Stegte kammuslinger med gulerodspurรฉ, lidt surt og knas, sรฅ bliver det ikke meget bedre. Hvis du leder efter en velsmagende forret til nytรฅr, sรฅ er det her du skal starte.
Kammuslinger til forret
Kammuslinger er blevet et hit hjemme hos os. Ungerne er helt vilde med dem, og de smager da ogsรฅ godt. Jeg foretrรฆkker dem som en del af en anretning sammen med nogle andre lรฆkre elementer, der er med til at fremhรฆve smagsoplevelsen som helhed.
Fisk og skaldyr er i det heletaget noget der er pรฅ menuen for rigtig mange til nytรฅr, mange bestiller ude, i mens andre stรฅr hele dagen i kรธkkenet og slider for at give gรฆster og familie en sรฆrlig oplevelse for ganen.
Forberedelserne til nytรฅr er gรฅet i gang for os. Nytรฅret er noget specielt for mig, og selvom vi bare bliver os selv i รฅr, sรฅ er jeg sikker pรฅ at det bliver rigtig hyggeligt. Vi er lidt plaget af en hund der desvรฆrre er meget bange for fyrvรฆrkeri, sรฅ det nemmeste er altsรฅ at blive hjemme og hygge.
Og i รฅr stรฅr forretten pรฅ kammuslinger. Det har bรธrnene bestemt, sรฅ sรฅdan er det bare. En god karameliseret stegeskorpe pรฅ kammuslingen fuldender den milde sarte smag, og sammen med en smagsfuld purรฉ, lidt syltet fennikel og knas fra saltmandler, sรฅ er det en kongeret! Det bedste af det hele er, at alt bortset fra kammuslingerne kan forberedes sรฅ det er klar til der skal anrettes.
Mere gรฆstemad
Ingrediensnoter
Kammuslinger – Jeg har kรธbt i Fรธtex, men du kan finde dem mange steder, ogsรฅ hos fiskemanden.
Olie – Gerne en smagsneutral olie der tรฅler hรธj temperatur, som solsikkeolie eller lignende.
Smรธr – Nรฅr kammuslingerne vendes pรฅ panden skal der smรธr pรฅ. Der er med til at give ekstra smag muslingerne og bliver nรฆrmest en slags glace. Derudover skal der bruges smรธr til gulerodspurรฉen.
Salt & Peber – Kammuslinger kan tรฅle en del salt, og der skal selvfรธlgelig ogsรฅ peber til. Der skal ogsรฅ bruges salt og peber til gulerodspurรฉ.
Gulerรธdder – Gerne รธkologiske gulerรธdder, men det er selvfรธlgelig ogsรฅ fint med andre.
Sรธdmรฆlk – Jeg tilbereder gulerรธdderne i sรธdmรฆlk, du kan ogsรฅ bruge vand eller grรธntsagsbouillon. Kom eventuelt lidt vand i mรฆlken, sรฅ brรฆnder det ikke sรฅ let pรฅ i gryden.
Laurbรฆrblade og Timian – Dejlige smage der bare passer perfekt til den sรธde smag af gulerod.
Citronsaft – Der skal ogsรฅ lidt syre til at balancere alt den sรธdme, du kan ogsรฅ prรธve med en smule รฆbleeddike, det gรธr ogsรฅ noget godt for smagen.
Fennikel – Skal bruges til at sylte. Fennikel kan fรฅs i de fleste supermarkeder. Det giver en rigtig lรฆkker anissmag sammen med syre til den endelige ret.
Saltmandler – Saltmandler kan du lave selv, eller kรธbe i en butik. De stรฅr sammen med chips og nรธdder. De giver konsistens og selvfรธlgelig den gode salte nรธddesmag der spille godt op i mod den sรธde purรฉ. Find vores opskrift pรฅ saltmandler her.
Friske รฆrteskud – Friske รฆrteskud har en lidt pebret smag og giver lidt friskhed til retten. Jeg fandt dem i Super Brugsen, men er sikker pรฅ at de ogsรฅ har dem i andre supermarkeder.
Hvordan laver man stegte kammuslinger med gulerodspurรฉ?
Her kommer der en kort beskrivelse af hvordan du laver en virkelig lรฆkker forret. Du kan forberede nogle af elementerne i forvejen, sรฅ skal man heller ikke stresse i kรธkkenet, men i stedet kan man koncentrere sig om en flot anretning.
I den forberedte syltelage kommes de tynde skiver af fennikel. Det skal nu trรฆkke pรฅ kรธl inden det anvendes til anretningen. Gulerodspurรฉen kan ogsรฅ laves i forvejen og forberedes ved at komme tern af skrรฆllede gulerรธdder i en blanding af sรธdmรฆlk, laurbรฆrblad og timian. De koges nu forsigtigt til gulerรธdderne er helt mรธre.
Der gemmes en smule kogelage inden resten hรฆldes igennem en si og dryppes af, laurbรฆrblad og stilke fra timan kasseres. De mรธre gulerodstern kommes i en blender sammen med resten af ingredienserne, og blendes nu til en helt glat purรฉ der smages til inden den kommes i en skรฅl og stilles til siden, eller pรฅ kรธl til den skal bruges.
Kammuslingerne duppes tรธrre og krydres pรฅ den ene side, inden de steges i meget varm olie pรฅ en god pande. Nรฅr de har fรฅet en fin karamelisering, krydres de igen inden de vendes. Der tilsรฆttes smรธr til panden, der รธses over i mens de steges fรฆrdig. Nรฅr de er klar, kommes de pรฅ en rist hvor de kort trรฆkker inden anretningen.
Purรฉen varmes op inden anretning. Der smรธres lidt gulerodspurรฉ pรฅ en lille tallerken og 3 fรฆrdige kammuslinger pรฅlceres ovenpรฅ. Pynt nu med รฆrteskud, syltet fennikel og hakkede saltmandler.
Server straks.
Find den fulde opskrift lรฆngere nede pรฅ siden her.
Ofte stillede spรธrgsmรฅl
Ja, du kan sagtens fryse resterne ned. Det skal blot varmes forsigt op inden brug.
Du kan ogsรฅ bruge rosmarin eller salvie.
Andre forretter du mรฅske vil synes om
- Stegte kammuslinger med sauce blanquette, dildolie og rugbrรธdsknas
- Bruschetta med smรธrstegte kantareller og rรธdlรธg
- Ristet brรธd med varmrรธget laks og syltede rรธdlรธg
- Blinis med laks og flรธdeost
- Jomfruhummerhaler pรฅ grill
Tips og Tricks
- Forbered elementerne pรฅ forhรฅnd
- Du kan fint sylte fennikel, lave saltmandler og gulerodspurรฉen pรฅ forhรฅnd. Sรฅ skal du blot stege kammuslingerne og varme purรฉen, og sรฅ lave selve tallerkenanretningerne nรฅr forretterne skal serveres. Det er dejligt at have det hele klar, hvis du skal have gรฆster og ogsรฅ skal tรฆnke pรฅ hovedretten samtidig.
- Stegning af kammuslinger
- Er det fรธrste gang du skal stege kammuslinger? Sรฅ anbefaler vi du lรฆser vores blogindlรฆg om at stege kammuslinger til perfektion inden du gรฅr i gang. Der er mange gode tips og tricks, der er gode at kende inden du kaster dig ud i det.
Serveringsforslag
- Server som en lรฆkker forret til nytรฅrsaften eller andre festlige lejligheder hvor du gerne vil gรธre lidt ekstra ud af maden.
Elsker du kammuslinger?
Prรธv ogsรฅ vores opskrift pรฅ Forret med stegte kammuslinger, sauce blanquette, dildolie og rugbrรธdsknas
Opskrift pรฅ gulerodspurรฉ med kammuslinger, grรธnt og knas
Her fรฅr du vores opskrift pรฅ en lรฆkker forret med kammuslinger, purรฉ af gulerod, syltet fennikel og knasende saltmandler. Det er den perfekte nytรฅrsforret hvis du gerne vil gรธre lidt ekstra ud af det.
Vi hรฅber du fรฅr lyst til at prรธve at lave retten for din familie eller dine gรฆster.
Stegte kammuslinger med gulerodspure, syltet fennikel og saltmandler
Ingredienser
Rรฅsyltet fennikel
- 1 fennikel
- 2 dl vand
- 1 dl eddike
- 1 dl sukker
Gulerodspurรฉ
- 300 g gulerรธdder
- 5 dl sรธdmรฆlk
- 1 laurbรฆrblad
- 1 spsk frisk timian
- 1 tsk citronsaft, eller efter smag
- ยฝ tsk salt, eller efter smag
- Peber, efter smag
Stegte kammuslinger
- 12 kammuslinger
- 1 spsk smagsneutral olie, som solsikkeolie eller lignende
- 20 g smรธr
- Salt, efter smag
- Peber, efter smag
Garniture
- 30 g friske รฆrteskud
- 3 spsk saltmandler
Sรฅdan gรธr du
Rรฅsyltet fennikel – Forberedes i god tid eller dagen inden
- Rens og skyl fenniklen i koldt vand. Derefter skรฆres den i tynde skiver pรฅ et mandolinjern. Jeg plejer at skรฆre skiverne sรฅ tynde som muligt.1 fennikel
- Vand, eddike samt sukker rรธres sammen i en stor skรฅl til alt sukker er oplรธst. Tilsรฆt derefter skiverne af fennikel samt lidt af toppen.2 dl vand, 1 dl eddike, 1 dl sukker
- Stil det pรฅ kรธl og lad det trรฆkke i et par timer, eller bedst til dagen efter.
Gulerodspurรฉ
- Skrรฆl gulerรธdderne og skรฆr den i tern.300 g gulerรธdder
- I en gryde bringes sรธdmรฆlk, timian samt laurbรฆrblad op i temperatur til det simrer. Tilsรฆt derefter de forberedte tern af gulerรธdder. De skal nu simre i 15 – 20 minutter, eller til gulerรธdderne er helt mรธre. – Husk at rรธre rundt med jรฆvne mellemrum. Tilsรฆt eventuelt 1-2 dl vand til kogelagen, sรฅ brรฆnder den ikke sรฅ let pรฅ.5 dl sรธdmรฆlk, 1 laurbรฆrblad, 1 spsk frisk timian
- Nรฅr gulerรธdderne er helt mรธre gemmes ยฝ dl af kogelagen, stil den til siden. Resten hรฆldes igennem et dรธrslag eller en si og dryppes af. Laurbรฆrblad og eventuelle timianstilke tages fra og kasseres.
- Kom gulerรธdderne op en blender, tilsรฆt smรธr, citronsaft, salt & peber samt lidt af den gemte kogelage. Blend nu det hele sammen til det er en helt galt purรฉ. Juster eventuelt med lidt mere kogelage og smag til med ekstra salt, peber og citronsaft efter smag.1 tsk citronsaft, ยฝ tsk salt, Peber
- Kom den fรฆrdige purรฉ i en skรฅl og stil den til siden. Laves den dagen fรธr varmes den op i microovn inden den skal bruges.
Stegte kammuslinger
- Find en tykbundet pande frem og varm olien op til hรธj varme.1 spsk smagsneutral olie
- Samtidig med at olien varmes op, duppes kammuslingerne helt tรธrre med kรธkkenrulle eller et klรฆde. De krydres med salt og peber pรฅ den side der steges fรธrst.12 kammuslinger, Salt, Peber
- Kom nu kammuslingerne pรฅ den varme pande og steg dem 1ยฝ – 2 minutter, inden de vendes krydres de med salt og peber. Vend kammuslingerne og tilsรฆt nu smรธrret til panden og steg dem igen 1ยฝ – 2 minutter i mens der รธses smรธr over.20 g smรธr, Salt, Peber
- Nรฅr kammuslingerne er fรฆrdige kommes de pรฅ en rist hvor de lige skal trรฆkke et par minutter inden de er klar til anretning.
Anretning
- Pรฅ en lille flad eller dyb tallerken kommes 2-3 spsk. af den lune gulerodpurรฉ og smรธres en smule ud. Placer 3 stegte kammuslinger, efterfulgt af par friske รฆrteskud og en smule rรฅsyltet fennikel. Slut af med at drysse lidt grofthakkede saltmandler ud over. Gentag processen for de andre anretninger.30 g friske รฆrteskud, 3 spsk saltmandler
- Server nรฅr alle anretninger er fรฆrdige.
Noter
Hvad skal du huske til nรฆste gang?
Ernรฆringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prรธvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne hรธre hvad du synes om den. Lรฆg en kommentar, giv antal stjerner pรฅ opskriften og del dit billede pรฅ Instagram med #madformadelskere โ Vi elsker at se Jeres retter โฅ๏ธ
Tilmeld dig ogsรฅ gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lรฆkre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her