Populært:

Madformadelskere / Søde sager / Kager / Havregrynskager med smørcreme

Havregrynskager med smørcreme

4.67

/5

1 time 30 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

4.67

/5

1 time 30 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

Havregrynskager med smørcreme er en klassiker de fleste af os elsker. En sprød og lidt sej havregrynssmåkage med fyld af en fløjlsblød smørcreme, der bare smelter på tungen. Læs med her og få vores opskrift på den lækre kage.

Havregrynskager med skørcreme på kagetallerken med flere kager i baggrunden

Sprødhed og blødhed

Denne kage er den perfekte kombination af en lækker sprød havregrynssmåkage med den mest fløjlsbløde smørcreme man kan forestille sig.

Det er simpelthen en himmelsk mundfuld.

Du kan godt bage dine havregrynskager i god tid, for eksempel dagen før, og så kan du lægge dem sammen lige inden de skal spises. Hvis alle ikke bliver spist kan de også opbevares i køleskabet, men så går sprødheden lidt af havregrynskagen. De smager dog stadig glimrende.

Man må sige at det er sådan en kage der indeholder det hele. Sprødhed, blødhed, sødt, karamelliseret smag, og vigtigste af alt, masser af lækkerhed.

Det er sådan en kage man gerne vil servere for gæster til en god kop kaffe, men også sådan en man gerne vil hygge med under tæppet på sofaen med en god film i fjernsynet. Den kan altså det hele.

Herhjemme er det også en kage som både voksne og børn er glade os. Og bedsteforældrene er også tilfredse når de bliver budt på en.

Heldigvis er den ret nem at lave, det tager lidt tid, da kagerne først skal bages og køles ned inden man kan komme chokolade på, og så skal chokoladen tørre inden de kan fyldes med blød smørcreme. Men det er ventetiden værd, og de enkelte trin i opskriften er ikke ret svære at lave.

bagerist med fyldte havregrynskager med smørcreme

Ingrediensnoter

Havregryn – Jeg bruger fintvalsede økologisk havregryn til disse kager. Det plejer at give et super godt resultat

Bagepulver – Der skal en lille smule bagepulver i havregrynskagerne for at de bliver helt perfekte.

Hvedemel – Der er opskrifter hvor der slet ikke er mel i, men jeg synes at kagerne bliver bedst med en lille smule hvedemel, for at samle dejen lidt.

Vanilje – Jeg bruger oftest vaniljepasta, da jeg altid har det herhjemme, men du kan også bruge korn fra en vaniljestang eller vaniljepulver i stedet.

Æg – Du skal bruge et par æg til selve kagerne, og så skal der yderligere en æggeblomme i smørcremen. Jeg plejer at bruge en frisk æggeblomme, men pasturiserede virker også fint hvis du helst vil bruge det.

Sukker – Helt almindeligt hvidt sukker.

Smør – Der skal smeltet smør i dejen til kagerne. Du kan fint bruge saltet smør. Der skal også smør i smørcremen selvfølgelig, og her er det vigtigt at smørret er helt blødt, så tag det ud af køleskabet i god tid.

Mørk chokolade – Brug en god mørk chokolade med minimum 70% chokolade. Den må gerne kunne smages og bidrage med lidt bitterhed igennem den søde smørcreme.

Hvordan laver man havregrynskager med smørcreme?

Denne opskrift er ikke så svær. Havregrynskagerne er virkelig nemme at lave, og dejen tager maksimalt 5 minutter at lave. Når de er kølet af skal se pensles med tempereret mørk chokolade, og til sidst skal smørcremen piskes og fyldes i kagerne.

Dejen til havregrynskagerne laves ved at smelte smør, og herefter blande det sammen med de andre ingredienser. Du kan med fordel lige lade dejen stå et kvarters tid hvis den føles meget klistret, så suger havregrynene nemlig væsken. Dejen deles i 16 kugler, som sættes på en bageplade og trykkes flade. Bag dem i 8-10 minutter. Herefter skal de køles af.

Når de er kolde, skal chokoladen tempereres. Jeg gør det i mikroovnen. Jeg smelter 2/3 af chokoladen, og rører derefter den sidste 1/3 finthakket chokolade i. Så pensles undersiden af kagerne.

Smørcremen laves ved først at lave en sukkersirup af vand, sukker og vanilje der koges op til sukkeret er smeltet. Så skal den tages af varmen og køle ned. Pisk så smør og æggeblomme rigtig godt til det bliver lyst og skummende. Hæld så den afkølede sukkersirup i, i en tynd stråle mens der stadig piskes. Den færdige creme kommes på en sprøjtepose og kagerne fyldes og lægges sammen.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

Havregrynskager med smørcreme på bagerist med tallerkener og sprøjtepose ved siden af

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer man kagerne?

Når havregrynskagerne er fyldt med smørcreme, skal de spises med det samme eller opbevares i køleskabet indtil de skal spises. Jeg anbefaler at de serveres indenfor et par timer efter de er samlet, for ellers mister kagen sin sprødhed.

Kan jeg lave kagerne dagen før?

Du kan sagtens bage havregrynskagerne dagen før, og også pensle dem med chokolade. Jeg anbefaler at kagerne samles den dag de skal spises, og helst ikke mere en et par timer inden servering for at beholde kagernes sprødhed.

Kan jeg bruge andet end denne smørcreme?

Du kan sagtens fylde kagerne med andre cremer. Du kan også lave en Citronsmørcreme eller en med appelsin hvis du synes.

Kan jeg lave smørcremen uden æg?

Ja, du kan godt springe æggeblommen over i smørcremen. Æggeblommen er med til at gøre cremen helt silkeblød, men hvis du for eksempel ikke tåler æg, så kan den godt undværes.

Andre kageopskrifter du måske vil synes om

sprød havregrynskage med smørcreme i midten på bagerist

Tips og tricks til opskriften

  • Bag eventuelt havregrynskagerne dagen før de skal serveres. Så skal du bare fylde dem med smørcreme inden servering.
  • Prøv at komme lidt appelsinskal og -saft i smørcremen, det smager skønt.
  • Brug gerne en mørk chokolade, der kan give lidt bitterhed til den ellers meget søde kage.

Serveringsforslag

  • Server til en kop kaffe som en dejlig eftermiddagskage.
  • Server som dessert ovenpå et godt måltid mad.
  • Spis en kage i sofaen en efterårsaften til en god film.

Elsker du havregrynskager? Så er du måske også vild med Rabarbersnitter med æble

bagerist med færdige havregrynskager med smørcreme
Serveringsklar havregrynskager med smørcreme og kagetallerkener

Opskrift på gammeldags havregrynskager med blød smørcreme

Her får du vores opskrift på lækre havregrynskager med smørcreme. Det er en lækker kage, der passer perfekt til en god kop kaffe på en efterårsdag.

Vi elsker kagerne, både store og små herhjemme. Det håber vi at du også vil, og at du får lyst til at prøve opskriften og bage kagerne til din familie.

Havregrynskager med skørcreme på kagetallerken med flere kager i baggrunden
4.67 fra 3 stemmer

Havregrynskager med smørcreme

Opskrift på havregrynskager med smørcreme
Sprøde og seje havregrynskager lagt sammen med blød smørcreme. Det er en dejlig kage, som du kan servere med en god kop kaffe eller te til. Havregrynskagerne kan med fordel bages dagen før, og lægges sammen med smørcreme inden servering.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 25 minutter
Nedkøling og samling 1 time
Samlet tid 1 time 30 minutter
Ret Kage
Køkken Dansk
Antal 8 stk
Kalorier 657 kcal

Ingredienser

Havregrynskager:

  • 150 g smør
  • 250 g havregryn
  • 250 g sukker
  • 1 tsk vaniljepasta
  • 2 tsk bagepulver
  • 2 spsk hvedemel
  • 2 æg

Smørcreme:

  • 125 g sukker
  • 0,5 dl vand
  • 1 tsk vaniljepasta
  • 150 g smør, blødt
  • 1 æggeblomme

Derudover:

  • 200 g mørk chokolade

Sådan gør du

Havregrynskager:

  • Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
  • Smelt smørret i en gryde. Tag det herefter af varmen.
    150 g smør
  • Bland havregryn, sukker, vanilje, bagepulver og mel i en skål, og tilsæt æg og det smeltede smør. Rør dejen sammen med en ske til den er jævn.
    250 g havregryn, 250 g sukker, 1 tsk vaniljepasta, 2 tsk bagepulver, 2 spsk hvedemel, 2 æg
  • Hvis dejen føles meget våd, kan du lade den stå i 15 minutter inden du går videre, så suger havregrynene noget af væsken.
  • Lav kugler af dejen, cirka 1 spsk. dej pr kugle. Sæt dem med god afstand på en bageplade, og tryk dem lidt flade med en ske eller med håndfladen. Du kan have 8 kugler på en almindelig bageplade.
    Dejen til havregrynskager og størrelsen på kuglerne på bagepladen
  • Bag havregrynskagerne ved 175 grader varmluft i 8-10 minutter eller indtil kanten er brun.
  • Lad kagerne køle lidt af på bagepladen inden de flyttes til en rist hvor de skal køle helt ned.

Pensling med chokolade:

  • Når kagerne er helt kolde tempereres chokoladen. Det bruger jeg mikroovnen til, du kan også gøre det over vandbad i en gryde.
  • Hak 2/3 af chokoladen groft og 1/3 af chokoladen fint. Kom den grofthakkede chokolade i en mikroovnsegnet plastbøtte, og smelt chokoladen i intervaller af 30 sekunder. Rør efter hvert 30. sekund til den er helt smeltet. Tilsæt så den finthakkede chokolade, og rør rundt til alt chokoladen er smeltet.
    200 g mørk chokolade
  • Pensel undersiden af havregrynskagerne med smeltet chokolade.

Smørcreme:

  • Kom vand, sukker og vanilje i en gryde, og kog op til alt sukkeret er opløst. Tag gryden af varmen og lad siruppen køle ned.
    125 g sukker, 0,5 dl vand, 1 tsk vaniljepasta
  • Pisk blødt smør og æggeblomme rigtig godt sammen. Brug røremaskine eller håndmixer. Det skal piskes til det bliver luftigt og hvidt, det tager cirka 10 minutter på min maskine. Tilsæt herefter den afkølede sukkersirup i en tynd stråle mens du stadig pisker. Når alt siruppen er i, stopper du med at piske, og cremen fyldes i en sprøjtepose med en stjernetyl i.
    150 g smør, 1 æggeblomme
  • Fordel cremen på halvdelen af havregrynskagerne, og luk dem herefter med de resterende kager.
  • Nu er kagerne klar til servering.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1havregrynskage med smørcremeKalorier: 657kcalKulhydrater: 65gProtein: 5gFedt: 43gMættet fedt: 26gKolesterol: 147mgNatrium: 413mgKalium: 225mgFibre: 3gSukker: 54gA-vitamin: 1039IUCalcium: 107mgJern: 4mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 17. oktober 2020 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.