Populært:

Aioli – Hvidløgsmayonnaise

5

/5

5 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

5

/5

5 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Lækker og cremet med den helt rigtige smag af hvidløg. Aioli, eller hjemmelavet hvidløgsmayonnaise er den perfekte dip til sprøde pommes frites, ovnbagte kartofler eller i en hjemmelavet burger. Hvis du vil se hvor nemt de selv kan piske en hvidløgsmayo sammen, så læs med her og få vores opskrift.

aioli hvidløgsmayonnaise i skål med hvidløg ved siden af

Den perfekte hvidløgsmayonnaise

Om det er fra Heinz, Hellmann’s eller graasten, så kender vi alle sammen den version af mayo man køber. Kvaliteten kan diskuteres, men skal jeg vælge en, så bliver det uden tvivl Hellmann’s for mit vedkommende. Men når det så er sagt, så er der intet der slår den hjemmelavede mayonnaise! Her styrer du selv smagen, og den tager under 5 minutter at “bikse” sammen.

Når vi laver burgere, spiser pommes, eller bare skal bruge en dressing til en sandwich, så er mayonnaisen næsten altid fremme. I langt de fleste tilfælde pisker jeg den selv, det er så nemt at det næsten ikke kan betale sig at lade være. Og smagen! Den er ikke til at tage fejl af.

Basen for en mayo er æggeblomme og olie, plus et par andre smagsgivere, men det er altså æggeblommen der emulgerer med den olie man pisker i, og dannen den lækre tykke, og cremede mayonnaise som vi alle kender.

Ailoli er i bund og grund “bare” en mayonnaise med friskrevet hvidløg i. Det kan bruges i salatdressinger, som dip til sprøde fritter eller i en lækker hjemmelavet burger. Når du først én gang har lavet en hjemmelavet aioli, så kommer du med garanti til at gøre det igen.

skål med aioli og sprøde kartofler i baggrunden

Ingrediensnoter

Olie – Smagsneutral olie, det kan være solsikkeolie eller en mild olivenolie.

Æggeblomme – Her kan man bruge rå, eller pasuturiseret æggeblomme.

Eddike – Jeg plejer at bruge æbleeddike, men hvidvinseddike eller sherryeddike kan også fint bruges.

Sennep – Her skal man have fat i dijonsennep eller en sød fransk sennep kan også bruges.

Salt og peber – Til at smage det hele til.

Hvordan laver man aioli?

Der er er to metoder, den hurtige med en blender, eller den traditionelle, hvor man pisker den i hånden. Resultatet bliver det samme, så der er frit valg.

Jeg er tilbøjelig til at piske den i hånden, så her kommer der en kort gennemgang af den metode.

I en skål piskes æggeblommen sammen med sennep, eddike, salt og peber. Når det skifter farve og bliver en smule cremet piskes olien i, der hældes i en tynd stråle. Når olien er pisket i og optaget, røres fintrevet hvidløg i, og den smages til med salt, peber og ekstra olie om nødvendigt.

Hvis du nu ikke er til det godt gamle piskeris, så gør du sådan her med en stavblender. I et blenderglas, eller højt slankt glas kommes æggeblomme, sennep, eddike, salt og peber, samt fintrevet hvidløg efterfulgt af olien. Blenderen stikkes helt ned i bunden af glasset og ingredienserne blendes fra bunden hvorefter blenderen løftes langsomt op.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

skål med hvidløgsmayonnaise og en kartoffel der bliver dyppet i mayoen

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer man aioli?

Den opbevares på køl, hvor den kan holde sig i et par dage.

Kan aioli fryses?

Nej, det kan ikke fryses ned.

Kan jeg bruge andet end hvidløg?

Ja, men så er det ikke længere en aioli. Du kan dog sagtens skifte hvidløgen ud og lave andre lækre mayonnaiser.

Andre dressingopskrifter du måske vil synes om

skål med aioli til sprøde kartofler

Tips og tricks til opskriften

  • Olien skal helst have stuetemperatur inden du går i gang.
  • Brug en smagsneutral olie som solsikkeolie eller lignende.
  • Sørg for at smage den færdige aioli til inden den serveres.

Serveringsforslag

Elsker du hvidløg? Prøv også vores opskrift på Hvidløgssmør

lille skål med hjemmelavet aioli
hjemmelavet aioli med hvidløg

Opskrift på mayonnaise med hvidløg

Her får du vores opskrift på klassik hjemmelavet Aioli med masser af den gode hvidløgssmag.

Brug den i burgere, til fritter eller i en lækker sandwich med skinke, ost og tomat. Den kan holde sig på køl i et par dage, men du skal nok få den spist inden. Vi håber du får lyst til at prøve opskriften.

aioli hvidløgsmayonnaise i skål med hvidløg ved siden af
5 fra 2 stemmer

Aioli – Hvidløgsmayonnaise

Opskrift på Aioli
Lækker cremet og smagfuld hvidløgsmayonnaise, som passer perfekt til fritter og burger eller i en dejlig sandwich. Det er slet ikke så svært selv at piske en mayonnaise, når man først har prøvet det, og hvidløget giver ekstra god smag.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 0 minutter
Tilb. tid 5 minutter
Samlet tid 5 minutter
Ret Dip
Køkken Spansk
Antal 1 skål
Kalorier 1398 kcal

Ingredienser

  • 1 æggeblomme
  • 1 tsk dijonsennep
  • 1,5 dl solsikkeolie
  • 1,5 tsk æbleeddike
  • ¼ tsk salt, eller efter smag
  • Peber, efter smag
  • 2 fed hvidløg, revet fint

Sådan gør du

Håndpisket aioli

  • Æggeblommen samt sennep, salt, peber og eddike piskes sammen i en skål til det er skifter farve og bliver cremet.
    1 æggeblomme, 1 tsk dijonsennep, ¼ tsk salt, Peber, 1,5 tsk æbleeddike
  • Derefter tilsættes olien i en tynd stråle imens der stadig piskes. Når mayonnaisen er tyk og cremet smages den til med salt, og ekstra eddike om nødvendigt. Rør fintrevet hvidløg i mayonnaisen til man er tilfreds med smagen.
    – Hvis mayonnaisen er for tyk, kan der tilsættes 1 tsk. vand, der piskes i til konsistensen er som ønsket.
    1,5 dl solsikkeolie, 2 fed hvidløg
  • Server den færdige mayonnaise med det samme eller opbevar den på køl.

Aioli med blendermetoden

  • Kom æggeblommen i et højt slankt glas og tilsæt sennep, eddike, salt, peber og til sidst olien.
  • Kom en stavblender i glasset, så den er helt nede ved bunden og blend nu ingredienserne til de begynder at tykne, bevæg blenderen stille og roligt op og ned til al olien er optaget og aiolien er færdig.
    Smag aiolien til med ekstra salt, peber og eddike om nødvendigt.
    – Hvis den er for tyk tilsættes en 1 tsk. koldt vand og piskes i til man har opnået den ønskede konsistens.
  • Kom den nu færdige aioli over i en lille skål og opbevar den på køl til den skal bruges.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1skålKalorier: 1398kcalKulhydrater: 3gProtein: 3gFedt: 155gMættet fedt: 17gFlerumættet fedt: 7gEnkeltumættet fedt: 128gKolesterol: 194mgNatrium: 646mgKalium: 57mgFibre: 0.3gSukker: 0.3gA-vitamin: 264IUC-vitamin: 2mgCalcium: 38mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.