Lækker smørrebrødslagkage med et lag tunsalat og et lag rejesalat, pyntet med æg, laks, grøntsager, rejer og krebsehaler. Det er en dejlig frokost eller en skøn ret til påskefrokosten.
Lun mælken til den er lillefingervarm, og opløs gæren i den lune mælk. Tilsæt så salt, sukker og bageemzym, og kom hvedemelet i. Nu skal dejen æltes rigtig godt, gerne på røremaskine. Ælt dejen til den er glat og jævn og slipper skålens kanter.
175 g mælk, 15 g gær, 1 tsk salt, ½ tsk sukker, 5 g bageenzym, 250 g hvedemel
Tilsæt det bløde smør, og ælt dejen indtil smørret er arbejdet helt ind i dejen. Lad dejen hvile 15 minutter i skålen eller på køkkenbordet.
20 g smør
Smør en springform på 25 cm med sprayfedt eller smør. Kom dejen ned i formen, og tryk den ud til et jævnt lag. Lad brødet hæve til dobbelt størrelse, det tager cirka 1 time.
Når dejen er hævet, varmes ovnen op til 190 grader almindelig over- og undervarme. Når ovnen er varm, sættes brødet i ovnen. Lad brødet bage cirka 20 minutter ved 190 grader over- og undervarme til det er gyldent og gennembagt.
Bag brødet ud af formen når du kan, og lad det køle ned på en rist inden det skal fyldes. Mens brødet køler ned, kan du lave fyldet klar.
Tunsalat
Hak rødløget helt fint.
1 rødløg
Bland creme fraiche, mayonnaise, citronsaft, salt og peber sammen, og vend derefter tun og hakket rødløg i. Smag tunsalaten til med salt, peber og citron, og sæt den på køl til den skal bruges.
2 ds tun i vand, 1 ½ dl creme fraiche, ½ dl mayonnaise, 1 spsk citronsaft, ½ tsk salt, Peber
Rejesalat
Hak dilden fint.
1 bdt dild
Bland mayonnaise, creme fraiche, citronsaft, salt og peber sammen, og vend rejer og dild i dressingen. Smag til og sæt salaten i køleskabet.
300 g rejer, 2 dl mayonnaise, ½ dl creme fraiche, 1 spsk citronsaft, ½ tsk salt, Peber
Flødeostecreme
Riv peberroden helt fint og bland den sammen med flødeost, creme fraiche, salt og peber.
200 g flødeost, 3 dl creme fraiche, 2 spsk frisk peberrod, ½ tsk salt, Peber
Pynt
Vask salaten og del den i mindre stykker.
50 g grøn salat
Skær agurken i tynde skiver, del cherrytomaterne i kvarte, og skær citronen ud i skiver og derefter i kvarte.
¼ agurk, 4 cherrytomater, ½ citron
Kog æggene i kogende vand i 10 minutter. Køl dem ned under koldt vand, pil dem og skær dem i tynde skiver.
3 æg
Samling
Når du er klar til at samle smørrebrødskagen, deles bundene først i tre med en brød kniv.
Læg den nederste bund på et serveringsfad, og kom tunsalaten ovenpå. Læg derefter midterste bund på, og kom rejesalaten ovenpå. Læg derefter toppen ovenpå.
Smør siderne og toppen af "kagen" med flødeostecremen.
Læg salaten rundt langs kanten nederst, og pynt derefter toppen af kagen.
Start med skiver af agurk og citron, kogte æg, tomat og røget laks, og slut af med rejer, krebsehaler og stenbidderrogn på toppen samt frisk dild.
100 g koldrøget laks, 100 g rejer, 100 g krebsehaler, 50 g stenbidderrogn, Frisk dild
Server straks eller sæt den på køl indtil servering.
Noter
1. Dejen - Dejen er ret blød, og lidt klistret når du rører ved den. Det skal den være, så undgå at tilsætte for meget mel, så bliver den tør. Det er en almindelig franskbrødsdej, og hvis det er første gang du bager disse bunde, anbefaler vi at du læser vores opskrift på bunde til smørrebrødslagkage her.2. Hævning - Dejen er cirka 60 minutter om at hæve på køkkenbordet. Hvis du har en ovn med hæveprogram, kan du også bruge det og lade dejen hæve i cirka 20 minutter ved 40 grader.3. Pyntning - Se vores opskrift som inspiration og et forslag til hvordan du kan pynte din fiskelagkage. Det er kun fantasien der sætter grænsen, så du kan fint pynte den på andre måder hvis du vil det.4. Servering - Kagen er smuk på et påskebord for eksempel til påskefrokost eller påskebrunch. Den er også et sikkert hit til en dejlig familiefrokost hvis dine børn også elsker fisk og skaldyr.5. Rester og holdbarhed - Du kan fint gemme eventuelle rester til dagen efter i køleskabet. Når en smörgåstårta har stået mere end et par timer i køleskabet vil bundene dog suge noget af væsken fra pålægssalaterne og blive mere bløde. Det gør dog ingenting for smagen, som stadig er i top.