Opskrift på Sønderjysk nytårsmenuSønderjysk grønlangkål og kogt hamburgerryg er rigtig vinterhyggemad herhjemme. Vi elsker det, og serveret med brunede kartofler er det et himmelsk måltid. Vi håber du får lyst til at prøve retten hjemme hos Jer.
Forb. tid 25 minuttermin
Tilb. tid 1 timet35 minuttermin
Samlet tid 2 timert
Antal 4personer
Ingredienser
Hamburgerryg
1,5kghamburgerryg
Vand
3spsksukker
Kålpølser
4kålpølser
Sønderjysk grønlangkål
500ggrønkål, frossen, hakket
300gkartofler
1dlpiskefløde
125gsmør
1dlkogevand fra hamburgerryg, evt. ekstra til at justere konsistensen
2tsksukker, eller efter smag
2tsksalt, eller efter smag
Peber, efter smag
Brunede kartofler
1kgkartofler, kogte og pillede
2dlsukker
20gsmør
½dlvand
1dlpiskefløde
1tsksalt
Sådan gør du
Hamburgerryg
Hamburgerryggen sættes over 1t og 35min inden servering.
Kom hamburgerryggen i en stor gryde. Hæld koldt vand over så det dækker hamburgerryggen. Tilsæt sukker og skru op for varmen.
Når vandet koger skrues der ned for varmen, så det bare simrer. Kom låg på gryden og lad hamburgerryggen simre i 45 minutter.
Når tiden er gået tages gryden af varmen. Lad hamburgerryggen stå og trække i 45 minutter inden servering. Gå i mens videre med de andre elementer.
Sønderjysk grønlangkål
Grønlangkål startes 40 min inden servering.
I en skål med rigeligt vand koges kartoflerne møre. Pil dem og mos dem til en grov mos.
Find en tykbundet gryde frem og kom smørret i. Varm det langsom op ved middel varme. Tilsæt den frosne grønkål og tø den langsom op i smørret ved svag varme.
Tilsæt moste kartofler, fløde, kogevand fra hamburgerryg samt salt og sukker, og lade det koge op ved svag varme. Smag til med salt, peber samt sukker og kogevand.
Konsistensen skal være tyk, men stadig cremet. Konsistensen kan justeres med ekstra kogevand fra hamburgerryggen hvis den bliver for tyk. Kogevandet giver også den gode let røgede smag.
Nu er den sønderjyske grønlangkål klar til servering. Den kan også stå og simre ved svag varme til maden skal på bordet. Husk at røre rundt, så det ikke brændet på.
Kålpølser
Kålpølser startes 30 min inden servering.
Bring en gryde med vand i kog. Tilsæt kålpølserne. Lad dem koge 5 minutter, og tag herefter gryden af varmen. Lad pølserne trække i kogevandet indtil servering.
Brunede kartofler
Brunede kartofler startes 30 minutter inden servering. Kartoflerne koges, afkøles og pilles på forhånd.
Kom sukkeret på en pande, og smelt det ved middel varme. Undgå at røre rundt mens sukkeret smelter. Skru eventuelt lidt ned når det begynder at smelte, for at undgå at det brænder på. Tilsæt smørret når sukkeret er smeltet og rør rundt i karamelmassen.
Tilsæt vand og piskefløde lidt af gangen til karamellen for at undgå at temperaturen falder for meget. Tilsæt salt. Når massen er rørt godt sammen og er jævn, tilsættes de kogte og afkølede kartofler.
Lad kartoflerne stå 1-2 minutter inden du rører i dem første gang. Vend kartoflerne rundt, og lad karamellen koge ind. Hvis væsken virker tynd og ikke koger, skal du skrue lidt op for blusset.
Når karamelmassen koger, kan der skrues lidt ned (massen skal fortsat boble) og kartoflerne skal stå cirka 20 minutter og simre i karamellen indtil den er kogt helt ind og blevet tyk.
Servering
Fjern nettet fra hamburgerryggen og skær den i passende skiver, og server sammen med grønlangkålen, brunede kartofler og kålpølserne.