Det her rugbrød smager skønt, og så er det lynhurtigt at lave og bagt uden surdej. Det holder sig godt, og er slet ikke svært at lave. Perfekt til frokost og madpakken.
Kog de skårne rugkerner og 3 dl vand op i en gryde. Lad kernerne koge 10 minutter til de har absorberet alt vandet, og tag dem herefter af varmen og lad dem køle af.
200 g skårne rugkerner, 3 dl vand
Kom 1 liter vand i en skål (jeg bruger røremaskinen da dejen skal æltes længe). Opløs gæren i vandet og tilsæt salt og rør sammen. Tilsæt de resterende ingredienser samt rugkernerne fra gryden. Ælt dejen i 15 minutter.
1 L vand, 50 g gær, 30 g salt, 130 g solsikkekerner, 130 g hørfrø, 25 g maltmel (reklamelink), 600 g fuldkornsrugmel, 150 g fuldkornshvedemel, 260 g hvedemel, 1 spsk maltsirup
Lad dejen hvile 15 minutter i røreskålen.
Smør 2 store rugbrødsforme og fordel dejen i formene. Brug en våd dejskraber eller bagsiden af en ske for at jævne dejen ud. Drys brødene med sesamfrø.
2 spsk Sesamfrø
Lad rugbrødene hæve på køkkenbordet til næsten dobbelt størrelse. Det tager ca. 1 time.
Varm ovnen op til 210 grader varmluft. Sæt en bradepande i bunden af ovnen hvis din ovn ikke har dampfunktion.
Stik i rugbrødene med en våd kødnål, og lav 10-15 huller fordelt jævnt i hvert brød. Du skal stikke hele vejen til bunden af formen.
Sæt herefter rugbrødene i den varme ovn, og hæld ca 2. dl vand i bradepanden i bunden af ovnen for at lave damp hvis du ikke bruger ovnens dampfunktion. Bag brødene i ca. 1 time. Mål temperaturen med et stegetermometer - Brødene skal være 96 grader i midten for at være færdigbagte.
Lad brødene hvile 5 minutter i formen før de vendes ud på en rist og køler helt af inden der skæres af rugbrødet.
Noter
Ingrediensnoter
Malt - Maltmel og maltsirup giver en fantastisk smag til dit rugbrød. Du kan efterhånden købe det i mange større supermarkeder eller online. Du skal ikke bruge så meget, så en pose maltmel og en flaske sirup holder til mange rugbrød, men gør altså bare noget virkelig godt for dit brød.Kerner - Her bruger jeg hørfrø og solsikkekerner og så sesam på toppen. Du kan frit skifte ud med andre kerner i brødet hvis du har lyst. Jeg bruger også nogle gange græskarkerner, det er også super lækkert. Som topping kan du også bruge birkes eller nogle kerner, eller du kan springe det helt over. Det er op til dig.
Bagetid
Husk alle ovne varmer forskelligt, så det kan være lidt brød skal bages lidt længere for at være helt færdigbagt. Husk at tjekke temperaturen i midten af brødet inden du tager det ud af ovnen, den skal være 96 grader.
Rugbrødsform
Formene der skal bruges til disse brød, er store rugbrødsforme på cirka 30x10x10 cm.
Hævning i ovn
Du kan hæve dine brød på 40 grader i ovnen i cirka 30 minutter.
Frysning
Brødene kan fryses ned hele, halve eller i skiver. Husk at køle brødene helt ned på en rist inden de kommes i fryseposer og i fryseren.