Aioli – Hvidløgsmayonnaise

Af:

Rasmus Juul Møller

Opdateret:

Udgivet:


Aioli, eller hjemmelavet hvidløgsmayonnaise er den perfekte dip til sprøde pommes frites, ovnbagte kartofler eller i en hjemmelavet burger. Der er intet der slår den hjemmelavede hvidløgsmayo! Her styrer du selv smagen, og den tager under 5 minutter at “bikse” sammen.

Basen for en mayonnaise er æggeblomme og olie, plus et par andre smagsgivere, men det er altså æggeblommen der emulgerer med den olie man pisker i, og danner den lækre tykke, og cremede mayonnaise som vi alle kender og elsker.

Ailoli er i bund og grund “bare” en mayonnaise med friskrevet hvidløg i. Det kan bruges i salatdressinger, som dip til sprøde fritter eller i en lækker hjemmelavet burger. Når du først én gang har lavet en hjemmelavet aioli, så kommer du med garanti til at gøre det igen.

aioli hvidløgsmayonnaise i skål med hvidløg ved siden af.

Mere hverdagsmad

Opskrift

Aioli – Hvidløgsmayonnaise

5 fra 2 stemmer
Lækker cremet og smagfuld hvidløgsmayonnaise, som passer perfekt til fritter og burger eller i en dejlig sandwich. Det er slet ikke så svært selv at piske en mayonnaise, når man først har prøvet det, og hvidløget giver ekstra god smag.
Forb. tid 0 minutter
Tilb. tid 5 minutter
Samlet tid 5 minutter
Antal1 skål

Ingredienser
 

  • 1 æggeblomme
  • 1 tsk dijonsennep
  • 1 ½ dl solsikkeolie
  • 1 ½ tsk æbleeddike
  • ¼ tsk salt, eller efter smag
  • Peber, efter smag
  • 2 fed hvidløg, revet fint

Fremgangsmåde
 

Håndpisket aioli
  1. Æggeblommen samt sennep, salt, peber og eddike piskes sammen i en skål til det er skifter farve og bliver cremet.
    1 æggeblomme, 1 tsk dijonsennep, ¼ tsk salt, Peber, 1 ½ tsk æbleeddike
  2. Derefter tilsættes olien i en tynd stråle imens der stadig piskes. Når mayonnaisen er tyk og cremet smages den til med salt, og ekstra eddike om nødvendigt. Rør fintrevet hvidløg i mayonnaisen til man er tilfreds med smagen.
    – Hvis mayonnaisen er for tyk, kan der tilsættes 1 tsk. vand, der piskes i til konsistensen er som ønsket.
    1 ½ dl solsikkeolie, 2 fed hvidløg
  3. Server den færdige mayonnaise med det samme eller opbevar den på køl.
Aioli med blendermetoden
  1. Kom æggeblommen i et højt slankt glas og tilsæt sennep, eddike, salt, peber og til sidst olien.
  2. Kom en stavblender i glasset, så den er helt nede ved bunden og blend nu ingredienserne til de begynder at tykne, bevæg blenderen stille og roligt op og ned til al olien er optaget og aiolien er færdig.
    Smag aiolien til med ekstra salt, peber og eddike om nødvendigt.
    – Hvis den er for tyk tilsættes en 1 tsk. koldt vand og piskes i til man har opnået den ønskede konsistens.
  3. Kom den nu færdige aioli over i en lille skål og opbevar den på køl til den skal bruges.

Næringsindhold

Serving: 1skålKalorier: 1398kcalKulhydrater: 3gProtein: 3gFedt: 155gMættet fedt: 17gFlerumættet fedt: 7gEnkeltumættet fedt: 128gKolesterol: 194mgNatrium: 646mgKalium: 57mgFibre: 0.3gSukker: 0.3gA-vitamin: 264IUC-vitamin: 2mgCalcium: 38mgJern: 1mg

Madelskernes Tips

Ingrediensnoter

Olie – Smagsneutral olie, det kan være solsikkeolie eller rapsolie. Du kan også bruge en mild olivenolie. Olien skal have stuetemperatur.
Æggeblomme – Her kan man bruge rå, eller pasuturiseret æggeblomme.
Eddike – Jeg plejer at bruge æbleeddike, men hvidvinseddike eller sherryeddike kan også fint bruges.
Sennep – Her skal man have fat i dijonsennep eller en sød fransk sennep kan også bruges.
Salt og peber – Til at smage det hele til.

Håndpisket eller med blender

Der er er to metoder, den hurtige med en blender, eller den traditionelle, hvor man pisker den i hånden. Resultatet bliver det samme, så der er frit valg.
Har du prøvet opskriften?Fortæl os hvad du synes om den!
skål med aioli og sprøde kartofler i baggrunden.

Flere opskrifter på dyppelse

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Egevej 3, 6520 Toftlund

[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.