Vi elsker hjemmebagt rugbrød, men nogle gange skal det bare gå hurtigt, og så er dette rugbrød uden surdej helt oplagt.
Det er det vi laver hvis vi ikke lige har en surdej der er klar, eller hvis vi ikke har tid til at det skal stå længe og hæve. Her kan du lave et lækkert rugbrød ude af ovnen på 2,5 timer, og det er slet ikke svært.
Hjemmebagt rugbrød smager bare bedst, og selvom vi foretrækker smagen af surdej i et rugbrød, så er det her altså stadig meget bedre end dem du kan købe. Vil du prøve et klassisk rugbrød med surdej, så find vores opskrift her.

Mere bagværk
Ingredienser
Udstyr
Fremgangsmåde
- Kog de skårne rugkerner og 3 dl vand op i en gryde. Lad kernerne koge 10 minutter til de har absorberet alt vandet, og tag dem herefter af varmen og lad dem køle af.200 g skårne rugkerner, 3 dl vand
- Kom 1 liter vand i en skål (jeg bruger røremaskinen da dejen skal æltes længe). Opløs gæren i vandet og tilsæt salt og rør sammen. Tilsæt de resterende ingredienser samt rugkernerne fra gryden. Ælt dejen i 15 minutter.1 L vand, 50 g gær, 30 g salt, 130 g solsikkekerner, 130 g hørfrø, 25 g maltmel (reklamelink), 600 g fuldkornsrugmel, 150 g fuldkornshvedemel, 260 g hvedemel, 1 spsk maltsirup
- Lad dejen hvile 15 minutter i røreskålen.
- Smør 2 store rugbrødsforme og fordel dejen i formene. Brug en våd dejskraber eller bagsiden af en ske for at jævne dejen ud. Drys brødene med sesamfrø.2 spsk Sesamfrø
- Lad rugbrødene hæve på køkkenbordet til næsten dobbelt størrelse. Det tager ca. 1 time.
- Varm ovnen op til 210 grader varmluft. Sæt en bradepande i bunden af ovnen hvis din ovn ikke har dampfunktion.
- Stik i rugbrødene med en våd kødnål, og lav 10-15 huller fordelt jævnt i hvert brød. Du skal stikke hele vejen til bunden af formen.
- Sæt herefter rugbrødene i den varme ovn, og hæld ca 2. dl vand i bradepanden i bunden af ovnen for at lave damp hvis du ikke bruger ovnens dampfunktion. Bag brødene i ca. 1 time. Mål temperaturen med et stegetermometer – Brødene skal være 96 grader i midten for at være færdigbagte.
- Lad brødene hvile 5 minutter i formen før de vendes ud på en rist og køler helt af inden der skæres af rugbrødet.



