Pleskner

Af:

Tina Westergaard Møller

Opdateret:

Udgivet:


Pleskner er gammeldags danske julesmåkager. Det er ikke så mange der bager dem mere, og det er synd! De er nemlig både virkelig nemme at lave, og så smager de skønt. Det er en simpel småkage, som både børn og voksne elsker herhjemme.

Har du hørt om pleskner? Ordet stammer fra det tyske ord for småkage, “Plätzchen“. Og det giver egentlig meget god mening for det er nemlig lige hvad det er! En småkage.

Smagen finder mest af alt om en makron synes jeg. Ikke helt så sød, men den luftige sprøde kage er derhenad. Det gør ikke noget, for vi elsker makroner, og børnene gør især. Disse småkager er virkelig børnevenlige. Fordi de er så luftige, forsvinder der også hurtigt en plade herhjemme når de kommer ud af ovnen.

gammeldags pleskner i hvid og brun udgave i julekagedåse.

Flere julelækkerier

Opskrift

Pleskner – Gammeldags småkager

5 fra 3 stemmer
Nemme sprøde julesmåkager, som både børn og voksne elsker. De er meget hurtige at lave, og kræver kun meget få ingredienser. Det er sprøde, luftige og søde småkager, som er dejlige til jul.
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 30 minutter
Antal32 småkager

Ingredienser
 

  • 2 æg
  • 120 g sukker
  • 1 tsk vaniljepasta, eller korn fra 1 stang
  • 120 g hvedemel
  • Sukker, til at drysse på toppen
  • 1 spsk kakao, kun hvis du vil lave brune

Fremgangsmåde
 

  1. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
  2. Pisk æg, vanilje og sukker meget luftigt, brug en elpisker.
    2 æg, 1 tsk vaniljepasta, 120 g sukker
  3. Sigt hvedemelet ned i skålen, og vend dejen rundt til du har en jævn dej uden melklumper. Vend forsigtigt rundt med en dejskraber, og pas på du ikke slår luft ud af dejen.
    120 g hvedemel
    dejen efter hvedemelet er vendt i.
  4. Beklæd bageplader med bagepapir, og sæt små klatter af dejen med to teskeer. Der skal være god plads i mellem. Jeg har 16 kager på hver plade.
    dejen er der sat på bagepladen.
  5. Når du har lavet 16 hvide pleskner, kan du komme kakao i resten af dejen og lave 16 brune hvis du har lyst. Ellers laver du bare en plade hvide mere.
    1 spsk kakao
    dej til brune plesker på bageplade.
  6. Drys dem med lidt sukker på toppen inden de kommes i ovnen.
    Sukker
    dejen drysses med sukker inden de skal i ovnen.
  7. Bag dine pleskner ved 200 grader varmluft i cirka 8 minutter eller til de er gyldne i kanten.
  8. Tag dem ud af ovnen og lad dem køle af et øjeblik inden du flytter dem til en rist hvor de køler helt ned. Når de er kolde, skal kagerne blive lækre og sprøde på ydersiden.

Næringsindhold

Serving: 1småkageKalorier: 36kcalKulhydrater: 7gProtein: 1gFedt: 1gMættet fedt: 1gKolesterol: 10mgNatrium: 4mgKalium: 8mgFibre: 1gSukker: 5gA-vitamin: 15IUCalcium: 2mgJern: 1mg

Madelskernes Tips

Ingrediensnoter

Æg – Du skal bruge hele almindelige æg.
Sukker – Almindeligt hvidt sukker. Det er sukkeret der gør småkagen sprøde og lækker, så det skal du ikke skære ned på.
Vanilje – Jeg bruger vaniljepasta, men du kan også brune kornene fra en vaniljestang i stedet. Hvis du kun har vaniljesukker stående, kan du erstatte 1 spsk af det almindelige sukker med vaniljesukker i stedet.
Hvedemel – Almindeligt hvedemel eller kagehvedemel hvis du har det i skabet.

Smagsvariationer

Prøv at tilsætte citronskal, hakkede nødder eller andre lækre smage til dine småkager.

Sprødhed

Hvis kagerne mod forventning ikke bliver sprøde, men stadig er bløde efter nedkøling, kan de bages 2-3 minutter igen ved 200 grader varmluft. Hold godt øje med dem så de ikke bliver sorte.

Opbevaring og holdbarhed

Opbevar de afkølede kager i en lufttæt kagedåse. Her kan de holde sig i flere måneder, hvis de altså ikke bliver spist inden.
Har du prøvet opskriften?Fortæl os hvad du synes om den!
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Egevej 3, 6520 Toftlund

[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.