Opskrift på Boeuf BourguignonBoeuf bourguignon er en klassisk fransk simreret med oksekød, rødvin, champignon, gulerødder, løg og masser af god smag. Den er perfekt til en regnvejrsdag hvor man bare trænger til noget der varmer og smager fantastisk. Server den med en god mos af kartofler eller rodfrugter eller med salat og et godt brød til.
Forb. tid 30 minuttermin
Tilb. tid 4 timert
Samlet tid 4 timert30 minuttermin
Antal 4personer
Ingredienser
350gbacon, skåret i grove tern
1,2kgokseklump, eller okseinderlår
1dlhvedemel
1dlcognac, til flambering
1dlbalsamicoeddike
2spsktomatkoncentrat
100gsmør, til stegning
2gulerødder, skåret i skiver
3skalotteløg, skåret i små tern
1lrødvin, gerne en god kraftig rødvin
3dlvand
1stkfond Du Chef (Okse), eller anden bouillonterning
1suppevisk, timian, persille, og 3 laurbærblade bundet op.
2tsksalt
Peber, efter smag
3spskbrun farin
500gbrune champignon
250gperleløg, kan erstattes af skalotteløg, eller en blanding
0,5dlrødvin, skal bruges til perleløgne
Sådan gør du
I en tykbundet gryde brunes baconternene af til de er helt gyldne, de tages op og stilles til siden.
Vend kødstykkerne i mel og drys det overskydende af. Nu skal kødstykkerne brunes godt af i det tilbageblevne baconfedt. Gør det lidt af gangen, så der ikke trækker væde ud af kødet.
Når alt kødet er brunet af, kommes det tilbage i gryden, skru op for varmen og kom cognac på. Nu skal det tændes for flamberingen, pas på fingrene og emhætten!! Jeg plejer at bruge en lille gasbrænder til at tænde med. Når flammerne slukker, så hældes kødet i en skål og stilles til siden.
I samme gryde tilsættes nu en god klat smør. Svits de hakkede skalotteløg ved middel varme til de bliver klare. Kom tomatkoncentrat i og svits det sammen med løgene i et minuts tid.
Kom kød samt bacon samt gulerødderne der er skåret i skiver. Tilsæt nu rødvin, Vand, bouillon, balsamicoeddike, suppevisk, salt, 2 spsk. brun farin og et drys peber. Rør rundt kom låg på og skru nu ned til lav varme.
Nu skal det stå og simre ved svag varme i ca. 3 timer. Tilberedningstiden, afhænger af hvilket stykke kød man bruger. Retten er færdig når kødet er mørt. Huske at smage til løbende undervejs, og husk at røre rundt jævnligt.
Når der er en ca. en time tilbage af tiden, forberedes svampene, de renses og steges i rigeligt med smør til alt væde er fordampet. Når de er færdige stilles de til siden.
Perleløgene forberedes også. Jeg bruger bare en pose frosne, eller skalotteløg. Varm en god klat smør i en gryde og brun perle/skalotteløgene ved middelvarme, når de har fået lidt farve tilsættes 1 spsk. brun farin. Skru lidt ned for varmen og karameliser løgene i det brune sukker. Slut af med at tilsætte en ½ dl rødvin, når rødvinen er fordampet, tages løgne af og stilles til siden.
Nu skal låget af den store gryde. Tilsæt champignonerne og perleløgene og rør rundt. Nu skal retten koge en smule ind ved svag varme. Husk at der er mel i og det har en tildens til at brænde på, så husk at der skal røres rundt jævnligt.Husk at når man koger noget ind, så bliver smagen også kraftigere, så pas på med at overkrydre. Hvis man synes at smagen sidder der og ikke vil koge det mere ind, så kan der jævnes med lidt maizena og vand blandet sammen.
Når det er kogt ind til den ønskede konsistens, er retten klar til servering. Server med en god kartoffelmos eller et godt brød.