Opskrift på blomkålsgratinHelt klassisk gratin med blomkål. Spis den som en selvstændig vegetarisk ret med en salat til, eller server den som tilbehør til en kødret. Du kan tilføje rester af tilberedt kød, for eksempel skinke eller kylling, hvis du har lyst.
Forb. tid 15 minuttermin
Tilb. tid 40 minuttermin
Samlet tid 55 minuttermin
Antal 4personer
Udstyr
1 springform Ø28
Ingredienser
500gblomkål
40gsmør
2spskhvedemel
3dlmælk
0,75dlkogevand fra blomkålen
½tsksalt
¼tskpeber
¼tskstødt muskatnød
4æg, delt i blommer og hvider
70gparmesan, eller anden ost
1dlrasp
Sådan gør du
Ovnen forvarmes til 200 grader sat op til almindelig ovn.
I en gryde bringes letsaltet vand i kog. Blomkålen deles i passende buketter, og koges i 4 - 5 minutter og tages derefter op til afdrypning i et dørslag. Gem kogevandet til sovsen.
500 g blomkål
I 2 skåle deles æggene i blommer og hvider. Pisk hviderne til de er helt stive. Stil dem til siden.
4 æg
I mens det kogte blomkål afkøler, smeltes smørret i en gryde ved middelvarme. Tilsæt melet og svits det i et par minutter og pisk så derefter gradvist mælk og kogevand fra blomkålen i, til saucen er helt uden klumper. Tilsæt salt, peber og revet muskatnød samt revet parmesan og smag saucen til.
40 g smør, 2 spsk hvedemel, 3 dl mælk, 0,75 dl kogevand fra blomkålen, ½ tsk salt, ¼ tsk peber, ¼ tsk stødt muskatnød, 70 g parmesan
Når saucen er tyknet og smagt til, tages den af varmen og skal nu køle af, inden æggeblommerne piskes i.
Når æggeblommerne er pisket i, vendes æggehviderne forsigtigt i saucen til det bliver en luftig masse.
En springform på 28 cm i diameter smøres grundigt i smør og drysses efterfølgende med halvdelen af raspen. Formen drejes rundt, så raspen bliver grundigt fordelt. Det overskydende rasp hældes fra.
Hæld ⅓ af den luftige sauce i formen efterfulgt af de forkogte blomkålsbuketter. Hæld derefter resten af saucen over. Drys med resten af raspen, og stil springformen i den forvarmede ovn.
TIlbered nu gratinen i ca. 45 minutter. - Husk ikke at åbne ovnen før helt til sidst da gratinen ellers falder sammen.
Tag den færdige gratin ud af ovnen og server den med sammen med en frisk salat og skiver af flutes med koldt smør.