Opskrift lækker suppe med bagte jordskokker, torsk og sprød proscuitto. Den er perfekt at servere som aftensmad på en kold dag, og er også lækker som forret til nytårsaften eller ved andre festlige lejligheder.
Forb. tid 10 minuttermin
Tilb. tid 1 timet
Samlet tid 1 timet10 minuttermin
Antal 4personer
Ingredienser
1kgjordskokker
1spskcitronsaft
½dlolivenolie
1spskfrisk timian
4fedhvidløg, med skal, knuses med håndfladen
3spsksmør
1løg, eller 1 porre
4kartofler, store
5dlfond, hønsefond eller grøntsagsfond
1lvand
2dlpiskefløde
4skiverprosciutto, eller anden lufttørret skinke
500gtorskeloins
1dlrugmel
2tsksalt, eller efter smag
Peber, efter smag
Sådan gør du
Ovnen forvarmes til 220 grader almindelig over- og undervarme.
Jordskokkerne skylles i kold vand og skælles. De flækkes på langs og kommes i en skål. Kom olivenolie, citronsaft samt frisk timian over. Vend jordskokkerne godt rundt så olien bliver fordelt. Krydder med salt og peber.
1 kg jordskokker, 1 spsk citronsaft, ½ dl olivenolie, 1 spsk frisk timian
Kom jordskokkerne samt knuste hvidløgsfed i skal på en bageplade med bagepapir, og stil dem i den forvarmede ovn. - Nu skal de bages i ovnen i ca. 45 minutter eller til de er gyldne og møre. Vend dem rundt når halvdelen af tiden er gået.
4 fed hvidløg
Når der er en halv time tilbage af tilberedningstiden for jordskokkerne, varmes 1 spsk. smør op i en stor gryde. Hak løget fint, og svits det ved middelvarme i smørret til løgene bliver klare.
3 spsk smør, 1 løg
Imens løgene klarer i smørret, skrælles kartoflerne og skæres i grove tern. Kom dem ned i gryden og tilsæt fond og vand. Kom låg på og lad det simre til jordskokkerne er færdige.
4 kartofler, 5 dl fond, 1 l vand
Når jordskokkerne er blevet gyldne, tages de ud af ovnen og kommes i gryden. Skallen fjernes fra de bagte hvidløgsfed og hvidløgene kommes også i gryden. Lad det simre videre.
I mens suppen koger færdig tilberedes prosciutto og torsken. Prosciutto skiverne kommes i ovnen på en bageplade med et stykke bagepapir i cirka 10 minutter ved 200 grader til det er gyldent og sprødt. - Mens skinken er i ovnen steges fisken.
4 skiver prosciutto
På en pande varmes resten af smørret op til middel varme. Vend torsken i rugmel krydret med salt og peber. Kom torsken på panden og steg den nu ved middel varme 5-7 minutter på hver side eller til den kun lige er tilberedt igennem. - Tag torsken forsigtigt af panden.
3 spsk smør, 500 g torskeloins, 1 dl rugmel
Kom fløden i suppen og blend den helt glat med en stavblender. Smag den til med salt, peber og evt. en smule citronsaft. - Når man er tilfreds med smagen er suppen klar til servering.
2 dl piskefløde, 2 tsk salt, Peber
Retten anrettes i suppetallerkener med et stykke torsk, fyld den varme suppe i og drys med sprød prosciutto og eventuelt ekstra frisk timian.