Opskrift på franskbrød med birkesKlassisk gammeldags rundt franskbrød med birkes, som er lækkert som morgenbrød eller til en kop eftermiddagskaffe. Det har en dejlig luftig krumme og en lækker skorpe, og smager skønt med ost og marmelade.
Lun mælken til den er lillefingervarm, og opløs gæren i mælken.
350 g mælk, 25 g gær
Tilsæt salt, sukker og bageemzym, og kom herefter hvedemelet i. Nu skal dejen æltes rigtig godt, gerne på røremaskine. Du skal ælte dejen indtil den er glat og jævn og slipper skålens kanter. Dejen er blød og en lille smule klistret, det skal den være.
1 tsk salt, 1 tsk sukker, 10 g bageenzym (reklamelink), 500 g hvedemel
Tilsæt det bløde smør, og ælt dejen indtil smørret er arbejdet helt ind i dejen. Lad dejen hvile 15 minutter i skålen eller på køkkenbordet.
25 g smør
Drys lidt mel på bordet og tryk dejen ud til en rektangulær form. Fold først den ene af de længste sider ind, og derefter den anden lange side hen over, så du får strammet dejen op. Tril dejen et par gange, og læg herefter brødet på en bageplade beklædt med bagepapir.
Lag franskbrødet hæve til dobbelt størrelse, det tager cirka 1 time. Hvis du har en ovn med hæveprogram, kan du også bruge det og lade dejen hæve i cirka 20 minutter ved 40 grader.
Når dejen er hævet, varmes ovnen op til 210 grader varmluft. Brug ovnens dampfunktion eller sæt et fad i bunden af ovnen til at lave damp under bagningen.
Pensel dit brød med mælk, og drys det med birkes. Skær 6-7 skrå snit i brødet.
2 spsk mælk, 2 spsk blå birkes
Når ovnen er varm, sættes brødet i ovnen, og der hældes 1-2 dl vand i fadet i bunden af ovnen for at skabe damp. Lad brødet bage cirka 25 minutter ved 210 grader varmluft til det er godt afbagt og lyder hult når du banker under bunden på det.