Eggnog er en amerikansk juledrik, og er en mælkedrik med æg og smag af muskatnød, vanilje, kanel og nelliker. Den er ikke så brugt her i Danmark, men det er synd, for det smager jo fantastisk, især den hjemmelavede version som her.
Æggepunch til jul
Æggepunch er jo nok det danske ord vi vil bruge for det amerikanerne kalder en eggnog. Det er en mælkedrik med æg og forskellige lækre smage.
Det er jo noget vi tit ser i de Amerikanske julefilm, men måske har du også fået lyst til at prøve at lave det selv. Vi er i hvert fald blevet ret store fans af den cremede drink.
Man kan lave den med eller uden alkohol, så hele familien kan nemt være med. Vi laver den altid uden, og så kan man selv lige komme en sjat bourbon eller rom i sit glas når man hælder op.
Ingrediensnoter
Æg – Jo den er god nok, der skal æg i, som navnet jo også antyder. Det er æggeblommer du skal bruge.
Mælk og fløde – Vi laver det på en blanding af mælk og fløde. Det giver den perfekte cremethed i den færdige eggnog. Vi bruger som regel sødmælk hvis vi har det, men letmælk eller minimælk er også helt fint.
Vanilje – Brug kornene fra cirka en halv almindelig stang. Du kan også bruge en halv teske vaniljepulver eller vaniljepasta. Hvis du kun har vaniljesukker, så kan du erstatte en halv spiseske sukker med vaniljesukkeret.
Muskatnød – Muskatnød er karakteristisk for eggnog, så det skal du ikke springe over. Vi købe hele muskatnødder og river dem på et lille rivejern, det giver den bedste smag. Hvis du hellere vil, kan du også købe stødt muskatnød i supermarkedet.
Nelliker – Det er hele nelliker du skal bruge, og de skal give lidt smag til mælken. De bliver siet fra inden du skal lave den færdige drink.
Hvordan laver man eggnog?
Det er faktisk ikke så svært at lave sin egen eggnog, eller æggesnaps eller -punch, som vi nok vil kalde det på dansk. Det er altså en skøn drink til jul.
Først skal æggeblommer og sukker piskes sammen, og så varmes mælken op sammen med vanilje, kanel, nelliker og salt. Mælkeblandingen sies og piskes over i æggesnapsen.
Nu skal det hele tilbage i gryden og varmes op til det tykner. Her er det en god ide at bruge et termometer, for at undgå at det bliver for varmt, og æggene koagulerer.
Når du når de 65 grader, skal blandingen af varmen, og så tilsættes piskefløde og muskatnød. Nu skal det hele bare køles ned og i køleskabet, så det er koldt til servering.
Eggnog serveres i glas, med eller uden alkohol, med flødeskum, muskatnød på toppen og eventuelt en kanelstang.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Det kan i hvert fald holde en 4-5 dage i køleskabet. Vi anbefaler at du laver den dagen før den skal serveres, så den kan stå og trække smag natten over i køleskabet.
Andre drikkevarer du måske vil synes om
Tips og tricks til opskriften
- Lav den eneste klar i god tid, den bliver kun bedre af at stå og trække nogle timer eller til dagen efter i køleskabet.
- Hvis du kun skal lave til voksne, kan du hælde alkohol i inden du sætter den på køl. Men det er jo selvfølgelig kun hvis alle vil have alkohol i deres drink.
Serveringsforslag
- Pynt glassene med sukkerkant eller knuste slikstokke, og pynt på toppen med flødeskum, et drys muskatnød og en stang kanel.
- Server Eggnog med alkohol til de voksne. Det kan være bourbon eller mørk rom.
- Server drinken som den er til børn eller andre der ikke drikker alkohol.
Vil du have lidt sødt at servere til dine gæster sammen med den lækre drink?
Prøv at lave vores opskrift på Sirupskage med smørcreme
Opskrift på Amerikansk æggepunch
Her får du vores opskrift på en klassisk Amerikansk eggnog, som du kan servere for din familie her op til jul.
Du kan lave den både med og uden alkohol, så både børn og voksne kan sagtens få et glas af den. Vi håber du får lyst til at prøve opskriften.
Eggnog
Ingredienser
- 6 æggeblommer
- 100 g sukker
- 5 dl mælk
- ½ vaniljestang
- ½ tsk kanel
- 4 nelliker, hele
- 1 knsp salt
- 2 ½ dl piskefløde
- ½ tsk muskatnød, fintrevet
Til servering
- 1 dl piskefløde
- Muskatnød, fintrevet
- 4 Kanelstænger, kan undlades
Alkohol til servering (kan undlades)
- Mørk rom, 1-2 cl pr glas
- Bourbon, 1-2 cl pr glas
Sådan gør du
- Pisk æggeblommerne luftige med en elpisker. Tilsæt sukkeret lidt af gange mens du stadig pisker, og fortsæt til du har en luftig æggesnaps.6 æggeblommer, 100 g sukker
- Varm mælk op i en gryde sammen med kornene fra vaniljestangen, stødt kanel, de hele nelliker og salt. Varm mælken op til den når kogepunktet, og tag den så er varmen.5 dl mælk, ½ vaniljestang, ½ tsk kanel, 4 nelliker, 1 knsp salt
- Hæld mælkeblandingen igennem en si og langsomt over i æggesnapen mens du pisker i blandingen. Når alt mælkeblandingen er tilsat, hældes det hele igen over i gryden, og sættes tilbage på varmen.
- Opvarm langsomt blandingen indtil den tykner lidt. Brug gerne et termometer for at opnå den rette temperatur, den skal op på 65 grader, men det er vigtigt at holde øje, og røre i blandingen under opvarmning. Kommer den over 70 grader kan du risikere at æggene koagulerer, og så får du æggeklumper i i drink.
- Tag gryden af varmen når mælkeblandingen når 65 grader. Når mælken er taget af varmen, tilsættes muskatnød og fløde.2 ½ dl piskefløde, ½ tsk muskatnød
- Nu skal din eggnog på køl. Den skal stå i køleskabet minimum 1 time, men meget gerne længere. Smagen bliver bedre hvis den får lov at stå natten over i køleskabet.
Servering
- Fordel den kolde eggnog i glas, og pisk fløden til skum og pynt med den på toppen af drikken. Riv et drys muskatnød ud over, og pynt eventuelt med en kanelstang.1 dl piskefløde, Muskatnød, 4 Kanelstænger
- Vil du lave eggnog med alkohol, så bland 1-2 cl mørk rom eller bourbon i glasset med din eggnog, og server med flødeskum, muskatnød og kanelstang som beskrevet herover.Mørk rom, Bourbon
Noter
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her