Vi elsker risotto herhjemme, og nu hvor græskarsæsonen er startet, har vi naturligvis også lavet græskarrisotto med timian. Det japanske hokkaidogræskar har for alvor vundet indpas i Danmark, og vi finder det nu i alle supermarkeder – perfekt i alt fra supper til lækre fritter.
Hos os bliver det flittigt brugt i efteråret, især i vegetarretter, hvor græskar gør det let at undvære kødet. I denne risotto bager vi græskaret i ovnen med timian, så det får masser af smag, inden det vendes i risottoen. Noget af det gemmes som topping, der giver retten både farve og ekstra dybde – og det smager fantastisk.

Mere halloweeninspiration
Ingredienser
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 180 grader over- og undervarme.
- Start med at klargøre græskaret. Vask det godt, og skær det i tern på cirka 1,5×1,5 cm. Læg græskartern på en bageplade med bagepapir. Bland olien med tørret timian, salt og peber. Hæld olien ud over græskarternene, og vend dem lidt rundt så de er godt smurt ind i olie alle sammen. Bag det i ovnen til de er møre. Det tager cirka 25 minutter. Herefter er du klar til at lave risottoen.½ hokkaido græskar, 1 spsk timian, 2 spsk olivenolie, Salt, Peber
- Opvarm olien i en stor pande, og tilsæt hakket løg og frisk timian. Steg ved middel varme til løgene er klare. Tilsæt så risene. Lad risene få varme og stege i ca. 5 minutter inden du går videre.2 spsk olivenolie, 1 løg, 1 stilk timian, 350 g risottoris
- Tilsæt 3/4 af de bagte græskartern. Gem resten til at komme ovenpå når risottoen er færdig.
- Tilsæt hvidvinen og lad det simre indtil vinen er fordampet. Varm i mens grøntsagsboullion op i en gryde ved siden af.3 dl hvidvin, 1 ½ l grøntsagsbouillon
- Når vinen er kogt væk tilsættes ca. 2 dl. kogende grøntsagsbouillon. Igen lader du væsken koge væk inden du tilsætter yderligere 2 dl. bouillon. Ind i mellem røres der i retten så væsken kan trænge godt ind i risene. Du fortsætter med at koge væske ind i risene indtil de er møre, der skal ca. bruges halvanden liter bouillon til en portion til 4 personer. Nogen gange lidt mindre eller mere, her må man smage på risene for at være sikker på de er færdigtilberedte. De skal lige akkurat være møre uden at koge for meget ud.
- Når risene er møre, slukkes for kogepladen, og smør og revet parmesan tilsættes. Når smør og parmesan er smeltet sammen med risene, smages retten til med salt og peber. Server retten med bagte græskartern på toppen og evt. græskarkerner for lidt knas.50 g smør, 50 g parmesan
Næringsindhold
Madelskernes Tips
Ingrediensnoter
Hokkaido græskar – Kan købes i de fleste supermarkeder eller ved grønthandleren her om efteråret. Timian – Timian og hokkaido er et skønt par. Vi bruger tørret timian til græskaret for ekstra smag. Frisk kan også bruges, men så bør du bruge dobbelt så meget. Du kan sagtens skifte timian ud med en anden krydderurt. Rosmarin er også godt sammen med græskar, men du kan eksperimentere og prøve dig frem med andre. Timian er dog min favorit. Risottoris – Dem kan du købe i supermarkedet. Du kan til nød bruge grødris, men så skal du tage dem af lige når de er færdige så det ikke bliver til risengrød. Hvidvin – Risotto kræver en hvidvin. Det giver altså en syrlig og frisk smag til retten. Bare rolig den færdige ret smager ikke af vin, og børnene kan sagtens spise den. Bouillon – En god grøntsagsbouillon skal du bruge. Du kan godt bruge en terning eller fond du chef opløst i vand. Parmesan – Parmesan giver en god saltet smag og en cremethed til risottoen. Du kan bruge rigtig parmesan eller grana padano hvis du foretrækker.Rester
Du kan varme rester dagen efter, eller lave lækre friterede arancini (risottokugler) af resterne af denne risotto. Risottokugler er en skøn måde at bruge rester af risotto på.Tilføj dine egne noter




