Lækre luftige boller med chokolade og alle de lækre julesmag vi elsker. De er ikke svære at bage, og de holder sig lækre i flere dage.
Forb. tid 18 minuttermin
Tilb. tid 12 minuttermin
Hævetid 1 timet30 minuttermin
Samlet tid 2 timert
Antal 15boller
Ingredienser
2dlmælk
2appelsiner, 1 dl appelsinsaft og skal fra 1 appelsin
50ggær
1tsksalt
1tskkardemomme
1tskstødt kanel
½tskstødte nelliker
50gsukker
2æg
600ghvedemel
100gsmør
100gmørk chokolade
1æg, til pensling
30ghasselnødder
2spskperlesukker
Sådan gør du
Lun mælken til den er lillefingervarm, og opløs gæren i mælken. Tilsæt appelsinsaft, appelsinskal, salt, kardemomme, kanel, nelliker, sukker, æg, og rør sammen. Rør hvedemelet i dejen lidt af gangen, det er ikke sikkert du skal bruge det hele. Dejen skal være jævn og blød og lidt klistret. Ælt dejen rigtig godt til den slipper skålens sider, det tager cirka 15 minutter på min røremaskine.
2 dl mælk, 2 appelsiner, 50 g gær, 1 tsk salt, 1 tsk kardemomme, 1 tsk stødt kanel, 50 g sukker, 2 æg, 600 g hvedemel, ½ tsk stødte nelliker
Tilsæt herefter det bløde smør, og ælt det ind i dejen. Hak chokoladen groft, og ælt den hurtigt ind i dejen til sidst.
100 g mørk chokolade, 100 g smør
Læg et viskestykke over skålen, og lad dejen hæve tildækket i 45 minutter.
Beklæd et ovnfast fad på 25x35 cm med bagepapir.
Form dejen til 15 boller på cirka 85-90 gram hver. Spænd bollerne op, tril dem runde, og læg dem i fadet. Læg et viskestykke over bollerne og lad dem efterhæve i 45 minutter.
Tænd ovnen på 220 grader varmluft.
Pisk ægget sammen og pensel bollerne på toppen med sammenpisket æg. Hak hasselnødderne groft og drys de hakkede hasselnødder og perlesukker på toppen af bollerne.
1 æg, 30 g hasselnødder, 2 spsk perlesukker
Bag bollerne ved 220 grader varmluft i cirka 12 minutter til de er gyldne og gennembagte.
Lad dem køle lidt ned på en bagerist og server dem gerne lune.
Noter
Ingrediensnoter
Chokolade - Jeg anbefaler chokoladeknapper af mørk chokolade til bollerne, men du kan også bruge mælkechokoladeknapper eller bare hakket chokolade.Appelsiner - Du skal købe økologiske appelsiner til denne opskrift. Vi skal nemlig både bruge saften og skallen fra appelsinerne, så det er vigtigt.
Æltning på maskine
Jeg anbefaler du ælter dejen på en røremaskine, da det er vigtigt at få udviklet et godt glutennetværk for at få de bedste luftige og svampede boller. Det kan godt lade sig gøre i hånden, men det er noget hårdere arbejde.
Opbevaring og frysning
Opbevar de afkølede chokoladeboller i en lukket pose i brødkassen, de skal ikke i køleskabet, så bliver de hurtigt tørre.Hvis du ikke får spist alle bollerne, kan de fint fryses ned.
Lun bollerne i mikroovnen
Sådan en bolle kan nemt blive som nybagt igen hvis du lige luner den 10-15 sekunder i mikrobølgeovnen. Så dufter der skønt i hele huset, og de smager altså bare skønt når de er lune.