Opskrift på koldhævet havrebrødLækkert og smagsfuldt havrebrød med saftig krumme og sprød skorpe. Perfekt til at glæde familien med dejligt morgenbrød i weekenden.
Kom vand og gær i skålen til røremaskinen. Rør det sammen til gæren er opløst.
9 g gær, 400 g vand
Derefter tilsættes hvedemel, ølandshvedemel samt manitobahvedemel og havregryn. Ælt nu dejen ved medium hastighed i ca. 5 minutter eller til den hænger sammen.
320 g hvedemel, 150 g ølandshvedemel, 50 g manitoba hvedemel, 70 g havregryn
Tilsæt saltet og ælt nu dejen igen ved mediumhastighed i ca. 10 minutter eller til den slipper skålen helt og du kan lave glutentesten. - Glutentesten er er en test man kan lave på dej for at se om den er æltet færdig. Gør dine fingre våde og træk i dejen, stræk den ud så tynd som du kan, hvis den kan blive helt tynd og næsten gennemsigtig, er dejen som regel æltet færdig.
18 g salt
Når dejen er æltet færdig tages den op af røreskålen.
Tryk derefter dejklumpen ud til et kvadrat og fold derefter dejen ind over sig selv så det bliver en lang "pølse". Rul/spænd derefter dejen op igen og placer den med samlingen ned. - Når man spænder dejen op, hæver den bedre og får en sprødere skorpe.
Når dejen er spændt op sprayes den med en smule vand og oversiden vendes i havregryn.
1 dl havregryn
Hævning af brødet
Når oversiden af dejen er vendt i havregryn, placeres den i en hævekurv med oversiden ned, altså den side med havregryn. Kom en plastikpose om hævekurven og stil den på køl i 14 timer. – Brug eventuelt en smule rismel til at forberede dit lærred i hævekurven, så hænger dejen ikke fast når den skal vendes ud.
Når dejen har hævet 14 timer på køl, tages den ud og skal nu stå 1 time ved stuetemperatur.
Sådan bages brødet
I mens dejen hæver det sidste forvarmes ovnen til 190 grader varmluft med damp. Der placeres et bagestål eller en pizzasten for det bedste resultat. Det er en god ide at forvarme ovnen i mindst en halv time inden der skal bages. Så er man sikker på at ovnen, bagestål eller pizzasten er kommet med op i temperatur.
Vend dejen ud på en pizzaspatel, drysset med lidt mel, så det let kan overføres til bagepladen i ovnen. Giv dejen et snit på langs i ca. 1 cm. dybde med et barberblad. Overfør brødet til det varme bagestål/pizzasten.
Efter 20 minutter skrues temperaturen op til 225 grader og dampen slukkes/fadet med vand fjernes. Bag nu igen brødet i ca. 20 minutter, eller til skorpen er helt hård, gylden og brødet lyder hult når man banker på bunden.
Tag brødet ud at ovnen og lad det køle af på en rist før det er klart til at servere.
Hvis du ikke har en dampovn
Nederst i ovnen kan man placere et fad så man kan lave damp i ovnen når brødet skal bages. Kom 2 dl. vand i fadet i bunden, eller nogle isterninger. og bag nu brødet i ca. 20 minutter og følg opskriften. – Sæt fadet i ovnen når du varmer den op, så det er helt varmt når man skal bruge det til at lave damp, og hæld så vand i når brødet er kommet i. Jeg plejer at bruge et metalfad, så det ikke sprænger når man kommer vand i.