Opskrift på en lækker og saftig grillet flæskesteg med knasende sprøde svær. Du kan lave den på både gas- og kulgrill, og den er skøn at servere både om sommeren eller om vinteren.
Forb. tid 10 minuttermin
Tilb. tid 2 timert
Hviletid 20 minuttermin
Samlet tid 2 timert30 minuttermin
Antal 6personer
Ingredienser
1flæskesteg, ca. 2 kg, med eller uden ben
Salt
3laurbærblade
1 ½lvand
1løg
1gulerod
1spsktimian, frisk
Sådan gør du
Forberedelse
Grillen varmes op til 200 grader, sat op til indirekte varme.- Start med at sørge for at flæskestegen er ridset godt. Den skal være ridset igennem sværen, men ikke ned i kødet.
1 flæskesteg
Skær løg og gulerødder i grove tern.
1 løg, 1 gulerod
Tilberedning
Vend flæskestegen med sværsiden nedad i en foliebakke eller et ildfast fad. Hæld kogende vand over så det dækker sværene. Kom løg, gulerødder samt timian og laurbærblade i vandet.
3 laurbærblade, 1 ½ l vand, 1 spsk timian
Derefter stilles fadet i grillen. Lad den stå ved 200 grader i 20 minutter.
Tag flæskestegen ud og vend den med sværsiden op. Læg stegen på en rist placeret ovenpå foliebakken, så den er løftet op fra vandet.
Groft Salt gnides ned i mellem sværene. Hvis stegen ikke ligger helt jævnt, kan man rette den op med kugler af sølvpapir. Når stegen ligger helt jævnt, så er man også sikker på at alle svær får lige meget varme og dermed blive sprøde samtidig.
Salt
Grill derefter flæskestegen ved 200 grader indirekte varme i ca. 2 timer, eller til kernetemperaturen er ca. 62 grader. - Efter stegen har grillet i ca. 1,5 time, kan det godt betale sig at fjerne bakken med vand og lægge stegen direkte på grillen. Så fjerner man fugten i grillkammeret og det gør det lidt nemmere at får sværen helt sprød. Man gemmer selvfølgelig skyen til sovsen. - Når man nærmer sig den ønskede kernetemperatur skal man kigge på sværen, hvis den ikke er helt sprød skrues der op til høj varme i grillen. fortsæt med at grille stegen til sværen er helt sprød. Hvis man er så heldig at have en grille med infrarød brænder kan denne tændes til sidst for at får sværen sprød.
Når den ønskede kernetemperatur er nået, og sværen er perfekt, så skal stegen hvile i ca. 20 minutter. Skær den herefter i skiver og server med dit favorittilbehør.
Noter
1. Saftigt kød og sprøde svær - Når man griller flæskesteg er det en balance imellem kernetemperatur og sprøde svær, de to ting skal helst gå op i en højere enhed. Så det er vigtigt at holde øje med begge dele. Jeg plejer at tage stegen af når kernetemperaturen er ca. 62 grader. Når stegen efterfølgende skal trække stiger kernetemperaturen en smule.2. Servering - Du kan servere flæskestegen til jul med brunede kartofler, rødkål, sovs og hele svineriet, eller du kan servere den som lækker sommermad med en frisk kartoffelsalat eller andet lettere tilbehør.3. Rester - Har du rester af flæskesteg tilbage, så gem dem endelig. Du kan spise kolde skiver flæskesteg på rugbrød med rødkål eller rødbeder, eller du kan fryse resterne ned. De er skønne at bruge i en klassisk biksemad.