Opskrift på brioche brødLækkert og luftigt sødt briochebrød. Det er et brød du kan servere til morgenmad eller brunch, og som altid bringer glæde hos store og små. Opskriften her giver to brød, så du kan smide det ene i fryseren hvis du ikke kan nå at spise dem begge på en gang.
Forb. tid 45 minuttermin
Tilb. tid 30 minuttermin
Hævetid 3 timert
Samlet tid 4 timert15 minuttermin
Antal 2Brød
Ingredienser
Fordej:
2dlmælk
10gtørgær, eller 40 g frisk gær
150ghvedemel
Dej:
560ghvedemel
80gsukker
12gsalt
6æg, medium størrelse, stuetemperatur
220gsmør, stuetemperatur
Pensling:
1æggehvide
2spskvand
Sådan gør du
Fordej:
Lun mælken op til den er mellem 25 - 30 grader. Bland den lune mælk sammen med tørgæren og pisk til gæren er opløst. Kom melet i og rør det sammen til en sammenhængende dej.
Nu skal dejen dækkes til med husholdningsfilm, og så skal den stå lunt og hæve i en times tid.
Dej:
Tag fordejen og kom den i en skålen til en røremaskine. Tilsæt æg, sukker, salt samt mel. Rør det på maskinen til dejen begynder at slippe skålen.
Tilsæt dernæst smørret lidt af gangen under omrøring. Når smørret er rørt ind i dejen, stilles røremaskinen til medium hastighed. Nå skal dejen æltes til den slipper skålen og er helt glat. Man kan eventuelt lave glutenprøven for at tjekke hvor langt man er med æltningen. Jeg har en Ankarsrum Assistent, og på min maskine ælter jeg dejen omkring 30 minutter før den er helt klar.
Når dejen er æltet færdig dækkes den med husholdningsfilm. Nu skal dejen stå ved stuetemperatur og hæve i 1 1 - 2 timer afhængigt af rumtemperaturen.
Når dejen har hævet i skålen kommes den ud på et bord der er drysset med mel. Del dejen i 2, og del derefter hver af de 2 portioner i 12 mindre dele.
Formning og opspænding:
Hver af de 12 små dejboller skal nu formes og spændes op til små boller.
Smør 2 brødforme grundigt med smør eller bagespray, og placer nu 12 boller i hver form med samlingen nedad. Dæk formene til med film og lad dem hæve ved stuetemperatur i 1 time
Bagning:
Forvarm ovnen til 190 grader.
Når dejen har hævet 1 time i formene, skal de pensles. Pisk æggehvide samt vand sammen og pensel hvert brød forsigtigt, så luften ikke presses ud. Drys evt. med groft salt til sidst.
Placer nu de 2 forme midt i ovnen og bag brødene i 25 - 30 minutter eller til de er blevet mørk gyldne. Tag brødene ud af ovnen, lad dem køle af i formen i 5 minutter inden de vendes ud af formene og køles helt af på en rist.