uhyggelige vandbakkelser, eller opbevar dem på køl til de skal spises.Lakridskrymmel
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her