Lækker og cremet risotto med hokkaido græskar og timian. Det er en skøn vegetarisk ret, som du kan servere til aftensmad eller frokost her om efteråret. Det er mad som hele familien elsker, og så er den nem og hurtig at lave.
Forb. tid 10 minuttermin
Tilb. tid 20 minuttermin
Samlet tid 30 minuttermin
Antal 4personer
Ingredienser
Bagt græskar
½hokkaido græskar
1spsktimian, tørret
2spskolivenolie
Risotto
2spskolivenolie
1løg, hakket
1stilktimian, frisk
350grisottoris
3dlhvidvin
1 ½lgrøntsagsbouillon
50gsmør
50gparmesan
Salt
Peber
Evt. ristede græskarkerner, til servering
Sådan gør du
Bagt græskar
Tænd ovnen på 180 grader over- og undervarme.
Start med at klargøre græskaret. Vask det godt, og skær det i tern på cirka 1,5x1,5 cm. Læg græskartern på en bageplade med bagepapir. Bland olien med tørret timian, salt og peber. Hæld olien ud over græskarternene, og vend dem lidt rundt så de er godt smurt ind i olie alle sammen. Bag det i ovnen til de er møre. Det tager cirka 25 minutter. Herefter er du klar til at lave risottoen.
Opvarm olien i en stor pande, og tilsæt hakket løg og frisk timian. Steg ved middel varme til løgene er klare. Tilsæt så risene. Lad risene få varme og stege i ca. 5 minutter inden du går videre.
Tilsæt 3/4 af de bagte græskartern. Gem resten til at komme ovenpå når risottoen er færdig.
Tilsæt hvidvinen og lad det simre indtil vinen er fordampet. Varm i mens grøntsagsboullion op i en gryde ved siden af.
3 dl hvidvin, 1 ½ l grøntsagsbouillon
Når vinen er kogt væk tilsættes ca. 2 dl. kogende grøntsagsbouillon. Igen lader du væsken koge væk inden du tilsætter yderligere 2 dl. bouillon. Ind i mellem røres der i retten så væsken kan trænge godt ind i risene. Du fortsætter med at koge væske ind i risene indtil de er møre, der skal ca. bruges halvanden liter bouillon til en portion til 4 personer. Nogen gange lidt mindre eller mere, her må man smage på risene for at være sikker på de er færdigtilberedte. De skal lige akkurat være møre uden at koge for meget ud.
Når risene er møre, slukkes for kogepladen, og smør og revet parmesan tilsættes. Når smør og parmesan er smeltet sammen med risene, smages retten til med salt og peber. Server retten med bagte græskartern på toppen og evt. græskarkerner for lidt knas.
50 g smør, 50 g parmesan
Noter
Ingrediensnoter
Hokkaido græskar - Kan købes i de fleste supermarkeder eller ved grønthandleren her om efteråret.Timian - Timian og hokkaido er et skønt par. Vi bruger tørret timian til græskaret for ekstra smag. Frisk kan også bruges, men så bør du bruge dobbelt så meget. Du kan sagtens skifte timian ud med en anden krydderurt. Rosmarin er også godt sammen med græskar, men du kan eksperimentere og prøve dig frem med andre. Timian er dog min favorit.Risottoris - Dem kan du købe i supermarkedet. Du kan til nød bruge grødris, men så skal du tage dem af lige når de er færdige så det ikke bliver til risengrød.Hvidvin - Risotto kræver en hvidvin. Det giver altså en syrlig og frisk smag til retten. Bare rolig den færdige ret smager ikke af vin, og børnene kan sagtens spise den.Bouillon - En god grøntsagsbouillon skal du bruge. Du kan godt bruge en terning eller fond du chef opløst i vand.Parmesan - Parmesan giver en god saltet smag og en cremethed til risottoen. Du kan bruge rigtig parmesan eller grana padano hvis du foretrækker.
Rester
Du kan varme rester dagen efter, eller lave lækre friterede arancini (risottokugler) af resterne af denne risotto. Risottokugler er en skøn måde at bruge rester af risotto på.