Opskrift på langtidsstegt lammekølleLækker, mør og perfekt rosastegt lammekølle i ovn. Det er et skønt måltid til påske eller faktisk hele året rundt. Langtidsstegningen giver mørt og lækkert kød, og ved at lave lammekøllen på en bund af kartofler og fennikel, får man et skønt måltid. Server for eksempel med en god tzatziki eller myntesauce.
Lammekøllen tages ud af køleskabet ca. 30 minutter inden den skal i oven.
2,5 kg lammekølle
Forvarm ovnen til 120 grader almindelig ovn.
Lammekøllen forberedes ved at fjerne eventuelle synlige sener og hinder. Derefter ridses overfladen med en skarp kniv. Det gør ikke noget at man kommer til at skære en smule ned i kødet.
Forbered marianden til Lammekøllen. Hak rosmarin, timian og hvidløg fint og kom det i en lille skål olivenolien, den revne skal af citronen samt salt og peber. Bland det godt sammen.
Smør nu lammekøllen ind i marinaden og stil den til siden. - Man kan med fordel gøre dette dagen i forvejen, og stille lammekøllen i køleskabet, så smagene kan trænge godt ind i kødet.
Find et stort ildfast fad frem. Skyl nu kartoflerne og skær dem i kvarte og kom dem i fadet.
1,5 kg kartofler
Rens fenniklerne grundigt på samme måde som du ville gøre med porrer. Der kan godt sidde jord, så det er vigtigt at være grundig med dette. Skær dem i kvarte og kom dem op i fadet til kartoflerne.
2 fennikel
Pil hvidløgsfeddene og kom dem i fadet. Skær 1 citron i skiver, og kom skiverne i fadet sammen med saften fra ½ citron.
10 fed hvidløg, 1,5 citron
Kom olivenolie, hvidvin samt salt og peber i fadet sammen med masser af frisk rosmarin og timian. Bland det hele godt rundt.
Placer nu lammekøllen ovenpå kartoflerne og alle de andre lækkerier. Placer nu fadet næsten nederst i ovnen og tilbered lammekøllen i ca. 4 timer, eller til kernetemperaturen er 62 grader inde ved benet. - Jeg har en ovn med indbygget stegetermometer, så jeg hele tiden kan holde øje med temperaturen. Jeg vil anbefale at du bruger et stegetermometer med en sonde der kan tåle ovn, det gør det hele meget nemmere. Eller skal du tjekke kernetemperaturen nogle gange i løbet af tilberedningen.
Når kernetemperaturen er nået, skrues der op for varmen i ovnen til 230 grader med varmluft. Nu skal Lammekøllen lige have ca. 10 minutter ved høj varme til den et blevet brunet lidt af på overfladen.
Når man er tilfreds tages lammekøllen ud af ovnen. Placer den på et skærebræt og lad den nu trække utildækket i ca. 20-25 minutter inden den er klar til udskæring.
Imens lammekøllen trækker fortsættes tilberedningen af kartoffelfadet i ovnen ved den høje temperatur. Vend rundt i det med jævne mellemrum til det hele får lidt farve.
Når lammekøllen har trukket og kartoffelfadet fået farve, er retten klar til servering.