Populært:

Madformadelskere / Aftensmad / Hverdagsmad / Græskarrisotto med timian

Græskarrisotto med timian

5

/5

30 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

5

/5

30 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

Vi elsker risotto herhjemme, og nu hvor græskarsæsonen er startet, har vi selvfølgelig også fået risotto med græskar. Hokkaido græskar smager bare skønt, og det er perfekt i en simpel græskarrisotto. Læs med her og få vores opskrift.

lækker opskrift på græskarrisotto med bagt græskar og timian

Mad med hokkaido græskar

Det lille japanske hokkaido græskar har virkelig vundet indpas i Danmark også. Vi kan i år se dem i alle supermarkederne, og de er super lækre i alt fra supper til bagte hokkaido fritter.

Vi holder os heller ikke tilbage, og bruger hokkaido en hel masse her i efteråret, det er bare lækkert, og så indbyder det til nogle super lækre vegetarretter.

Vi vil jo alle sammen gerne spise lidt mindre kød, og græskar gør det bare nemt at undvære kødet, for eksempel i en lækker risotto.

Vegetarmad på den nemme måde

Vi prøver så vidt muligt at spise aftensmad uden kød en gang eller to om ugen.

Det er ikke altid det bliver så opfindsomt, men denne gang blev det altså til en lækker risotto med græskar. Vi elsker nemlig risotto, og hokkaido er bare super lækkert og mættende.

Vi bager græskaret i ovnen sammen med timian før det kommer i risottoen. Det giver masser af god smag, og gør at det er nemt at tilberede græskaret færdig i risottoen.

Noget af det bagte græskar gemmer vi og bruger som toppingen på den færdige risotto. Det smager fantastisk godt.

Risotto med bagt græskar

Ingrediensnoter

Hokkaido græskar – Kan køber i de fleste supermarkeder eller ved grønthandleren her om efteråret.

Timian – Timian og hokkaido er et skønt par. Vi bruger tørret timian til græskaret for ekstra smag. Frisk kan også bruges, men så bør du bruge dobbelt så meget.

Risottoris – Dem kan du købe i supermarkedet. Du kan til nød bruge grødris, men så skal du tage dem af lige når de er færdige så det ikke bliver til risengrød.

Hvidvin – Risotto kræver en hvidvin. Det giver altså en syrlig og frisk smag til retten.

Bouillon – En god grøntsagsbouillon skal du bruge. Du kan godt bruge en terning eller fond du chef opløst i vand.

Parmesan – Parmesan giver en god saltet smag og en cremethed til risottoen. Du kan bruge rigtig parmesan eller grana padano hvis du foretrækker.

Hvordan laver man græskarrisotto?

Mange er bange for at kaste sig ud i at lave risotto, men det behøver man faktisk slet ikke være. Vi har alle set hvordan folk fejler igen og igen i masterchef-programmerne, men det er faktisk ikke helt umuligt at lave en lækker risotto derhjemme.

Til at starte med skal græskaret gøres klar. Det vaskes og skæres i tern. Jeg bruger 1/2 græskar til 4 personer. Resten kan du gemme til suppe eller bagt hokkaido. Græskartern gnides ind i olie, timian, salt og peber, og bages møre ved 180 grader i cirka 25 minutter. Varm i mens bouillon op i en gryde til kogepunktet.

Herefter skal risottoen laves. Start med at opvarme olie i en pande, og tilsæt hakket løg og frisk timian. Steg løget klart, og tilsæt så risene. Risene skal varmes godt igennem, og derefter tilsættes 3/4 af de bagte græskartern. Resten skal bruges til at komme ovenpå risottoen til sidst.

Kom hvidvin på og lad det fordampe. Begynd herefter at tilsætte kogende bouillon lidt af gange. Væsken skal koge væk i mellem hver påfyldning af bouillon. Fortsæt til risene er møre, sluk så for blusset og tilsæt smør og parmesan. Når det er smeltet ind i retten, røres den godt rundt, og serveres med de sidste bagte græskartern på toppen og evt. drysset med græskarkerner.

Se den præcise opskrift med mængder længere nede på siden.

Den bedste vegetarret er risotto uden kød

Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg bruge andet end timian?

Ja du kan sagtens skifte timian ud med en anden krydderurt. Rosmarin er også godt sammen med græskar, men du kan eksperimentere og prøve dig frem med andre. Timian er dog min favorit. Du kan bruge både frisk og tørret, hvis du bruger frisk skal du bruge mere end hvis du bruger tørret.

Kan jeg gemme resterne af risotto?

Ja du kan varme rester dagen efter, eller lave lækre friterede arancini af resterne af denne risotto. Risottokugler er en skøn måde at bruge rester af risotto på.

Andre græskaropskrifter du måske vil synes om

Lækker cremet græskarrisotto

Opskrift på cremet risotto med hokkaido

Her får du vores opskrift på lækker græskarrisotto. Det er nemt at lave, mætter godt, og så er den mild i smagen så hele familien kan være med.

Vi håber du har lyst til at kaste dig ud i vores version af en lækker efterårsrisotto. Den er skøn når den står på kødfri dag derhjemme, eller som skøn halloween aftensmad.

lækker opskrift på græskarrisotto med bagt græskar og timian
5 fra 1 stemme

Græskarrisotto med timian

Opskrift på græskarrisotto med timian
Lækker og cremet risotto med hokkaido græskar og timian. Det er en skøn vegetarisk ret, som du kan servere til aftensmad eller frokost her om efteråret. Det er mad som hele familien elsker, og så er den nem og hurtig at lave.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 30 minutter
Ret Frokost, Hovedret
Køkken Italiensk
Antal 4 personer
Kalorier 728 kcal

Ingredienser

  • 1/2 hokkaido græskar
  • 1 spsk timian, tørret
  • 4 spsk olivenolie
  • 1 løg, hakket
  • 1 stilk timian, frisk
  • 350 g risottoris
  • 3 dl hvidvin
  • 1 1/2 l grøntsagsbouillon
  • 50 g smør
  • 50 g parmesan
  • Salt
  • Peber
  • Evt. ristede græskarkerner, til servering

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 180 grader.
  • Start med at klargøre græskaret. Vask det godt, og skær det i tern på cirka 1,5×1,5 cm. Læg græskartern på en bageplade med bagepapir. Bland halvdelen af olien med tørret timian, salt og peber. Hæld olien ud over græskarternene, og vend dem lidt rundt så de er godt smurt ind i olie alle sammen. Bag det i ovnen til de er møre. Det tager cirka 25 minutter. Herefter er du klar til at lave risottoen.
  • Opvarm olien i en stor pande, og tilsæt hakket løg og frisk timian. Steg ved middel varme til løgene er klare. Tilsæt så risene. Lad risene få varme og stege i ca. 5 minutter inden du går videre. 
  • Tilsæt 3/4 af de bagte græskartern. Gem resten til at komme ovenpå når risottoen er færdig.
  • Tilsæt hvidvinen og lad det simre indtil vinen er fordampet. Varm i mens grøntsagsboullion op i en gryde ved siden af. 
  • Når vinen er kogt væk tilsættes ca. 2 dl. kogende grøntsagsbouillon. Igen lader du væsken koge væk inden du tilsætter yderligere 2 dl. bouillon. Ind i mellem røres der i retten så væsken kan trænge godt ind i risene. Du fortsætter med at koge væske ind i risene indtil de er møre, der skal ca. bruges halvanden liter bouillon til en portion til 4 personer. Nogen gange lidt mindre eller mere, her må man smage på risene for at være sikker på de er færdigtilberedte. De skal lige akkurat være møre uden at koge for meget ud. 
  • Når risene er møre slukkes for kogepladen, og smør og parmesan tilsættes. Når smør og parmesan er smeltet sammen med risene, smages retten til med salt og peber. Server retten med bagte græskartern på toppen og evt. græskarkerner for lidt knas.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 728kcalKulhydrater: 94gProtein: 12gFedt: 28gMættet fedt: 11gKolesterol: 35mgNatrium: 1803mgKalium: 788mgFibre: 6gSukker: 9gA-vitamin: 3699IUC-vitamin: 29mgCalcium: 228mgJern: 6mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Vi elsker risotto! Prøv også: Risotto med svampe og persille eller Risotto med asparges

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 2. oktober 2020 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.