Opskrift på brunkagerNem opskrift på brunkagedej til klassiske gammeldags brunkager. De er nemme at lave, og en småkage vi synes der bare hører sig til i julen.
Forb. tid 45 minuttermin
Tilb. tid 15 minuttermin
Køleskab 1 timet
Samlet tid 2 timert
Antal 100stk
Ingredienser
125gsmør
100gsukker
100gmørk sirup
1tskpotaske
½spskvand
1tskstødt kanel
½tskstødte nelliker
½tskstødt ingefær
75gmandler, smuttede og grofthakkede eller hele
250ghvedemel
Sådan gør du
Brunkagedej
Kom sirup, sukker og smør i en gryde, og varm det op indtil det er smeltet sammen. Tag nu gryden af varmen.
125 g smør, 100 g sukker, 100 g mørk sirup
Udrør potasken i vand, og hæld det ned i sukker/smør/sirupsblandingen. Lad herefter blandingen køle ned til det har cirka stuetemperatur.
1 tsk potaske, ½ spsk vand
Bland kanel, nelliker, ingefær, mandler og hvedemel sammen, og hæld det hele op i sirupsblandingen, og rør det sammen til en jævn dej.
1 tsk stødt kanel, ½ tsk stødte nelliker, ½ tsk stødt ingefær, 250 g hvedemel, 75 g mandler
Tril dejen til pølser på cirka 4-5 cm i diameter, og pak dejen stramt ind i bagepapir eller husholdningsfilm for at den holder formen. Læg herefter dejen i køleskabet i 3 timer men gerne til dagen efter, så er de nemmere at skære ud.
Bagning
Tænd ovnen på 175 grader almindelig over- og undervarme.
Skær tynde skiver af dejpølserne, og læg dem på bageplader beklædt med bagepapir. Brug en skarp kniv for at skære så tyndt som muligt.
Bag småkagerne ved 175 grader i 6-7 minutter til de er gyldne og jævnt bagte.
Kagerne er stadig bløde når de kommer ud af ovnen. Lad dem ligge 5 minutter på bagepladen, og flyt dem så til en rist så de kan køle ned, så bliver de helt sprøde.
Noter
Opbevaring og holdbarhed: Opbevar småkagerne i en lufttæt kagedåse, så kan de nemt holde sig flere måneder og sikkert længere tid.Brunkagefigurer: Denne opskrift på brunkager kan også godt rulles ud og laves som udstikskager. Find fremgangsmåde og opskrift på brunkagefigurer her.