Vi elsker at lave tærter herhjemme, og det skal selvfølgelig være med hjemmelavet tærtedej. Det er både nemt og hurtigt at lave sin egen tærtedej, og her får du opskriften på en grov tærtedej til madtærter.
Sprød tærtebund med fuldkorn
Vi prøver at spise lidt mere fuldkorn herhjemme når vi kan komme afsted med det, og i tærter er det skønt.
Der får du faktisk lidt ekstra smag og knas ved at komme lidt fuldkornsmel i tærtedejen.
Denne tærtedej er perfekt til alle salgs madtærter, både grøntsagstærter eller tærter med kød eller fisk.
Du skal ikke være bekymret hvis du ikke har prøvet det før, det er faktisk virkelig nemt at lave sådan en dej selv.
Ingrediensnoter
Hvedemel – Almindeligt hvedemel
Fuldkornshvedemel – For at give en lidt grovere dej til tærten.
Smør – Der skal smør i en tærtedej, det giver altså bare den bedste smag.
Salt – Der skal salt i dejen for at den får den helt rette smag.
Vand – Der skal en lille smule vand i, for at samle tærtedejen.
Hvordan laver man grov tærtedej?
Tærtedej er noget af det nemmeste at lave, det gælder også når vi snakker grov tærtedej til madtærter.
Først skal smørret skæres i mindre tern, og så skal det smuldres i mel og salt. Det kan man gøre med hænderne eller bruge foodprocessoren, så går det virkelig hurtigt.
Når smørret er smuldret, skal dejen samles med lidt vand. Det er vigtigt ikke at ælre dejen, den skal kun lige samles, det er nemmest med hænderne. Når dejen er samlet, skal den rulles ud mellem to stykker bagepapir, og så lægges i formen inden den kommes i købeskabet.
Når dejen er kold, prikkes den med en gaffel inden den forbages i en forvarmet ovn. Læg et stykke bagepapir oveni tærten og fyld bagekugler eller tørrede bønner eller ris ovenpå og sæt tærten i ovnen.
Når tærten er forbagt, kan den fyldes med det ønskede fyld og herefter bages færdig i ovnen.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Ja du kan også bruge grahamsmel, rugmel eller andre grove meltyper.
Grunden til at du skal passe på med at ælte dejen, er at du så vil aktivere det gluten der er i melet. Det vil vi gerne have når vi bager brød, men for at få en tærtedej sprød, så skal man arbejde så lidt med dejen som muligt. Ellers vil du ikke få en tynd sprød dej, men mere en sej tærtebund.
Ja du kan sagtens fryse dejen ned. Både bagt og ubagt. Et tip kan være at forbage tærtedejen inden den fryses ned, så er det bare at fylde den med fyldet og bage den færdig inden tærten skal spises.
Andre tærteopskrifter du måske vil synes om
Tips og tricks til opskriften
Lav din tærtedej i foodprocessoren, det er både nemt og hurtigt. Kom mel og salt i foodprocessoren, og så de mindre stykker af smør. Kør maskinen og tilsæt så lidt vand for at samle dejen til sidst.
Serveringsforslag
- Brug tærtedejen i en Grøntsagstærte, en Porretærte eller en Laksetærte med spinat
- Lav små tærter til madpakken.
Vil du hellere lave en almindelig tærtedej uden fuldkorn?
Prøv vores opskrift på Almindelig tærtedej
Opskrift på fuldkornstærtedej
Her får du vores opskrift på en nem og lækker grov tærtedej med fuldkornsmel. Den er skøn til alle typer af madtærter.
Vi håber du får lyst til at prøve opskriften næste gang du skal lave en lækker tærte til din familie.
Grov tærtedej til madtærter
Ingredienser
- 130 g hvedemel
- 50 g fuldkornshvedemel
- 100 g smør, koldt og skåret i tern
- ½ tsk salt
- 2 spsk vand
Sådan gør du
- Kom hvedemel, fuldkornshvedemel, smør og salt i en skål, og smulder smørret ud i melet. Du kan også gøre det på foodprocessoren, det går lidt hurtigere.130 g hvedemel, 50 g fuldkornshvedemel, 100 g smør, ½ tsk salt
- Tilsæt koldt vand lidt af gangen, og så skal du hurtigt samle dejen med hænderne. Pas på du ikke kommer til at ælte dejen, den skal bare samles.2 spsk vand
- Rul tærtedejen ud på et meldrysset bord. Læg dejen over i tærteformen, og tryk dejen ud over kanterne, så kanterne bliver skarpe.
- Sæt tærteformen med dejen i køleskabet i mindst en halv time, gerne en time hvis du har tid.
- Tag dejen ud og prik den helt igennem med en gaffel mange steder, det er for at undgå at tærtedejen buler op på midten under forbagningen, og at dampen kan slippe op.
- Læg et stykke bagepapir over tærten og fyld den op med bagekugler eller tørrede bønner eller ris. Forbag tærtedejen ved 200 grader i 12-15 minutter.
- Tag herefter dejen ud af ovnen, fyld tærten med dit yndlingsfyld, og bag den færdig til fyldet er færdigbagt, det tager typisk omkring 30-40 minutter alt efter hvilket fyld du vælger at komme i.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her