Opskrift på håkonskagerDe bedste julesmåkager med marcipan. En skøn småkage, som ovenikøbet er virkelig nemt at lave. Småkagerne er sprøde specier med marcipan og så har de en knasende sprød sukkerkant, som altid er et hit hos familiens mindste.
Forb. tid 10 minuttermin
Tilb. tid 20 minuttermin
Køleskab 2 timert
Samlet tid 2 timert30 minuttermin
Antal 50stk
Ingredienser
250ghvedemel
200gsmør
1vaniljestang
100gflormelis
100gmarcipan
1æg
1dlperlesukker
Sådan gør du
Skær smørret i små tern, og smulder det i melet.
200 g smør, 250 g hvedemel
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Bland kornene med lidt af flormelissen, så kornene skiller sig fra hinanden.
1 vaniljestang
Riv marcipanen på et rivejern på den grove side, og bland det revne marcipan med vaniljekorene og resten af flormelissen. Hæld det hele op i smør/mel blandingen og bland det godt sammen.
100 g marcipan, 100 g flormelis
Brug hænderne til at samle dejen. Det er nemmest hvis du gør det i en stor skål, eller hælder dejen ud på bordet. Varmen fra dine hænder gør at dejen kan samles.
Del dejen i to lige store dele, og tril hver del til en pølse på 3-4 cm i tykkelsen. Pak pølserne stramt ind i husholdningsfilm og læg dem på køl i minimum 2 timer, eller til dagen efter.
Når du er klar til at bage tændes ovnen på 200 grader almindelig varme.
Rullerne pensles nu først med sammenpisket æg, og rulles så i perlesukker, så de får en flot perlesukkerkant hele vejen rundt.
1 æg, 1 dl perlesukker
Rullerne skæres ud i skiver på cirka 3-4 mm i tykkelsen, og skiverne lægges på en bageplade beklædt med bagepapir.
Håkonskagerne bages i ovnen ved 200 grader almindelig ovn i 10 minutter til kanten er gylden.
Lad småkagerne køle helt ned på en bagerist inden de pakkes ned i kagedåser.
Noter
Opbevaring
De afkølede småkager kommes i en tætsluttende kagedåse, og opbevares køligt for eksempel i et viktualierum eller køkkenskab. Du skal ikke sætte kagedåsen i køleskabet, så bliver småkagerne bløde.