Butikkerne er fyldt med lækre hokkaido græskar, og de er perfekte at bruge i alt fra supper og bagte fritter til bagværk og græskarboller. Vi har allerede spist adskillige græskar dette efterår, og her får du vores opskrift på luftige boller med græskar og græskarkerner.
Boller med græskar
De her boller med græskar er bare super lækre og luftige. Lige som boller skal være for at ungerne bliver helt vilde med dem.
De bliver spist som både morgenmadsboller eller på madpakken her i efteråret. De er super gode som sandwichboller med lidt mayo, salat og kyllingepålæg.
Ja de går som varmt brød! 😉
De kan faktisk også sagtens fryses ned og gemmes til senere, men hokkaidogræskaret er med til at holde bollerne lækre og svampede i flere dage efter de er bagt.
Den slags boller elsker vi herhjemme!
Ingrediensnoter
Mælk – Jeg bruger sødmælk, det gør jeg oftest når jeg bager brød. Andre slags mælk kan også bruges, og tåler du ikke mælk, kan du bruge vand i stedet.
Gær – Almindeligt frisk gær.
Salt og Sukker – Det er vigtigt at gæren har noget at arbejde med, og det gør selvfølgelig også lidt for smagen på de færdige boller.
Æg – Et helt æg til dejen plus et til at pensle på toppen af bollerne.
Græskarkerner – Kernerne giver knas og god smag til bollerne. De kan godt springes over, men det ville være lidt synd.
Hokkaidogræskar – Du skal bruge hokkaidogræskar, som skal rives på rivejernet. Du behøver ikke at skrælle dit græskar, skallen kan fint spises. Bare vask dit græskar godt, fjern kernerne i midten og så kan du bruges resten i din dej.
Hvedemel – Almindelig hvedemel, gerne med et højt indhold af protein. Vil du have bollerne lidt grovere, så kan du eventuelt erstatte lidt af hvedemelet med fuldkornsmel eller grahamsmel.
Smør – Jeg bruger saltet smør til denne opskrift, men du kan også bruge usaltet og så eventuelt give dejen et nit ekstra salt.
Hvordan bager man græskarboller?
Græskarbollerne her er virkelig nemme at lave, og det tager ikke lang tid at få dejen mixet sammen. Selvfølgelig skal man væbne sig med lidt tålmodighed når det kommer til hævningen, men ellers kan alle vist være med her.
Det er anbefalet at bruge en røremaskine til at ælte dejen på, da den skal æltes rigtig godt og længe.
- Dejen laves ved først at lune mælken lidt, her bruger jeg mikroovnen. Gæres opløses i mælken, og æg salt og sukker tilsættes. Så skal revet hokkaidogræskar og græskarkerner mixes i, og til sidst hvedemelet lidt af gangen.
- Ælt dejen godt på maskinen til den slipper skålen og danner lange glutentråde. Det tager omkring 10 minutter.
- Tilsæt herefter blødt smør, og ælt igen dejen i omkring 10 minutter på maskinen.
- Dejen skal æltes rigtig godt og danne et godt glutennetværk. Lav glutentesten ved at strække dejen og se om du kan lave den helt tynd og gennemsigtig, så er den helt perfekt æltet.
- Dæk dejen over med et viskestykke, og lad den hæve til dobbelt størrelse, omkring en time.
- Den hævede dej er nu klar til at forme til boller
- Stram bollerne op og tril dem på bordet. Sæt dem herefter på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Læg et viskestykke over bollerne, og lad dem hæve til dobbelt størrelse. Det tager en times tid.
- Pensel bollerne med et sammenpisket æg. Vær forsigtig når du pensler, så du ikke trykker luft ud af bollerne.
- Drys bollerne med græskarkerner. Sæt pladen i ovnen og bag bollerne i 20 til 25 minutter ved 175 grader over- og undervarme, indtil de er gennembagte og gyldne på toppen.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Ja det kan de fint. Frys dem ned i fryseposer med et antal der er passende for Jeres familie. Lad dem tø op og spis dem som de er, eller rist dem kort.
Du kan også lave denne opskrift med revet gulerod og solsikkekerner, det smager også helt forrygende.
Andre græskaropskrifter du måske vil synes om
- Græskarrisotto med timian
- Bagt hokkaido græskar
- Bagt fyldt græskar med oksekød
- Græskarmuffins
- Hokkaido græskar i ovn med timian
Tips og tricks til opskriften
Dejen føles måske for blød, men det skal den altså være. Så lad være med at komme for meget ekstra mel i, så risikerer du dejen bliver for tør. Kom hellere lidt mel på bordet og hænderne når du skal forme bollerne.
Serveringsforslag
- Server med koldt smør og eventuelt en skive ost til en dejlig efterårsmorgenmad eller som en eftermiddagsbolle til en god kop kaffe eller te.
- Giv ungerne bollerne med i skole, lav dem eventuelt som sandwich med mayo, salat og kødpålæg.
Elsker du denne opskrift?
Prøv også vores opskrift på Squashbrud, som også smager virkelig godt!
Se hvordan du laver opskriften
Opskrift på svampede boller med hokkaido græskar
Her får du vores opskrift på nemme og luftige græskarboller med græskarkerner. De er dejlige og svampede, og holder sig lækre i flere dage efter de er bagt.
Vi håber du får lyst til at prøve disse lækre boller næste gang du skal i køkkenet, og bage dem til din familie.
Græskarboller
Ingredienser
Dej:
- 3 dl mælk
- 25 g gær
- 1 æg
- 2 tsk salt
- 2 spsk sukker
- 200 g hokkaido græskar, groft revet
- 60 g græskarkerner
- 650 g hvedemel
- 50 g smør, blødt
Inden bagning:
- 1 æg, til pensling
- 25 g græskarkerner, til at drysse på toppen
Sådan gør du
- Lun mælken til den er lillefingervarm. Udrør gæren i mælken, og tilsæt så æg, salt og sukker. Tilsæt så groftrevet hokkaido græskar og græskarkerner, og til sidst hvedemel lidt af gangen. Ælt dejen til den er jævn og glat og slipper skålen, alt efter hvilken type mel du bruger, skal du måske bruge lidt mere/mindre mel. Når dejen har æltet cirka 10 minutter, slipper skålen og danner et fint glutennetværk, tilsættes blødt smør, og dejen æltes cirka 10 minutter yderligere.3 dl mælk, 25 g gær, 1 æg, 2 tsk salt, 2 spsk sukker, 200 g hokkaido græskar, 60 g græskarkerner, 650 g hvedemel, 50 g smør
- Dæk skålen med et rent viskestykke, og lad dejen hæve til dobbelt størrelse, det tager cirka 1 time.
- Form så bollerne, og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Dæk dem med et viskestykke, og lad dem efterhæve i cirka 60 minutter. Varm i mens ovnen op til 175 grader over- og undervarme.
- Pensel de hævede boller med sammenpisket æg, og drys med græskarkerner på toppen.1 æg, 25 g græskarkerner
- Bag bollerne i 20-25 minutter ved 175 grader.
- Lad bollerne køle af på en rist og server dem for familien.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 13. Oktober 2020 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her