Spisekastanjer er en af efterårets skatte i naturens spisekammer. Vi elsker virkelig kastanjer herhjemme, og det gør ungerne også. Så når vi laver bagte kastanjer i ovn, skal der helst være rigeligt.
Hvis du aldrig har smagt spisekastanjer, så kan det være svært at forestille sig hvordan de smager. Dog vil jeg sige at jeg synes du skal prøve dem, de har nemlig en helt specielt lækker smag.
Ægte kastanjer, som de også kaldes, er faktisk en nød, og nøddeagtig smag er faktisk også sådan jeg bedst kan beskrive dem. De smager nøddeagtigt og er bløde og lækre når de har været i ovnen. De fiskes ud af skallen med en gaffel, og spises med koldt smør og salt. Mums, mums, mums …
Du kan servere kastanjerne som en hyggelig efterårssnack, som en let forret, som en del af et tapasbord eller med godt brød og selvfølgelig masser af smør.

Mere gæstemad
Ingredienser
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 225 grader.
- Skær et kryds i toppen af hver kastanje.
- Fyld bunden af et ildfast fad med groft salt, og stil kastanjerne med krydset opad i saltet.
- Kom fadet med kastanjerne i ovnen i 25 minutter indtil kastanjerne har åbnet sig, og er møre.
- Lad kastanjerne køle af 2 minutter, og server dem med koldt smør og groft salt.
- Kastanjerne pilles ved bordet: Pil skallen af, kom smør og salt på, og spis straks.
Næringsindhold
Madelskernes Tips
Ingrediensnoter
Spisekastanjer – Det er altså ikke de samme som hestekastanjer man kan lave kastanjedyr af. Husk at være sikker på det er spisekastanjer, dem der også hedder ægte kastanjer. Salt – Du skal bruge en del salt, da de skal stå i salt i ovnen, men det skal selvfølgelig ikke spises.Servering
Kastanjerne skal serveres med det samme mens de stadig er varme. Kastanjerne kan fiskes ud med en lille gaffel og spises med koldt smør og salt.Tilføj dine egne noter
Find spisekastanjer i naturen
Hvis man vil finde spisekastanjer i den danske natur, skal man være heldig. Der er ikke så mange ægte kastanjetræer, men hvis man finder et, så kan man jo vende tilbage år efter år.
Kastanjerne er typisk klar til at blive samlet i slutningen af september eller i oktober måned. De er klar når de slipper i skallerne og falder til jorden. Så er det bare at komme ud og samle.
Hvis du ikke er så heldig at have et kastanjetræ i nærheden med spisekastanjer, så kan du i sæsonen ofte finde dem i supermarkeder eller ved grønthandleren. Vi har haft held med at finde dem i både Lidl og Føtex. Det er dog udenlandske kastanjer, som ofte er noget større end dem vi kan finde i naturen.
Vi var heldige at finde spisekastanjer på vores tur til Bornholm forrige efterår, det kan du læse mere om her.
Ofte stillede spørgsmål
De fleste ved hvordan hestekastanjer ser ud. Det er de kastanjer som man bruger til at lave kastanjedyr, dekorationer eller til kranse på døren. De er smukke og dekorative, men de kan altså ikke spises. De har en skal med store pigge på, hvor kastanjen ligger indeni.
Ægte kastanjer eller spisekastanjer, som er dem man kan spise, ligger også i en skal, men skallen har meget mindre pigge, og der ligger ofte mange flere i hver skal. De er lidt mindre (i hvert fald dem man kan finde i den danske natur) og så er de mere dråbeformede i forhold til hestekastanjerne.
Du kan finde spisekastanjer i den danske natur i oktober måned. Du skal være heldig at vide hvor der står et ægte kastanjetræ, men når du først finder dem, kan du komme tilbage år efter år. De står ofte i parker eller langs skovstier, men de er altså ikke almindelige, så husk det endelig hvis du finder et.
Du kan høste spisekastanjer i Danmark fra oktober måned. Her begynder de at falde ned og løsne sig i skallen, og så er de modne og spiseklar.