Lækker og cremet med den helt rigtige smag af hvidløg. Aioli, eller hjemmelavet hvidløgsmayonnaise er den perfekte dip til sprøde pommes frites, ovnbagte kartofler eller i en hjemmelavet burger. Hvis du vil se hvor nemt de selv kan piske en hvidløgsmayo sammen, så læs med her og få vores opskrift.
Den perfekte hvidløgsmayonnaise
Om det er fra Heinz, Hellmann’s eller graasten, så kender vi alle sammen den version af mayo man køber. Kvaliteten kan diskuteres, men skal jeg vælge en, så bliver det uden tvivl Hellmann’s for mit vedkommende. Men når det så er sagt, så er der intet der slår den hjemmelavede mayonnaise! Her styrer du selv smagen, og den tager under 5 minutter at “bikse” sammen.
Når vi laver burgere, spiser pommes, eller bare skal bruge en dressing til en sandwich, så er mayonnaisen næsten altid fremme. I langt de fleste tilfælde pisker jeg den selv, det er så nemt at det næsten ikke kan betale sig at lade være. Og smagen! Den er ikke til at tage fejl af.
Basen for en mayo er æggeblomme og olie, plus et par andre smagsgivere, men det er altså æggeblommen der emulgerer med den olie man pisker i, og dannen den lækre tykke, og cremede mayonnaise som vi alle kender.
Ailoli er i bund og grund “bare” en mayonnaise med friskrevet hvidløg i. Det kan bruges i salatdressinger, som dip til sprøde fritter eller i en lækker hjemmelavet burger. Når du først én gang har lavet en hjemmelavet aioli, så kommer du med garanti til at gøre det igen.
Ingrediensnoter
Olie – Smagsneutral olie, det kan være solsikkeolie eller en mild olivenolie.
Æggeblomme – Her kan man bruge rå, eller pasuturiseret æggeblomme.
Eddike – Jeg plejer at bruge æbleeddike, men hvidvinseddike eller sherryeddike kan også fint bruges.
Sennep – Her skal man have fat i dijonsennep eller en sød fransk sennep kan også bruges.
Salt og peber – Til at smage det hele til.
Hvordan laver man aioli?
Der er er to metoder, den hurtige med en blender, eller den traditionelle, hvor man pisker den i hånden. Resultatet bliver det samme, så der er frit valg.
Jeg er tilbøjelig til at piske den i hånden, så her kommer der en kort gennemgang af den metode.
I en skål piskes æggeblommen sammen med sennep, eddike, salt og peber. Når det skifter farve og bliver en smule cremet piskes olien i, der hældes i en tynd stråle. Når olien er pisket i og optaget, røres fintrevet hvidløg i, og den smages til med salt, peber og ekstra olie om nødvendigt.
Hvis du nu ikke er til det godt gamle piskeris, så gør du sådan her med en stavblender. I et blenderglas, eller højt slankt glas kommes æggeblomme, sennep, eddike, salt og peber, samt fintrevet hvidløg efterfulgt af olien. Blenderen stikkes helt ned i bunden af glasset og ingredienserne blendes fra bunden hvorefter blenderen løftes langsomt op.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Den opbevares på køl, hvor den kan holde sig i et par dage.
Nej, det kan ikke fryses ned.
Ja, men så er det ikke længere en aioli. Du kan dog sagtens skifte hvidløgen ud og lave andre lækre mayonnaiser.
Andre dressingopskrifter du måske vil synes om
Tips og tricks til opskriften
- Olien skal helst have stuetemperatur inden du går i gang.
- Brug en smagsneutral olie som solsikkeolie eller lignende.
- Sørg for at smage den færdige aioli til inden den serveres.
Serveringsforslag
- Server den som dip til hjemmelavede sprøde pommes frites.
- Brug den i en hjemmelavet burger.
Elsker du hvidløg? Prøv også vores opskrift på Hvidløgssmør
Opskrift på mayonnaise med hvidløg
Her får du vores opskrift på klassik hjemmelavet Aioli med masser af den gode hvidløgssmag.
Brug den i burgere, til fritter eller i en lækker sandwich med skinke, ost og tomat. Den kan holde sig på køl i et par dage, men du skal nok få den spist inden. Vi håber du får lyst til at prøve opskriften.
Aioli – Hvidløgsmayonnaise
Ingredienser
- 1 æggeblomme
- 1 tsk dijonsennep
- 1,5 dl solsikkeolie
- 1,5 tsk æbleeddike
- ¼ tsk salt, eller efter smag
- Peber, efter smag
- 2 fed hvidløg, revet fint
Sådan gør du
Håndpisket aioli
- Æggeblommen samt sennep, salt, peber og eddike piskes sammen i en skål til det er skifter farve og bliver cremet.1 æggeblomme, 1 tsk dijonsennep, ¼ tsk salt, Peber, 1,5 tsk æbleeddike
- Derefter tilsættes olien i en tynd stråle imens der stadig piskes. Når mayonnaisen er tyk og cremet smages den til med salt, og ekstra eddike om nødvendigt. Rør fintrevet hvidløg i mayonnaisen til man er tilfreds med smagen. – Hvis mayonnaisen er for tyk, kan der tilsættes 1 tsk. vand, der piskes i til konsistensen er som ønsket.1,5 dl solsikkeolie, 2 fed hvidløg
- Server den færdige mayonnaise med det samme eller opbevar den på køl.
Aioli med blendermetoden
- Kom æggeblommen i et højt slankt glas og tilsæt sennep, eddike, salt, peber og til sidst olien.
- Kom en stavblender i glasset, så den er helt nede ved bunden og blend nu ingredienserne til de begynder at tykne, bevæg blenderen stille og roligt op og ned til al olien er optaget og aiolien er færdig.Smag aiolien til med ekstra salt, peber og eddike om nødvendigt. – Hvis den er for tyk tilsættes en 1 tsk. koldt vand og piskes i til man har opnået den ønskede konsistens.
- Kom den nu færdige aioli over i en lille skål og opbevar den på køl til den skal bruges.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her