รgte fynsk brunsviger med masser af snasket remonce pรฅ toppen. Det er sรฅdan jeg bedst kan lide brunsviger, og her fรฅr du min opskrift pรฅ en klassisk snasket brunsviger.
Kagen der kan laves pรฅ 100 mรฅder
En kage der med sikkerhed findes i mange hundrede varianter er brunsviger.
Brunsviger varierer rigtig meget fra landsdel til landsdel, nogle steder serveres den med vaniljecreme eller flรธdeskum pรฅ toppen.
Som en รฆgte fynbo er en af mine favoritkager helt klart brunsviger, og den hรธrer sig til til en hver fรธdselsdag skรฅret ud som en kagemand eller -kone og dekoreret med slik.
Der findes som sagt mange mรฅder at lave brunsviger pรฅ, og denne opskrift har jeg kaldt รฆgte fynsk brunsviger. Det er altsรฅ sรฅdan en fynbo som mig gerne vil have sin brunviger! Eller Brรฅnsviger som vi siger pรฅ fyn.
Hemmeligheden ligger i remoncen. Der er nemlig nogle fifs der er virkelig gode at kende nรฅr du skal lave en perfekt svampet brunsviger med masser af snask pรฅ toppen. Den skal nemlig vรฆre snasket, og mรฅ ikke vรฆre tรธr eller knasende ovenpรฅ.
Ingrediensnoter
Dejen – Dejen er en gรฆrdej, sรฅ du skal bruge frisk gรฆr og mรฆlk. Derudover bestรฅr dejen af helt almindelige ingredienser som salt, sukker, hvedemel, รฆg og smรธr. Her skal du bruge rigtig smรธr, det giver klart den bedste smag.
Remonce – Remoncen er det vigtigste! Den bestรฅr af margarine, brun farin og kagecreme.
Du skal ikke bruge smรธr i din remonce, margarine giver et meget bedre resultat, da det ikke smelter sรฅ nemt som smรธr. Kagecreme er en meget vigtig ingrediens for at give en god snasket brunsviger, og du kan lave den selv eller bruge en af de fรฆrdige lรธsninger, der bare skal piskes op med mรฆlk.
Hvordan laver man fynsk brunsviger?
Mange tror det er svรฆrt, men det er det faktisk ikke. Det fรธrste du skal gรธre, er at lave dejen til din brunsviger.
Du starter med at oplรธse gรฆren i lun mรฆlk, og sรฅ tilsรฆtter du salt, sukker og รฆg. Herefter skal melet รฆltes ind i dejen, og nรฅr dejen har samlet sig og slipper skรฅlen, sรฅ รฆltes det blรธde smรธr i.
Nu skal dejen hรฆve i 45 minutter inden du kommer dejen i en bradepanden og trykker den ud i formen. Lad dejen efterhรฆve i yderligere 45 minutter, og i mens laver du remoncen.
Smelt margarinen i en gryde og rรธr sรฅ brun farin i. Nรฅr du har en jรฆvn remonce, tager du gryden af varmen og lader den kรธle ned. Rรธr herefter kagecremen i, og fordel den fรฆrdige remonce ud over bunden.
Bag din brunsviger i ovnen ved 210 grader almindelig over- og undervarme i 16-18 minutter og tag sรฅ kagen ud af ovnen.
Lad kagen kรธle ned inden den skal serveres. Den kan med fordel serveres mens den stadig er lidt lun.
Find den fulde opskrift lรฆngere nede pรฅ siden her.
Ofte stillede spรธrgsmรฅl
Ja det kan du sagtens. Du kan lune den i ovnen nรฅr den er tรธet op, og sรฅ smager den skรธnt.
Andre lรฆkre kager du mรฅske vil synes om
- Chokoladekage med smรธrcreme i bradepande
- Gulerodskage med ostecreme
- Kanelsnegle i fad
- Mormors banankage i bradepande
- รblekage med kanel
Tips og Tricks
- Bagetid
- Du skal holde godt รธje med din brunsviger under bagningen. Der er ikke to ovne der varmer ens, sรฅ det er vigtigt at tjekke undervejs. Det er vigtigt at din kage ikke bliver overbagt, for sรฅ bliver den tรธr og kedelig, sรฅ stik i den undervejs, og tag den ud sรฅ snart dejen er bagt.
Serveringsforslag
- Server din kage til eftermiddagskaffen med en god kop kaffe.
- Server brunsviger i stykker til din nรฆste brunch eller til morgenmad med familien.
Elsker du denne opskrift?
Prรธv ogsรฅ vores opskrift pรฅ Brunsviger i kop, som tager under 5 minutter at lave.
Se hvordan du laver opskriften
Opskrift pรฅ snasket brunsviger
Her fรฅr du vores opskrift pรฅ en lรฆkker og snasket brunsviger. Sรฅdan en rigtig fynsk klassiker, som bare smager helt fantastisk.
Herhjemme elsker bรฅde bรธrn og voksne sรฅdan et stykke, og vi hรฅber at du ogsรฅ fรฅr lyst til at prรธve at servere den for din familie.
Fynsk brunsviger
Udstyr
- bradepande 25×30 cm
Ingredienser
Dej
- 2 dl mรฆlk
- 50 g gรฆr
- 50 g sukker
- ยฝ tsk salt
- 1 รฆg
- 400 g hvedemel
- 100 g smรธr, blรธdt
Remonce
- 150 g margarine
- 225 g brun farin
- 1,5 dl kagecreme
Sรฅdan gรธr du
Dej
- Det er en god ide at lave dejen pรฅ en rรธremaskine, da den skal รฆltes lรฆnge.
- Lun mรฆlken til den er lillefingervarm. Rรธr gรฆren ud i den lune mรฆlk, og tilsรฆt herefter salt, sukker og รฆg. Rรธr det hele godt sammen.2 dl mรฆlk, 50 g gรฆr, 50 g sukker, ยฝ tsk salt, 1 รฆg
- Tilsรฆt hvedemelet, og รฆlt dejen godt. Pรฅ min rรธremaskine skal den รฆlstes cirka 10 minutter. Den skal samle sig, slippe skรฅlen, og blive smidig og elastisk.400 g hvedemel
- Tilsรฆt herefter det blรธde smรธr i mindre stykker, og รฆlt dejen igen indtil alt smรธrret er arbejdet ind i dejen.100 g smรธr
- Lad dejen hรฆve et lunt sted i 45 minutter.
- Find en bradepande frem pรฅ 25×30 cm, og lรฆg et stykke bagepapir i den.
- Hรฆld dejen over i bradepanden, og tryk den ud i formen, sรฅ den dรฆkker bunden. Lad dejen efterhรฆve 45 minutter i bradepanden. Mens dejen hรฆver, kan du forberede remoncen og varme ovnen op til 210 grader almindelig over- og undervarme.
Remonce
- Vil du lave din kagecreme selv, kan du bruge vores opskrift pรฅ kagecreme. Ellers kan du bruge pulverversionen, og lave den efter anvisning pรฅ pakken.
- Smelt margarinen i en gryde. Rรธr brun farin i, og tag herefter gryden af varmen. Lad det kรธle ned ind til du skal bruge remoncen. Tilsรฆt sรฅ kagecremen, og rรธr det godt sammen til remoncen er jรฆvn og ensartet.150 g margarine, 225 g brun farin, 1,5 dl kagecreme
Samling og bagning
- Nรฅr dejen er hรฆvet, skal du forsigtigt trykke fingrene ned i dejen, sรฅ du fรฅr lavet en masse huller. Du skal ikke trykke hullerne helt ned til bunden, for sรฅ risikerer du at dejen gรฅr i stykker, og remoncen vil lรธbe ud.
- Hรฆld remoncen ud over dejen, og brug en dejskraber til at fordele den jรฆvnt ovenpรฅ dejen.
- Sรฆt bradepanden i ovnen, der er forvarmet til 210 grader almindelig over- og undervarme, og bag din brunsviger i 16-18 minutter. Hold godt รธje med at den ikke fรฅr for meget, for sรฅ kan du risikere den bliver tรธr.
- Tag kagen ud og lad den kรธle lidt ned. Server den gerne lun, men ikke direkte fra ovnen, da remoncen sรฅ vil vรฆre meget flydende.
Hvad skal du huske til nรฆste gang?
Ernรฆringsinformation
Opdatering
Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 21. juni 2015 โ Vi har efterfรธlgende gennemprรธvet, opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Denne opskrift er senest opdateret og genudgivet:
Hvad synes du om opskriften?
Har du prรธvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne hรธre hvad du synes om den. Lรฆg en kommentar, giv antal stjerner pรฅ opskriften og del dit billede pรฅ Instagram med #madformadelskere โ Vi elsker at se Jeres retter โฅ๏ธ
Tilmeld dig ogsรฅ gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lรฆkre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Oppvokst i Danmark men har bodd i Norge hele mitt voksne liv. Spรธrsmรฅl: hva er kakekrem? Her har vi vanilje og romkrem men intet som heter kakekrem? Lager i denne stund brunsviger men det ble stopp ved denne toppingen hvor man skal blande inn kakekrem? Sรฅ hva er det?
Vh Ann
Hej Ann
Dejligt at du vil prรธve at lave kagen ๐ Jeg vil tro det er det der hedder vaniljecreme. Du kan bruge denne opskrift hvis du vil lave din egen kagecreme fra bunden: https://www.madformadelskere.dk/kagecreme/
Fortรฆl endelig hvordan din brunsviger bliver.
Mvh Tina, Madformadelskere