Madformadelskere / Anledninger og højtider / Jul / Julebag / Juleboller med chokolade og appelsin

Juleboller med chokolade og appelsin

Af:

Tina Westergaard Møller

Opdateret:

Udgivet:


Vi elsker de her lækre og luftige juleboller med chokolade og appelsin og alle de gode julesmage. Ungerne spiser dem gerne til morgenmad eller som en eftermiddagssnack op til jul, og de er også dejlig til aftenkaffen.

Bollerne er gode og lugtige, og holder sig friske længe. De indeholder, ud over chokolade og appelsin, kardemomme, kanel og stødte nelliker, og så er de toppet med hasselnødder og perlesukker. Masser af lækkerier!

De er helt fantastiske når de lige kommer ud af ovnen og er helt lune, men de kan altså også spises kolde, og man kan også fint lige lune den 10-15 sekunder i mikroovnen.

Luftige juleboller med chokolade og appelsin.

Flere julelækkerier

Opskrift

Juleboller med chokolade og appelsin

Ingen stemmer endnu
Lækre luftige boller med chokolade og alle de lækre julesmag vi elsker. De er ikke svære at bage, og de holder sig lækre i flere dage.
Forb. tid 18 minutter
Tilb. tid 12 minutter
Hævetid 1 time 30 minutter
Samlet tid 2 timer
Antal15 boller

Ingredienser
 

  • 2 dl mælk
  • 2 appelsiner, 1 dl appelsinsaft og skal fra 1 appelsin
  • 50 g gær
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 tsk stødt kanel
  • ½ tsk stødte nelliker
  • 50 g sukker
  • 2 æg
  • 600 g hvedemel
  • 100 g smør
  • 100 g mørk chokolade
  • 1 æg, til pensling
  • 30 g hasselnødder
  • 2 spsk perlesukker

Fremgangsmåde
 

  1. Lun mælken til den er lillefingervarm, og opløs gæren i mælken. Tilsæt appelsinsaft, appelsinskal, salt, kardemomme, kanel, nelliker, sukker, æg, og rør sammen. Rør hvedemelet i dejen lidt af gangen, det er ikke sikkert du skal bruge det hele. Dejen skal være jævn og blød og lidt klistret. Ælt dejen rigtig godt til den slipper skålens sider, det tager cirka 15 minutter på min røremaskine.
    2 dl mælk, 2 appelsiner, 50 g gær, 1 tsk salt, 1 tsk kardemomme, 1 tsk stødt kanel, 50 g sukker, 2 æg, 600 g hvedemel, ½ tsk stødte nelliker
  2. Tilsæt herefter det bløde smør, og ælt det ind i dejen. Hak chokoladen groft, og ælt den hurtigt ind i dejen til sidst.
    100 g mørk chokolade, 100 g smør
  3. Læg et viskestykke over skålen, og lad dejen hæve tildækket i 45 minutter.
  4. Beklæd et ovnfast fad pÃ¥ 25×35 cm med bagepapir.
  5. Form dejen til 15 boller på cirka 85-90 gram hver. Spænd bollerne op, tril dem runde, og læg dem i fadet. Læg et viskestykke over bollerne og lad dem efterhæve i 45 minutter.
    juleboller klar til hævning.
  6. Tænd ovnen på 220 grader varmluft.
  7. Pisk ægget sammen og pensel bollerne på toppen med sammenpisket æg. Hak hasselnødderne groft og drys de hakkede hasselnødder og perlesukker på toppen af bollerne.
    1 æg, 30 g hasselnødder, 2 spsk perlesukker
    juleboller klar til at komme i ovnen.
  8. Bag bollerne ved 220 grader varmluft i cirka 12 minutter til de er gyldne og gennembagte.
  9. Lad dem køle lidt ned på en bagerist og server dem gerne lune.
    færdigbagte juleboller.

Næringsindhold

Serving: 1bolleKalorier: 295kcalKulhydrater: 42gProtein: 7gFedt: 11gMættet fedt: 6gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 4gTransfedt: 0.2gKolesterol: 48mgNatrium: 219mgKalium: 195mgFibre: 3gSukker: 9gA-vitamin: 284IUC-vitamin: 9mgCalcium: 48mgJern: 3mg

Madelskernes Tips

Ingrediensnoter

Chokolade – Jeg anbefaler chokoladeknapper af mørk chokolade til bollerne, men du kan ogsÃ¥ bruge mælkechokoladeknapper eller bare hakket chokolade.
Appelsiner – Du skal købe økologiske appelsiner til denne opskrift. Vi skal nemlig bÃ¥de bruge saften og skallen fra appelsinerne, sÃ¥ det er vigtigt.

Æltning på maskine

Jeg anbefaler du ælter dejen på en røremaskine, da det er vigtigt at få udviklet et godt glutennetværk for at få de bedste luftige og svampede boller. Det kan godt lade sig gøre i hånden, men det er noget hårdere arbejde.

Opbevaring og frysning

Opbevar de afkølede chokoladeboller i en lukket pose i brødkassen, de skal ikke i køleskabet, så bliver de hurtigt tørre.
Hvis du ikke får spist alle bollerne, kan de fint fryses ned.

Lun bollerne i mikroovnen

Sådan en bolle kan nemt blive som nybagt igen hvis du lige luner den 10-15 sekunder i mikrobølgeovnen. Så dufter der skønt i hele huset, og de smager altså bare skønt når de er lune.
Har du prøvet opskriften?Fortæl os hvad du synes om den!
lækre juleboller med appelsin og chokolade.

MEre bagværk til jul

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Egevej 3, 6520 Toftlund

[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder pÃ¥ denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du mÃ¥ under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.