Madformadelskere / Syltning / Kvædemarmelade

Kvædemarmelade

Af:

Tina Westergaard Møller

Opdateret:

Udgivet:


Kvæder er sjove og spændende at arbejde med i køkkenet. I dag har vi lavet en lækker kvædemarmelade, som er skøn til et ostebord eller ovenpå en nybagt boller med ost.

Vi har tidligere lavet Kvædegele, som er virkelig lækker at servere til for eksempel kød eller vildt, eller til at bruge i sovs eller andre retter. Men kvæder giver også en skøn marmelade, som smager lidt hen ad pære- eller æblemarmelade, men som har den her karakteristiske parfumerede kvædesmag. Her sammen med vanilje. Mums, det er bare godt!

Vi elsker at spise den på alt fra pandekager og et stykke nybagt brød til ostebordet eller i kager. Den kan bare bruges rigtig mange steder, så hvis du har adgang til kvæder, så kan vi kun anbefale dig at komme i gang med at lave noget marmelade selv.

kvædemarmelade i glas med kvæder bagved.

Mere morgenmad

Opskrift

Kvædemarmelade

5 fra 3 stemmer
Lækker opskrift på hjemmelavet marmelade med kvæder. Den er skøn at spise på pandekager eller brød eller som tilbehør til ost.
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 40 minutter
Antal2 glas

Ingredienser
 

  • 350 g kvæder, vægt efter udskæring
  • 400 g sukker
  • 1 vaniljestang
  • 1 citron, saften
  • 3 dl vand

Fremgangsmåde
 

  1. Vask kvæderne godt, fjern kernehuset og skær dem i tern på 1-2cm. Du behøver ikke skrælle kvæderne. Vægten angivet i opskriften, er udskåret vægt.
    350 g kvæder
  2. Kom kvædestykkerne i en gryde sammen med sukker, citronsaft, korn fra vaniljestangen og vand. Kog det hele op.
    400 g sukker, 1 vaniljestang, 1 citron, 3 dl vand
  3. Skru ned når det koger, og lad det småsimre i 30 minutter. De første 20 minutter under låg, og de sidste 10 minutter tages låget af, så marmeladen kan tykne lidt. Den vil tykne meget mere når den køler ned.
  4. Kom den færdige marmelade på rene skoldede glas, som er skyllet i atamon eller vodka for at sterilisere glassene. Sæt lågene på glassene og lad dem køle ned.

Næringsindhold

Serving: 1glasKalorier: 879kcalKulhydrater: 228gProtein: 1gFedt: 1gMættet fedt: 0.03gFlerumættet fedt: 0.1gEnkeltumættet fedt: 0.1gNatrium: 17mgKalium: 364mgFibre: 3gSukker: 200gA-vitamin: 71IUC-vitamin: 32mgCalcium: 27mgJern: 1mg

Madelskernes Tips

Ingrediensnoter

Kvæder – Vi har her brugt nogle danske kvæder. Du kan bruge både æble- og pærekvæder. Vi har brugt cirka 3 kvæder, det passede med 350 gram når kernehus var skåret væk.
Sukker – Der skal en del sukker i, både for smagen men også for at få en lækker og tyk marmelade. Det er ikke nødvendigt at tilsætte geleringsmiddel, da der er masser af pektin i kvæder.
Vanilje – Vanilje smager dejligt sammen med kvæde. Du kan bruge korn fra en vaniljestang eller erstatte det med vaniljepasta. Du kan også bruge vaniljesukker hvis det er hvad du har derhjemme. Hvis du bruger vaniljesukker, kan du erstatte et par skefulde af sukkeret med vaniljesukker.

Opbevaring og holdbarhed

Vi har et koldt spisekammer hvor vi har alt vores marmelade og syltetøj stående indtil glasset bliver åbnet. Når glasset er åbnet skal det i køleskabet. Køligt og mørkt kan marmeladen holde mange måneder.
Vær omhyggelig med hygiejnen når du laver marmelade. Glassene skal vaskes godt, skoldes i kogende vand og derefter skylles i atamon eller smagsneutral spiritus som vodka. Fyld glassene helt op og sæt låget på med det samme for at sikre den bedste holdbarhed.
Har du prøvet opskriften?Fortæl os hvad du synes om den!
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Egevej 3, 6520 Toftlund

[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.