Den lækreste kartoffel som tilbehør til et godt stykke kød!
Forb. tid 30 minuttermin
Tilb. tid 1 timet30 minuttermin
Samlet tid 2 timert
Antal 6personer
Ingredienser
1,5kgkartofler, skrællet og skåret i skiver af 2 mm.
100gsmør
1spskfrisk timian, finthakket
1spskfrisk rosmarin, finthakket
salt
peber
Sådan gør du
Klassisk Pommes Anna:
Forvarm ovnen til 200 grader.
Smelt smørret i en gryde og tilsæt den finthakkede timian samt rosmarin. Tag det af varmen.
Skræl kartoflerne og og skær dem i tynde skiver. Jeg har brugt et mandolinjern, det sparer tid og alle skiver er samme tykkelse. Jeg skærer dem på 2 mm.
Smør fadet grundigt i smeltet smør. Alternativt kan man fore fadet med bagepapir, det gør det nemmere at få det ud når de skal skæres op.
Læg et lag kartoffelskiver fordelt ud i bunden af fadet og pensl igen med smør. Krydder det med salt og peber. Så skal der kartoffelskiver på igen og smeltet smør osv.. Jeg plejer at nøjes med at krydre hvert 4 lag, så det ikke bliver for salt. Processen gentages til fadet er fyldt med top og pakket godt.
Nu placeres fadet på en bageplade midt i den forvarmede ovn og tilberedes ved 200 grader i 70 - 90 minutter til de er helt gyldne og sprøde på toppen. Stik evt. med en kniv og mærk om kartoflerne er helt færdige. Jeg plejer at lægge et stykke bagepapir på toppen og så noget tungt de første 20 minutter, for at presse lagene godt sammen. Husk at fjerne det igen efter 20 minutter.
Tag fadet ud af ovnen når kartoflerne er færdige. Lad det køle af. Kom et stykke bagepapir over og læg noget tungt på. Jeg bruger en herregårdssten beklædt med sølvpapir. Stil det på køl et par timer helst til dagen efter.
Når det er kølet helt af og skal bruges vendes det ud af formen og skæres i passende stykker (6 store eller 12 mindre ) herefter bages de i en forvarmet ovn ved 225 grader i 10 til 15 minutter, eller til de er gyldne og lidt sprøde. Server dem rygende varme som lækkert tilbehør.
Nemme pommes Anna i ramekiner:
Forvarm ovnen til 200 grader.
Smelt smørret i en gryde og tilsæt det finthakkede timian. Tag det af varmen.
Skræl kartoflerne og og skær dem i tynde skiver. Jeg har brugt et mandolinjern på 2 mm, det sparer tid og alle skiver er samme tykkelse.
Så tager man en ramekin og smører den med noget af det smeltede smør. Læg et lag kartoffelskiver fordelt ud i bunden og pensl igen med smør. Krydder det med salt og peber. Så skal der kartoffelskiver på igen og smeltet smør osv.. Jeg plejer at nøjes med at krydre hvert 4 lag, så det ikke bliver for salt. Processen gentages til ramekiner er fyldt og pakket godt. Gentag til alle ramekiner er fyldt.
Nu placeres ramekinerne på en bageplade midt i den forvarmede ovn og tilberedes ved 200 grader i 50 - 60 minutter til de er helt gyldne og sprøde på toppen. Stik evt. med en kniv og mærk om kartoflerne er helt færdige.
Nu tages ramekinerne ud af ovnen. Lad dem køle af ca. 5 minutter inden kartoflerne løftes ud af formen og serveres på et fad eller direkte på en tallerken.