Opskrift på små søde og syrlige snitter med frisk smag af citron. De kan serveres som klassiske amerikanske lemon bars med flormelis eller de kan toppes med brændt marengs.
Forb. tid 15 minuttermin
Tilb. tid 45 minuttermin
Samlet tid 1 timet
Antal 15stk
Ingredienser
Bund
260ghvedemel
60gsukker
2citroner, økologiske, skallen
¼tsksalt
230g smør
Fyld
6æg
250gsukker
¼tsksalt
2dlcitronsaft
100ghvedemel
Topping
Flormelis
Brændt marengs (alternativ til flormelis)
4æggehvider
200gsukker
Sådan gør du
Bund
Forvarm ovnen til 180 grader almindelig over- og undervarme.
Bland hvedemel, sukker, fintrevet citronskal og salt sammen i en skål. Skær smørret i små tern, og bland det sammen med fingrene. Undgå direkte at ælte det. Det skal være smuldrene. Du kan også fint bruge foodprocessoren, og kører det hele sammen til du har en smuldrende dej.
260 g hvedemel, 60 g sukker, 2 citroner, 230 g smør, ¼ tsk salt
Find et fad på ca. 23 x 28 cm frem (jeg plejer at bruge en alubakke), og for den med bagepapir. Kom blandingen til bunden i formen og fordel den i et jævnt lag. Pres den ned med fingrene eller bunden af et glas, så den bliver lidt kompakt.
Bag nu bunden midt i en forvarmet ovn ved 180 grader over- og undervarme i ca. 25 minutter eller til bunden bliver gylden i kanten.
Fyld
I mens bunden bager, laves fyldet. I en skål piskes citronsaft, sukker, æg og salt sammen. Tilsæt herefter sigtet hvedemel. Pisk det til en jævn masse indtil sukkeret er opløst. Hyld fyldet igennem en si for at fjerne skum og bobler. Stil det til siden, til det skal hældes over den forbagte bund.
¼ tsk salt, 6 æg, 250 g sukker, 2 dl citronsaft, 100 g hvedemel
Når bunden har bagt i ca. 25 minutter, og er let gylden i kanten, hældes fyldet over. Der skues ned til 160 grader over- og undervarme, og kagen skal nu bage yderligere i 15-20 minutter afhængig af ovn. Den må ikke bliver overbagt, så hold øje med den. Citronmassen skal sætte sig i kanten, men må gerne være lidt som gele i midten når man ryster med fadet.
Nu skal fadet ud og køle af, inden det dækkes over og kommes i køleskabet i mindst 3 timer, eller gerne til dagen efter.
Når kagen er kølet af i køleskabet, skæres den i passende snitter (ca. 5x5 cm) og drysses med flormelis inden de serveres.
Flormelis
Brændt maregns
Vil du gøre lidt ekstra ud af det, kan du servere dine citronsnitter med brændt marengs.
Piske æggehviderne helt stive med en elpisker, og tilsæt herefter sukker en skefuld af gangen mens du stadig pisker. Bliv ved til du har en jævn og sej marengs.
4 æggehvider, 200 g sukker
Kom den færdige marengs i en sprøjtepose med en stjernetyl, og sprøjt den ud på toppen af snitterne. Brænd marengsen med en gasbrænder, og server straks kagerne.