Klassisk dansk rullesteg med kød der er mørt som smør, fyldt med svesker, æble og timian, det er bare guf! Sovsen er et kapitel for sig selv, og serveret med kartofler, asier og lidt tyttebærsyltetøj udgør det et kongemåltid!

Mere hverdagsmad
Opskriften er god fordi
Ekstra god smag – Vi har valgt at komme både svesker, æbler og timian i vores steg sammen med sveskerne giver de en fantastisk smag til rullestegen.
Nakkefilet – Vi har valgt at bruge nakkefilet i vores opskrift, da det er en forholdsvist billig udskæring, og samtidig er den lækker og kødfuld og ikke så fed.
Ingrediensnoter
Nakkefilet – Jeg har brugt en nakkefilet som udgangspunkt for selve stegen. Jeg synes at nakkefilet har en god smag og fedtfordeling i kødet, samtidig er det en forholdsvis billig udskæring. Normalt bliver en rullesteg lavet at af samme slag som man bruger til rullepølse, men jeg synes nu altså at nakkefileten giver en bedre steg i sidste ende. Du skal finde en stor god nakkefilet, den jeg har brugt her i opskriften vejede 2,3 kg. Der er også mad til mange mennesker eller flere dage.
Svesker – Sveskerne hænger unægteligt sammen med rullesteg. De bidrager med en lækker sødme til stegen og saucen.
Æble – Jeg har bare brugt et almindeligt æble, hakket fint. Æble og gris kan noget sammen.
Timian – I opskriften har jeg valgt at bruge tørret timian. Timian er en fantastisk lækker krydderurt, der går rigtigt sammen med svinekød.
Hvordan laver man rullesteg?
Der er jo selvfølgelig lidt arbejde i at skære nakkefileten ud til et slag, men så slemt er de altså heller ikke.
- Start med at lægge et snit i den ene side af kødet, og skær så samtidig med at stegen lige så stille rulles ud.
- Du skal altså ende med et helt fladt stykke kød på ca. 2 cm. i tykkelsen. Krydder det med salt og peber.
- Herefter fyldes svesker, æblestykker og timian i, og kødet rulles så stramt op igen.
- Nu kommer bindearbejdet, og det kræver lige lidt øvelse. Jeg bruger samme metode som når jeg laver rullepølse, det er nemt, og når man har prøvet det et par gange, så sidder det på rygraden.
Når nakkefileten en bundet op, så er den klar til at bliv brunet af og komme i gryden.
- Den forberedte og snørede rullesteg, brunes af på alle sider i en gryde (eller på en pande) ved høj varme.
- Når den er brunet godt af, kommes der gulerødder, løg, persille, rosmarin, vand samt svinebouillon i gryden. Bring det i kog og kom låg på gryden, skru ned for varmen til det simrer.
- Nu skal stegen simre i bouillonen i ca. 2,5 timer eller til kernetemperaturen er nået. Husk at vende den med jævne mellemrum.
- Når kernetemperaturen er nået tages stegen op og stilles til siden, her skal den trække utildækket i ca. 15 minutter. Hæld bouillonen fra gryden igennem en si og kom den tilbage i gryden. Bring grydens indhold i kog og lav nu sovsen færdig efter anvisningerne i opskriften.
Madsnoren på stegen fjernes og kasseres. Skær stegen i skiver og server den med sovsen, kogte kartofler, asier og tyttebærsyltetøj.
Find den fulde opskrift længere nede på siden.
Tips og Tricks
Øvelse gør mester – Øv dig i bindemetoden nogle gangen inden det virkelig gælder.
Forbered stegen dagen før – Fyld og bind stegen dagen før, og lad den trække i køleskabet til næste dag. Så skal du ikke bruge så meget tid i køkkenet, og det værste er overstået.
Resterne – Gem resterne til aftensmad dagen efter eller frys dem ned. Det gælder både kød og sovs. Resterne af kødet er også formidable i en god biksemad.
Servering – Server hjemmelavet rullesteg med sovs, kogte kartofler, asier og tyttebærsyltetøj eller med kogte kartofler og en lækker hjemmelavet rødkål.
Ofte stillede spørgsmål
Rullesteg kan også laves af bov eller et slag.
Mere klassisk dansk mad

Rullesteg
Ingredienser
Rullesteg
- 2,3 kg nakkefilet
- 200 g svesker
- 1 æble
- 1 ½ tsk salt
- 1 ½ tsk tørret timian
- Peber
- 2 spsk olivenolie
- 2 spsk smør
I gryden
- 2 gulerødder
- 2 løg
- Frisk persille
- Frisk rosmarin
- 1 ½ l vand
- 1 ½ svinebouillonterning
Sovs
- 1 spsk ribsgele
- 1 ½ spsk sovsekulør
- 1 spsk rødvinseddike
- 1 ½ dl piskefløde
- 3 spsk hvedemel
- 1 tsk sukker
- Salt
- Peber
Sådan gør du
Forberedelse af stegen
- Nakkefileten pakkes ud pudses let for fedt.2,3 kg nakkefilet
- Derefter skæres der i den ene side i mens stegen rulles, så man ender ud med et "slag" på et par centimeter i tykkelsen.
- Slaget krydres med salt og peber samt tørret timian. Sveskerne hakkes fint sammen med æblet der først skrælles og udkernes.200 g svesker, 1 ½ tsk salt, 1 ½ tsk tørret timian, Peber, 1 æble
- Fordel æble og sveske i et jævnt lag over slaget. Det rulles derefter stramt op, så samlingen ender med at vende lige ned.
- Nu skal rullestegen bindes på samme måde som en rullepølse. – Først laves en binding på langs af stegen. Derefter starter man i den ene ende, læg bindingerne med ca. 1 centimeters mellemrum, og sørg for at stramme dem godt op. – Når man når til den anden ende af stegen, laves et par selvstrammende bindinger, eller et par knuder så det ikke går op under tilberedningen.
- Nu kan stegen stilles på køl til den skal tilberedes. Man kan også her fryse den ned til senere brug.
Tilberedning af steg
- På en pande eller i en stor gryde varmes olivenolie samt smør op til høj varme, brun nu rullestegen af på alle sider. Når stegen er brunet af på alle sider fortsættes tilberedningen i en gryde.2 spsk olivenolie, 2 spsk smør
- Kom stegen i en gryde. Tilsæt skiver af gulerod, løg delt i halve, du behøver ikke fjerne skallen. Kom rosmarin samt persille, vand og svinebouillon ved.2 gulerødder, 2 løg, Frisk persille, Frisk rosmarin, 1 ½ l vand, 1 ½ svinebouillonterning
- Nu skal der låg på gryden. Bring indholdet i kog, og skru derefter ned til middel varmen til det simrer. Tilbered nu rullestegen i ca. 2,5 timer eller til kernetemperauren er ca. 70 grader.
- Husk at vende stegen nogle gange i løbet af tilberedningen.
- Når tiden er gået og kernetemperaturen er nået, tages stegen op og placeres i et fad eller på et skærebræt. Her skal den trække utildækket i ca. 15 minutter.
Tilberedning af sovsen
- Væsken der er tilbage i gryden fra stegen hældes igennem en si og tilbage i gryden. Bring det i kog og tilsæt ribsgele, kulør samt rødvinseddike. Lad det koge nogle minutter.1 spsk ribsgele, 1 ½ spsk sovsekulør, 1 spsk rødvinseddike
- I en skål piskes melet ud i fløden og tilsættes herefter til væsken i gryden i mens der piskes, så der ikke kommer klumper. Tilsæt sukker og smag sovsen til med salt, peber og eventuelt mere ribsgele efter smag.1 ½ dl piskefløde, 3 spsk hvedemel, 1 tsk sukker, Salt, Peber
- Hvis man ønsker en tykkere sovs, kan den jævnes yderligere med 2 spsk. maizena rørt op i 2-3 spsk. vand. Det piskes i sovsen til den ønskede konsistens er nået.
Servering
- Stegen serveres skåret i skiver sammen med kogte kartofler, sovs og asier.
Tips og noter
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Lige fra hjertet
Den har stået i kalenderen i lang tid, den hjemmelavede rullesteg med hele svineriet. Jeg har bevist sneget mig udenom hver gang, mest fordi jeg egentlig regnede med at det ville tage vildt lang tid at lave, men det gjorde det altså ikke, og resultat var bestemt arbejdet værd.
Der er selvfølgelig lidt arbejde forbundet med at lave retten helt fra bunden, her er det mest det at binde stegen jeg tænker på. Men når man har prøvet at binde en steg et par gang, så er det altså slet ikke så slemt. Jeg binder den på samme måde som jeg ville binde en rullepølse, og det findes der rigtig mange videoer om på nettet. Du kan sagtens øve dig i at binde i forvejen, jeg har øvet mig på et helt franskbrød, bare for at blive lidt fortrolig med metoden.
– Rasmus
Opdatering
Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 31. januar 2022 – Vi har efterfølgende gennemprøvet og opdateret den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Denne opskrift er senest opdateret: