Mandelspecier

Af:

Tina Westergaard Møller

Opdateret:

Udgivet:


Det er tid til den årlige julebagning, og ingen jul uden småkager. Her er det mandelspecier vi har bagt, og de smager altså helt forrygende.

Sprøde og let porøse specier med mandler, så bliver det ikke meget bedre. Det er en meget nem småkage at bage, så her kan alle være med.

Du får en stor portion småkager, men bare rolig de skal nok blive spist. Herhjemme er både børn og voksne vilde med dem, og det er noget der altid er på småkagefadet til jul. Disse småkager kan dog også sagtens spises hele året rundt.

Mandelspecier i kagedåse.

Flere julelækkerier

Opskrift

Mandelspecier

Ingen stemmer endnu
Specier med mandler der bare smager skønt. Det er smørbagte småkager med masser af god smag og den helt rigtige sprøde og porøse konsistens. Mandlerne giver lidt ekstra knas, og giver en småkage de fleste vil kunne lide.
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Køleskab 2 timer
Samlet tid 2 timer 30 minutter
Antal80 stk

Ingredienser
 

  • 260 g hvedemel
  • 200 g smør
  • 1 vaniljestang
  • 100 g mandler
  • 100 g flormelis
  • 1 æg

Fremgangsmåde
 

  1. Hak mandlerne mellemfint med en kniv eller i foodprocessoren.
    100 g mandler
  2. Smulder smørret i hvedemelet. Det kan også nemt gøres i foodprocessor.
    200 g smør, 260 g hvedemel
  3. Kom korn fra vaniljestangen og flormelis i mel/smør-blandingen og bland det hele sammen. Tilsæt de hakkede mandler og rør rundt.
    1 vaniljestang, 100 g flormelis
  4. Pisk ægget sammen og tilsæt det mens du samler dejen med hænderne.
    1 æg
  5. Dejen er ret blød, det skal den være, så lad være med at tilsætte ekstra mel. Du må heller ikke ælte dejen, den skal bare lige samles.
  6. Del dejen i 2, og læg hver del på et stykke husholdningsfilm. Brug filmen til at forme dejen til en pølse på 3-4 cm i diameter og læg den i køleskabet i 2 timer til den er skærefast. Alternativt kan du lægge dejrullerne i fryseren til de er faste.
  7. Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
  8. Skær dejen i tynde skiver på cirka 2 mm og læg skiverne på en bageplade beklædt med bagepapir.
  9. Bag småkagerne i cirka 9-11 minutter til de er gyldne i kanten.
  10. Lad dem køle ned på en bagerist, og pak dem derefter i kagedåser.

Næringsindhold

Serving: 1småkageKalorier: 43kcalKulhydrater: 4gProtein: 1gFedt: 3gMættet fedt: 1gFlerumættet fedt: 0.3gEnkeltumættet fedt: 1gTransfedt: 0.1gKolesterol: 7mgNatrium: 17mgKalium: 14mgFibre: 0.2gSukker: 1gA-vitamin: 65IUCalcium: 5mgJern: 0.2mg

Madelskernes Tips

Ingrediensnoter

Mandler – Jeg bruger bare helt almindelig mandler, og jeg smutter dem ikke først. Jeg synes det er helt ok at man kan se lidt af den brune hinde fra mandlerne i småkagerne, men hvis du meget gerne vil, så kan du selvfølgelig smutte mandlerne først.
Hvis du ikke vil bruge mandler, så kan specier også fint laves med hasselnødder, valnødder eller pistacienødder.
Smør – Brug rigtig smør og ikke et blandingsprodukt. Jeg bruger saltet smør, og hvis du vil bruge usaltet smør, kan du med fordel tilsætte en knivspids salt til dejen.

Opbevaring og holdbarhed

Opbevar småkagerne i en tætsluttende kagedåse eller bøtte. Her kan de holde meget længe, i hvert fald en måned, sikkert også længere.
Har du prøvet opskriften?Fortæl os hvad du synes om den!
Specier med mandler i jule kagedåse.

Flere opskrifter på specier

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Egevej 3, 6520 Toftlund

[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.