En klassisk dansk ret, som mange af os elsker. Det er en familiefavorit med god smag, som både børn og voksne er glade for. Saftige kødboller i lækker karrysovs og serveret med kogte ris, så behøver man ikke så meget mere.
Forb. tid 10 minuttermin
Tilb. tid 35 minuttermin
Samlet tid 45 minuttermin
Antal 4personer
Ingredienser
Kødboller
1kghakket svinekød
2løg
2dlhavregryn
2æg, eller 3 efter behov for at binde farsen
3dl mælk
½tskstødt spidskommen
2 ½tsksalt
Peber
Kogning
Vand
Svinebouillonterninger, tilpasset mængden af vand
Karrysovs
50gsmør
50ghvedemel
1 ½spskkarry
1tskstødt gurkemeje, (kan udelades)
5dlsvinebouillon, , kogevand fra kødbollerne
4 dlmælk
1tsksukker
Salt
Peber
Sådan gør du
Kødboller
Riv løg groft på et rivejern, og rør det sammen med resten af ingredienserne til kødbollerne til en jævn masse.
1 kg hakket svinekød, 2 løg, 2 dl havregryn, 2 æg, 3 dl mælk, ½ tsk stødt spidskommen, 2 ½ tsk salt, Peber
Bring rigeligt vand tilsat svinebouillonterninger1 i kog. Form kødbollerne i en passende størrelse og kom dem i det kogende vand. Skru ned for varmen og lad dem simre i ca. 8 - 10 min.
Vand, Svinebouillonterninger
Sluk for gryden og lad dem trække i kogevandet en halv times tid.
Karrysovs
Smelt smørret ved jævn varme i en gryde, og drys karrypulver og gurkemeje i, og lad det svitse med i ca. 1 minut inden du går videre2.
50 g smør, 50 g hvedemel, 1 ½ spsk karry, 1 tsk stødt gurkemeje
Drys melet i, og rør til det er helt opsuget af smørret.
Hæld lidt af kogelagen fra kødbollerne ved under konstant piskning. Tilsæt mælk og bouillon lidt af gangen til saucen har den ønskede konsistens.
5 dl svinebouillon, 4 dl mælk
Lad saucen koge ved svag varme og under omrøring i ca. 5 min. Smag saucen til med sukker, salt og peber, og varm kødbollerne i saucen.
1 tsk sukker, Salt, Peber
Server retten med ris til3.
Noter
1. Bouillonterninger - Læs på pakken med terningerne, for at se hvor mange du skal bruge til den mængde vand du bruger. Oftest er det 1 terning pr halve liter vand. Sæt rigeligt vand over, det er nemmere at koge kødbollerne i lidt for meget vand.2. Svits krydderierne - For at få smagen af karry rigtig frem i sovsen, er det vigtigt at svitse krydderierne af i smørret inden du begynder at komme andet i.3. Servering - Server boller i karry med ris og evt. grønne bønner eller ærter. Prøv også at tilsætte revet æble i karrysovsen lige inden servering, eller server med æbletern til at drysse over retten.