Sprøde og seje havregrynskager lagt sammen med blød kaffesmørcreme. Det er en dejlig kage, som du kan servere med en god kop kaffe eller te til. Havregrynskagerne kan med fordel bages dagen før, og lægges sammen med cremen inden de skal serveres.
Forb. tid 5 minuttermin
Tilb. tid 25 minuttermin
Nedkøling og samling 1 timet
Samlet tid 1 timet30 minuttermin
Antal 8stk
Ingredienser
Havregrynskager
150gsmør
250ghavregryn
250gsukker
1tskvaniljepasta
2tskbagepulver
2spskhvedemel
2æg
Kaffesmørcreme
125gsukker
½dlkaffe, stærk
1tskvaniljepasta
150gsmør, blødt
1æggeblomme
Derudover
200gmørk chokolade
Sådan gør du
Havregrynskager
Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
Smelt smørret i en gryde. Tag det herefter af varmen.
150 g smør
Bland havregryn, sukker, vanilje, bagepulver og mel i en skål, og tilsæt æg og det smeltede smør. Rør dejen sammen med en ske til den er jævn.
250 g havregryn, 250 g sukker, 1 tsk vaniljepasta, 2 tsk bagepulver, 2 spsk hvedemel, 2 æg
Hvis dejen føles meget våd, kan du lade den stå i 15 minutter inden du går videre, så suger havregrynene noget af væsken.
Lav kugler af dejen, cirka 1 spsk. dej pr kugle. Sæt dem med god afstand på en bageplade, og tryk dem lidt flade med en ske eller med håndfladen. Du kan have 8 kugler på en almindelig bageplade.
Bag havregrynskagerne ved 175 grader varmluft i 8-10 minutter eller indtil kanten er brun.
Lad kagerne køle lidt af på bagepladen inden de flyttes til en rist hvor de skal køle helt ned.
Pensling med chokolade
Når kagerne er helt kolde tempereres chokoladen. Det bruger jeg mikroovnen til, du kan også gøre det over vandbad i en gryde.
Hak 2/3 af chokoladen groft og 1/3 af chokoladen fint. Kom den grofthakkede chokolade i en mikroovnsegnet plastbøtte, og smelt chokoladen i intervaller af 30 sekunder. Rør efter hvert 30. sekund til den er helt smeltet. Tilsæt så den finthakkede chokolade, og rør rundt til alt chokoladen er smeltet.
200 g mørk chokolade
Pensel undersiden af havregrynskagerne med smeltet chokolade.
Kaffesmørcreme
Kom kaffe, sukker og vanilje i en gryde, og kog op til alt sukkeret er opløst. Tag gryden af varmen og lad siruppen køle ned.
125 g sukker, ½ dl kaffe, 1 tsk vaniljepasta
Pisk blødt smør og æggeblomme rigtig godt sammen. Brug røremaskine eller håndmixer. Det skal piskes til det bliver luftigt og hvidt, det tager cirka 10 minutter på min maskine. Tilsæt herefter den afkølede sukkersirup i en tynd stråle mens du stadig pisker. Når alt siruppen er i, stopper du med at piske, og cremen fyldes i en sprøjtepose med en stjernetyl i.
150 g smør, 1 æggeblomme
Fordel cremen på halvdelen af havregrynskagerne, og luk dem herefter med de resterende kager.
Nu er kagerne klar til servering.
Noter
Ingrediensnoter
Kaffe - Jeg har brugt en stærk espresso. Du kan bruge den kaffe du bedst kan lide, men det skal gerne være en god stærk kaffe for at få den rette kaffesmag. Vanilje - Vanilje og kaffe smager skønt sammen. Jeg bruger her vaniljepasta i opskriften, men det kan erstattes med korn fra en vaniljestang eller vaniljepulver. Hvis du kun har vaniljesukker, kan du erstatte nogle skefulde af sukkeret med vaniljesukker.
Opbevaring
Opbevar kagerne på køl når de er samlet. Her kan de godt holde sig nogle dage, men de mister lidt af sprødheden når de står med cremen inden i. Du kan sagtens bage selve småkagerne en dag eller flere i forvejen, og bare lægge dem sammen med kaffecremen inden servering. Småkagerne kan opbevares i en kagedåse indtil de skal pensles med chokolade og fyldes med creme.