Populært:

Madformadelskere / Aftensmad / Fransk løgsuppe

Fransk løgsuppe

5

/5

1 time 45 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

5

/5

1 time 45 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Serveret rygende varm i en lille skål med brød og ost, så er fransk løgsuppe bare noget af det bedste jeg ved. Klassisk Fransk løgsuppe er en af de allerbedste supper hvis du spørger mig, og du kan servere den hele året rundt! Har du aldrig prøvet at lave hjemmelavet løgsuppe, så læs med her og se hvor nemt det er med vores opskrift.

fransk løgsuppe i suppeskåle med ostebrød og timian på toppen

Løgsuppe med ristet brød og ost

Jeg er vild med suppe! Alt lige fra en kold ærtesuppe til den klassiske Franske løgsuppe. Det er heldigvis en passion jeg deler med resten af min lille familie, og vi spiser meget suppe, hele året rundt.

Det er meget afstemt i forhold til hvad der er i sæson, og selvfølgelig om det er en let eller tung suppe.

Min favorit er og bliver tomatsuppe, men den er skarpt forfulgt af den klassiske løgsuppe der har sin oprindelse i Frankrig. Den kan bare noget med den dybe intense smag af løg der er helt fantastisk.

Hele basen for den bedste løgsuppe er selvfølgelig løgene. De skal behandles nænsomt, og blive helt bløde og brune, så man får den der karamelliserede smag med i suppen.

Sammen med fond/bouillon, vin, vineddike og en smule cognac, så danner ingredienserne tilsammen en vidunderlig suppe der kan serveres som forret, hovedret, eller som en lækker frokostret. Og lige nøjagtigt med løgsuppe, så betyder årstiden faktisk ikke så meget. Som det sidste pift så giver en brødskive på toppen gratineret med ost ekstra smag og konsistens.

Når vi spiser suppe hjemme hos os, så plejer jeg altid at spørge ungerne hvilken suppe de vil have. Det er et godt udgangspunkt for en middag hvor alle er tilfredse, og spiser sig mætte. Der bliver som regel svaret i øst og vest til at starte med, men vi får os altid kredset os ind på noget vi alle er tilfredse med.

Løgsuppe er noget vi alle sammen elsker og til trods for den noget specielle smag, så er ungerne altså også vilde med. Jeg tror det der tiltaler dem mest ved suppen, er brødskiven med gratineret med ost der ligger og “svømmer” rundt på toppen. Den maser man ned i suppen, så det bliver lækkert snasket og suger suppen op.

to hvide skåle med fransk løgsuppe med ostebrød

Ingrediensnoter

Løg – Løg skal der til, og jeg bruger enten rødløg eller almindelige løg.

Hvidløg – Der skal hvidløg i en rigtig løgsuppe, det bidrager med sin dybe intense smag til suppen.

Sukker – Der skal sukker på løgene, for selv om der er masser af naturlig sukker i løg, så giver det en ekstra god karamelisering af løgene når man tilføjer sukker.

Timian – Timian er det der giver suppen sin karakteristiske smag, jeg bruger tørret timian, man kan sagtens bruge frisk, så skal der bare den dobbelte mængde i.

Hvedemel – Hvedemel er med til at jævne suppen en smule.

Hvidvin – Hvidvin er med til at give lidt ekstra syre og dybde til suppen.

Oksebouillon – En god oksefond til at danne bunden for suppen. Her kan du vælge en færdig fond, en hjemmelavet, eller bruge den nemme løsning der er bouillonterninger.

Cognac – Cognac giver suppen den der helt specielle smag og gør den ekstra velsmagende. Det kan undværes, men det er det værd!

Rødvindeddike – Rødvindeddiken er sammen med hvidvinen med til at give en masse syre til suppen.

Flutes – Et godt hjemmebagt flutes skåret i skiver til at suge suppen, men du kan også sagtens bruge et købt flutes.

Parmesan – Parmesan til at gratinere skiverne af flutes med. Det giver og en masse umami og salt til suppen.

Salt og peber – Salt og peber er der selvfølgelig i suppen, og sørg for at smage den til hele vejen til den skal i oven i skåle.

Hvordan laver man fransk løgsuppe?

Her kommer der en kort beskrivelse af hvordan du laver den bedste hjemmelavede løgsuppe fra bunden.

Der er masser af smag i suppen og og den mætter fint. En god løgsuppe tager sin tid at lave, men når den først står og simrer, så passer den heldigvis sig selv.

I en gryde tilberedes skiverne af løg i en blanding af olie og smør til de bliver gyldne. Der tilsættes hakkede hvidløg, sukker samt timian. Det hele brunes til løgene har fået masser af farve, uden at de brænder på.

Det drysses mel i gryden og det blandes godt sammen med de andre ingredienser i gryden. Derefter tilsættes vin, bouillon samt vineddike. Lad det simre under låg i en lille time, før der tilsættes cognac og smages til med salt og peber. Den færdige suppe hældes i forvarmede skåle og der placeres en skive flutes på toppen drysset med ost.

Kom skålene i en forvarmet ovn under grill og lad dem stå til osten er smeltet og blevet gylden. Drys til sidst med frisk timian og server med det samme.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

Fransk løgsuppe i skåle med brød i og løg ved siden af

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer man løgsuppe?

Rester af suppen kan opbevares på køl i ca. 3 dage eller den kan fryses ned.

Kan jeg bruge andet end almindelig løg?

Ja, du kan bruge rødløg, de giver også mere farve til suppen.

Andre suppeopskrifter du måske vil synes om

fransk løgsuppe med brød med ost og timian

Tips og tricks til fransk løgsuppe

  • Sørg for at brune løgene godt af, de skal ikke brænde på så det kræver at man er over dem hele tiden, specielt efter der kommer sukker i.
  • Find den gratineringsost du bedst selv kan lide. Vi er vilde med parmesan, så den plejer vi at bruge. Den giver masser af smag, men andre oste kan også sagtens bruges.
  • Smag suppen til undervejs, den ændrer smag og kræver løbende tilsmagning.

Serveringsforslag

  • Server Fransk løgsuppe som forret, hoveret eller som natmad. Traditionelt serveres den med en skive flutes på toppen og ost der gratineres under grillen i ovnen.

Vil du have det perfekte brød til suppen? Prøv vores Sprøde hjemmebagte flutes

skåle med fransk løgsuppe med ostebrød
hvide skåle med fransk løgsuppe med brød

Opskrift på den bedste løgsuppe med ostebrød

Her får du vores opskrift på den bedste franske løgsuppe med masser af smag. Den er skøn både som forret eller hovedret, og børnene elsker den også herhjemme.

Vi håber at du får lyst til at prøve opskriften, og læg meget gerne en kommentar og fortæl os om du kan lide suppen.

fransk løgsuppe i suppeskåle med ostebrød og timian på toppen
5 fra 1 stemme

Fransk løgsuppe

Opskrift på Fransk løgsuppe med ostebrød
Nem og lækker løgsuppe der har sin oprindelse i Frankrig. Suppen serveres med tynde skiver ostebrød, som er flutes med ost på toppen der bliver gratineret i ovnen mens de ligger i suppen. Du kan servere suppen som forret eller hovedret.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 1 time 35 minutter
Samlet tid 1 time 45 minutter
Ret Aftensmad
Køkken Fransk
Antal 4 personer
Kalorier 535 kcal

Ingredienser

  • 40 g smør
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 ½ kg løg, rødløg eller almindelige løg
  • 4 fed hvidløg
  • 1 tsk sukker
  • 1 ½ tsk tørret timian
  • 2 spsk hvedemel
  • 1 dl hvidvin, tør
  • 2 liter oksebouillon
  • 1 spsk cognac, kan undlades
  • 1 spsk rødvinseddike
  • 1 flute
  • 50 g parmesan
  • Salt, efter smag
  • Peber, efter smag

Sådan gør du

  • Løgene pilles og deles i halve og skæres i tynde skiver.
    – Dette gøres nemt på et mandolinjern og jeg plejer at skære den i 3 mm.
    1 ½ kg løg
  • Varm smør og olie i en stor gryde tilsæt løgene og steg dem ved middel varme i ca. 10 minutter, eller til de begynder at blive gyldne.
    40 g smør, 1 ½ kg løg, 1 spsk olivenolie
  • Tilsæt hakket hvidløg, sukker samt timian og steg det videre ved middel varme i ca. 25 min. under omrøring til løgene er blevet godt brunede af, dog uden at brænde på.
    4 fed hvidløg, 1 tsk sukker, 1 ½ tsk tørret timian
  • Drys melet over de bløde brunede løg, og rør rundt til det hele er godt blandet sammen.
    2 spsk hvedemel
  • Kom vin og bouillon samt vineddike i og rør godt rundt. Lad suppen koge ved svag varme under låg en lille times tid.
    1 dl hvidvin, 2 liter oksebouillon, 1 spsk rødvinseddike
  • Kom cognac i suppen og smag den til med salt og peber som det sidste.
    1 spsk cognac, Salt, Peber
  • Hæld suppen i forvarmede skåle. Skær flutet i skiver. Placer en skive flutes i suppen, drys med ost og placer den under grillen i ovnen til osten er smeltet. Server med det samme.
    Alternativt tage skiver af flutes og drysses med ost. Grill dem i ovnen til osten er blevet gylden og server dem ved siden af suppen.
    1 flute, 50 g parmesan

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 535kcalKulhydrater: 73gProtein: 25gFedt: 14gMættet fedt: 8gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 4gTransfedt: 0.3gKolesterol: 30mgNatrium: 1672mgKalium: 1603mgFibre: 8gSukker: 22gA-vitamin: 373IUC-vitamin: 29mgCalcium: 349mgJern: 5mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.