Opskrift på perfekt hjemmelavet varmrøget laks. Den kan laves i røgeovn eller på grill. Hjemmerøget laks kan serveres som forret eller hovedret eller bruges i en lækker lakserilette.
Forb. tid 20 minuttermin
Tilb. tid 4 timert
Køleskab 8 timert
Samlet tid 12 timert20 minuttermin
Antal 6personer
Udstyr
Borniak uw-150 røgeovn (reklamelink)
Røgesmuld enten rødel eller bøg
Ingredienser
1,5kglaks, Side med skind.
85gsalt
85grørsukker
Sådan gør du
Start med at forberede laksen. Den tjekkes for ben og trimmes, så den er klar til næste trin.
1,5 kg laks
Rørsukker og salt blandes i en skål. Placer laksen på et skærebræt og fordel derefter bladingen af sukker og salt ud over laksen. Kom laksesiden i et fad og dæk den til med film eller folie så den er klar til at komme på køl. - Jeg plejer at vakuumpakke den, så er den lidt nemmere at have i køleskabet.
85 g salt, 85 g rørsukker
Nu skal laksen trække i køleskabet i 6-7 timer, så skal og sukker kan trænge ind i kødet.
Når laksen har trukket på køl skylles den meget grundigt i koldt vand, så alt overskydende salt og sukker fjernes. Dup laksen helt tør med køkkenrulle og lad den stå udækket i køleskabet i et par timer for at tørre i overfladen, så den er klar til at tage i mod røgen.
Røgning i røgeovn
Forvarm røgeovnen til 75-80 grader. Sørg for at røggeneratoren er startet og fyldt med røgsmuld.
Nu skal laksen røges.
Den skal røges ved ca. 75 - 80 grader. Jeg plejer at røge den ca. 4 timer. Jeg røger i en Borniak røgeovn hvor det er lidt nemmere at styre varme og røg.
Placer laksen på en smurt grillrist midt i ovnen. og luk lågen.
Røgning på kulgrill ved indirekte varme
Hvis man røger på en kuglegrill kommes der røgesmuld i en lille foliebakke. Den sættes oven på de glødende kul så der kommer røg. Man skal lige prøve sig frem med hvor mange kul der skal til at holde en konstant temperatur. Jeg vil tro at det passer med 4- 6 briketter (Heat beads) men det kan variere efter hvilken grill man har.
Laksen placeres på grillristen, det kan være en fordel at bruge et nonstick net, så laksen ikke sidder fast på risten. Man supplerer løbende med røgesmuld og kul i den tid laksen røges.
Røgning på gasgrill ved indirekte varme
Start gasgrillen sat op til indirekte varme. Prøv at ramme en temperatur i grillen der ligger på omkring 75-80 grader. Kom røgsmuld i en røgboks eller i en foilepakke, prik huller i den med en kniv, så røgen kan komme ud. Placer den på gasbrænderne eller imellem, så røgsmulden bliver tændt. - Det kan godt være at man skal prøve sig frem til den bedste metode til at få røg på i gasgrillen.
Servering
Når laksen har fået ca. 4 timer med røg og varme er den færdig og klar til servering.
Du kan servere laksen varm fra røgeovnen eller du kan lade den køle af og servere den lun eller kold.
Noter
Laks - Laksen skal have været nedfrosset min. 24 timer inden brug for at slå evt. parasitter ihjel og derefter optøet. Frysning - Laksen kan holde sig cirka 3 måneder i fryseren.