Opskrift på andesteg i ovnSaftig hel and stegt i ovn - perfekt juleand eller and til Mortensaften
Forb. tid 20 minuttermin
Tilb. tid 3 timert
Samlet tid 3 timert20 minuttermin
Antal 6personer
Ingredienser
1and, ca. 3 kg.
3æbler, sort efter smag
150gsvesker, uden sten
1/2dlsalt
1/2spsk timian, frisk
Peber, efter smag
Grønt til bradepanden: (Til at lave saucen efterfølgende)
2gulerødder, skåret i skiver
2løg, skåret i halve med skal
1porre, renset og skåret i skiver
1persillerod, skåret i skiver
1spsktimian, frisk
3laurbærblade
Indmad fra anden, Kan udelades
1lvand
Sådan gør du
Start med at rengøre anden. Jeg plejer at fjerne rester af fjer samt indvolde og så klipper jeg vingespidserne af. Vingespidserne kan kommes med i bradepanden, og er med til at give en lækker sovs senere. Skyl derefter anden med koldt vand både udvendigt og indvendigt. Afslut med at duppe den helt tør med køkkenrulle. Så er anden klar til at blive fyldt med lækkerier.
Æblerne skrælles, kernehusene fjernes og derefter skæres de i passende stykker. Kom dem i en skål. Bland sveskerne samt timian i og krydder med salt og peber.
Stegning af and i ovn:
Forvarm ovnen til 250 grader.
Tag anden og fordel halvdelen af saltet indvendigt. Fyld derefter blandingen af æbler og svesker ind i anden og pres det god sammen. Luk evt. anden til sidst med et par kødnåle, så der bliver holdt lidt på fyldet. Gnid nu anden ind i resten af saltet og krydder med peber efter smag. Nu er anden klar til at komme i ovnen.
Nu skal anden i ovnen og brunes. Placer anden med brystsiden op på en rist midt i ovnen, med en bradepande under. Brun anden i 15 - 20 minutter. Det er en god ide at holde øje med anden under denne process, så den ikke lige pludselig bliver sort ;-)
Når man bruner anden drypper der en masse fedt ned i bradepanden. det skal nu hældes fra, og grøntsagerne samt krydderurter og vand kommes herefter i bradepanden. Skru ovnen ned til 165 - 170 grader, og vend anden så brystsiden vender nedad. Nu skal anden stege ved 165 - 170 grader i ca. 2 timer. Det er en rigtig god ide at øse lidt af skyen fra bradepanden over anden. jeg plejer at gøre det med 30 minutters mellemrum.
Undervejs kan man fylde efter med mere vand så bradepanden ikke tørrer ud.
Når der er gået 2 timer vendes anden igen med brystsiden op. Og der skrues op til 200 - 225 grader. Nu skal anden brunes igen i ca. 30 minutter. Hvis man ikke er helt tilfreds med farven og sprødheden, kan man skrue lidt op for varmen, eller tænde for varmluft på ovnen.
Det er en rigtig god ide at tjekke temperaturen med et stegetermometer. Den skal ligge i mellem 75 -78 grader inde ved låret. Der er ikke noget mere træls end en tørstegt and, eller endnu værre, en der har fået for lidt.. Når man er tilfreds temperaturen og anden er blevet lækker gyldenbrun, tages den ud af ovnen. Nu skal anden trække / hvile i 30 minutter inden den skæres ud og serveres.
Langtidsstegning af and:
Man kan også vælge at langtidsstege sin and. Vælger du den metode, skal du i stedet varme ovnen op til 200 grader. Sæt and og bradepande ind i midten af ovnen som i opskriften herover. Skru derefter ned til 120 grader. Anden skal nu stege i ca. 4 timer. Husk at øse sky fra bradepanden over for hver halve time. Når der er gået 4 timer, hældes væden fra bradepanden igennem en si ned i en skål og gemmes til saucen, placer igen bradepanden under anden. Skru op til 180 - 200 grader og steg anden i 45 - 60 minutter eller til den er blevet gylden og lækker.Tag anden ud af ovnen og lad den trække i mindst en halv time inden den skæres ud og serveres.
Noter
Tjek altid temperaturen inde ved benene, den skal ligge imellem 75 - 78 grader. Stegetiden kan variere fra ovn til ovn.