Opskrift på norske klejnerLækre tykke gærklejner, som pyntes med gul citronglasur. Perfekt til en kold vinterdag eller til julehyggen i december.
Forb. tid 30 minuttermin
Tilb. tid 30 minuttermin
Hævetid 45 minuttermin
Samlet tid 1 timet45 minuttermin
Antal 20stk
Ingredienser
1,5dlsødmælk
50ggær
2æg
1citron, skal til dej, saft til glasur
1spskvaniljesukker
1tskkardemomme
450ghvedemel
100gsmør, blødt
2dlflormelis
Gul frugtfarve
1lsolsikkeolie, til stegning
Sådan gør du
Lun mælken, og rør gæren ud i den lune mælk. Tilsæt æg, fintrevet citronskal, vaniljesukker og kardemomme og rør sammen. Tilsæt hvedemelet lidt af gangen, og ælt det hele godt sammen. Ælt dejen i cirka 10 minutter til den er jævn og elastisk.
1,5 dl sødmælk, 50 g gær, 2 æg, 1 citron, 1 spsk vaniljesukker, 1 tsk kardemomme, 450 g hvedemel
Tilsæt det bløde smør og ælt dejen i yderligere 5 minutter til smørret er arbejdet ind i dejen.
100 g smør
Lad dejen hæve 30 minutter i skålen.
Rul dejen ud til et rektangel på cirka 20x50 cm. Skær herefter rektanglet over på den lange led, og del derefter hver af de lange stykker dej i 10 stykker, så du har 20 mindre rektangler. Skær et hul i midten af hvert stykke dej.
Vrid klejnerne ved at stikke den ene ende af dejen ind igennem hullet og vride det tilbage på sin plads.
Lad klejnerne efterhæve under et viskestykke mens du varmer olien op.
Kom olien i en tykbundet gryde, og varm den op til 170-175 grader. Brug gerne et termometer eller tjek med en tandstik om det syder omkring den når du stikker den ned i olien.
1 l solsikkeolie
Læg forsigtigt 3 klejner i den varme olie af gangen, og steg dem 1-2 minutter på hver side til de er gyldne. Læg de færdige klejner op på et stykke køkkenrulle, der kan suge overskydende olie, og derefter op på en rist til afkøling.
Rør en glasur af flormelis og saften fra citronen, og kom eventuelt lidt gul frugtfarve i. Pynt klejnerne med glasur når de er kølet lidt ned, og server dem straks.
2 dl flormelis, Gul frugtfarve
Noter
Olie eller fedt
Nogen kan godt lide at stege klejner i olie, mens andre gerne vil bruge palmin eller svinefedt. Det kan du helt selv bestemme. Jeg bruger oftest solsikkeolie, men andre olier der kan tåle høje temperaturer fungerer også fint.