Havregrynskager med smørcreme er en klassiker de fleste af os elsker. En sprød og lidt sej havregrynssmåkage med fyld af en fløjlsblød smørcreme, der bare smelter på tungen. Læs med her og få vores opskrift på den lækre kage.
Sprødhed og blødhed
Denne kage er den perfekte kombination af en lækker sprød havregrynssmåkage med den mest fløjlsbløde smørcreme man kan forestille sig.
Det er simpelthen en himmelsk mundfuld.
Du kan godt bage dine havregrynskager i god tid, for eksempel dagen før, og så kan du lægge dem sammen lige inden de skal spises. Hvis alle ikke bliver spist kan de også opbevares i køleskabet, men så går sprødheden lidt af havregrynskagen. De smager dog stadig glimrende.
Man må sige at det er sådan en kage der indeholder det hele. Sprødhed, blødhed, sødt, karamelliseret smag, og vigtigste af alt, masser af lækkerhed.
Det er sådan en kage man gerne vil servere for gæster til en god kop kaffe, men også sådan en man gerne vil hygge med under tæppet på sofaen med en god film i fjernsynet. Den kan altså det hele.
Herhjemme er det også en kage som både voksne og børn er glade os. Og bedsteforældrene er også tilfredse når de bliver budt på en.
Heldigvis er den ret nem at lave, det tager lidt tid, da kagerne først skal bages og køles ned inden man kan komme chokolade på, og så skal chokoladen tørre inden de kan fyldes med blød smørcreme. Men det er ventetiden værd, og de enkelte trin i opskriften er ikke ret svære at lave.
Ingrediensnoter
Havregryn – Jeg bruger fintvalsede økologisk havregryn til disse kager. Det plejer at give et super godt resultat
Bagepulver – Der skal en lille smule bagepulver i havregrynskagerne for at de bliver helt perfekte.
Hvedemel – Der er opskrifter hvor der slet ikke er mel i, men jeg synes at kagerne bliver bedst med en lille smule hvedemel, for at samle dejen lidt.
Vanilje – Jeg bruger oftest vaniljepasta, da jeg altid har det herhjemme, men du kan også bruge korn fra en vaniljestang eller vaniljepulver i stedet.
Æg – Du skal bruge et par æg til selve kagerne, og så skal der yderligere en æggeblomme i smørcremen. Jeg plejer at bruge en frisk æggeblomme, men pasturiserede virker også fint hvis du helst vil bruge det.
Sukker – Helt almindeligt hvidt sukker.
Smør – Der skal smeltet smør i dejen til kagerne. Du kan fint bruge saltet smør. Der skal også smør i smørcremen selvfølgelig, og her er det vigtigt at smørret er helt blødt, så tag det ud af køleskabet i god tid.
Mørk chokolade – Brug en god mørk chokolade med minimum 70% chokolade. Den må gerne kunne smages og bidrage med lidt bitterhed igennem den søde smørcreme.
Hvordan laver man havregrynskager med smørcreme?
Denne opskrift er ikke så svær. Havregrynskagerne er virkelig nemme at lave, og dejen tager maksimalt 5 minutter at lave. Når de er kølet af skal se pensles med tempereret mørk chokolade, og til sidst skal smørcremen piskes og fyldes i kagerne.
Dejen til havregrynskagerne laves ved at smelte smør, og herefter blande det sammen med de andre ingredienser. Du kan med fordel lige lade dejen stå et kvarters tid hvis den føles meget klistret, så suger havregrynene nemlig væsken. Dejen deles i 16 kugler, som sættes på en bageplade og trykkes flade. Bag dem i 8-10 minutter. Herefter skal de køles af.
Når de er kolde, skal chokoladen tempereres. Jeg gør det i mikroovnen. Jeg smelter 2/3 af chokoladen, og rører derefter den sidste 1/3 finthakket chokolade i. Så pensles undersiden af kagerne.
Smørcremen laves ved først at lave en sukkersirup af vand, sukker og vanilje der koges op til sukkeret er smeltet. Så skal den tages af varmen og køle ned. Pisk så smør og æggeblomme rigtig godt til det bliver lyst og skummende. Hæld så den afkølede sukkersirup i, i en tynd stråle mens der stadig piskes. Den færdige creme kommes på en sprøjtepose og kagerne fyldes og lægges sammen.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Når havregrynskagerne er fyldt med smørcreme, skal de spises med det samme eller opbevares i køleskabet indtil de skal spises. Jeg anbefaler at de serveres indenfor et par timer efter de er samlet, for ellers mister kagen sin sprødhed.
Du kan sagtens bage havregrynskagerne dagen før, og også pensle dem med chokolade. Jeg anbefaler at kagerne samles den dag de skal spises, og helst ikke mere en et par timer inden servering for at beholde kagernes sprødhed.
Du kan sagtens fylde kagerne med andre cremer. Du kan også lave en Citronsmørcreme eller en med appelsin hvis du synes.
Ja, du kan godt springe æggeblommen over i smørcremen. Æggeblommen er med til at gøre cremen helt silkeblød, men hvis du for eksempel ikke tåler æg, så kan den godt undværes.
Andre kageopskrifter du måske vil synes om
Tips og tricks til opskriften
- Bag eventuelt havregrynskagerne dagen før de skal serveres. Så skal du bare fylde dem med smørcreme inden servering.
- Prøv at komme lidt appelsinskal og -saft i smørcremen, det smager skønt.
- Brug gerne en mørk chokolade, der kan give lidt bitterhed til den ellers meget søde kage.
Serveringsforslag
- Server til en kop kaffe som en dejlig eftermiddagskage.
- Server som dessert ovenpå et godt måltid mad.
- Spis en kage i sofaen en efterårsaften til en god film.
Elsker du havregrynskager? Så er du måske også vild med Rabarbersnitter med æble
Opskrift på gammeldags havregrynskager med blød smørcreme
Her får du vores opskrift på lækre havregrynskager med smørcreme. Det er en lækker kage, der passer perfekt til en god kop kaffe på en efterårsdag.
Vi elsker kagerne, både store og små herhjemme. Det håber vi at du også vil, og at du får lyst til at prøve opskriften og bage kagerne til din familie.
Havregrynskager med smørcreme
Ingredienser
Havregrynskager:
- 150 g smør
- 250 g havregryn
- 250 g sukker
- 1 tsk vaniljepasta
- 2 tsk bagepulver
- 2 spsk hvedemel
- 2 æg
Smørcreme:
- 125 g sukker
- 0,5 dl vand
- 1 tsk vaniljepasta
- 150 g smør, blødt
- 1 æggeblomme
Derudover:
- 200 g mørk chokolade
Sådan gør du
Havregrynskager:
- Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
- Smelt smørret i en gryde. Tag det herefter af varmen.150 g smør
- Bland havregryn, sukker, vanilje, bagepulver og mel i en skål, og tilsæt æg og det smeltede smør. Rør dejen sammen med en ske til den er jævn.250 g havregryn, 250 g sukker, 1 tsk vaniljepasta, 2 tsk bagepulver, 2 spsk hvedemel, 2 æg
- Hvis dejen føles meget våd, kan du lade den stå i 15 minutter inden du går videre, så suger havregrynene noget af væsken.
- Lav kugler af dejen, cirka 1 spsk. dej pr kugle. Sæt dem med god afstand på en bageplade, og tryk dem lidt flade med en ske eller med håndfladen. Du kan have 8 kugler på en almindelig bageplade.
- Bag havregrynskagerne ved 175 grader varmluft i 8-10 minutter eller indtil kanten er brun.
- Lad kagerne køle lidt af på bagepladen inden de flyttes til en rist hvor de skal køle helt ned.
Pensling med chokolade:
- Når kagerne er helt kolde tempereres chokoladen. Det bruger jeg mikroovnen til, du kan også gøre det over vandbad i en gryde.
- Hak 2/3 af chokoladen groft og 1/3 af chokoladen fint. Kom den grofthakkede chokolade i en mikroovnsegnet plastbøtte, og smelt chokoladen i intervaller af 30 sekunder. Rør efter hvert 30. sekund til den er helt smeltet. Tilsæt så den finthakkede chokolade, og rør rundt til alt chokoladen er smeltet.200 g mørk chokolade
- Pensel undersiden af havregrynskagerne med smeltet chokolade.
Smørcreme:
- Kom vand, sukker og vanilje i en gryde, og kog op til alt sukkeret er opløst. Tag gryden af varmen og lad siruppen køle ned.125 g sukker, 0,5 dl vand, 1 tsk vaniljepasta
- Pisk blødt smør og æggeblomme rigtig godt sammen. Brug røremaskine eller håndmixer. Det skal piskes til det bliver luftigt og hvidt, det tager cirka 10 minutter på min maskine. Tilsæt herefter den afkølede sukkersirup i en tynd stråle mens du stadig pisker. Når alt siruppen er i, stopper du med at piske, og cremen fyldes i en sprøjtepose med en stjernetyl i.150 g smør, 1 æggeblomme
- Fordel cremen på halvdelen af havregrynskagerne, og luk dem herefter med de resterende kager.
- Nu er kagerne klar til servering.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 17. oktober 2020 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her