Opskrift på det klassiske tilbehør til andNår du serverer andesteg eller udskæringer af and til Mortensaften eller jul, så vil de fleste af os gerne have klassisk tilbehør til anden. Her får du opskrifter på lækkert tilbehør som består af hjemmelavet rødkål, hvide og brunede kartofler samt en skøn andesovs.
8dlstegesky, suppler med vand hvis der ikke er nok
1spsksovsekulør
1dlpiskefløde
1spskrødvinseddike
1spskribsgele
1spskæblegele, kan erstattes af ribsgele
1 ½spskandefond koncentrat, af mærket Oscar
½dlvand, til jævning
2spskmaizena, til jævning
Salt, efter smag
Peber, efter smag
Sådan gør du
Rødkål:
Del rødkålet i kvarte, og snit det i fine strimler.
Smelt andefedtet i en gryde, alternativt kan du bruge smør. Kom rødkålen i, og steg til kålen er faldet sammen, det tager cirka 5 minutter ved middel varme.
Tilsæt resten af ingredienserne, og kog op.
Skru ned på lav varme, og læg låget på gryden. Lav rødkålen simre en times tid, mens du laver resten af tilbehøret. Den kan sagtens klare at stå længere tid, men hold øje med at den ikke koger tør for væske.
Hvide kartofler:
Skræl kartoflerne, og kom dem i en gryde med saltet vand. Kog kartoflerne til de er møre, det tager cirka 15-20 minutter alt efter størrelse.
Når kartoflerne er møre, hældes vandet fra, og gryden pakkes ind i et viskestykke så kartoflerne holder lune indtil servering.
Brunede kartofler:
Kog på forhånd kartoflerne, lad dem køle ned, og pil dem. Du kan også anvende kartofler fra glas.
Smelt sukkeret på en pande ved middel varme, undgå at røre i det. Tilsæt herefter smør, og rør rundt indtil smørret er blandet med det smeltede sukker.
Tilsæt vand og piskefløde lidt af gangen, så temperature ikke sænker for meget. Tilsæt herefter salt og rør rundt i karamellen.
Kom kartoflerne op i den varme karamel på panden, og lad dem stå og hygge sig i karamellen ved lav varme indtil de skal serveres, de må gerne stå 20-30 minutter. Rør rundt jævnligt, så de alle får et fint lag karamel over det hele.
Andesovs:
Det sidste du skal lave er sovsen. Du skal bruge stegeskyen fra andestegen til sovsen.
Stegeskyen hældes igennem en si, og over i en stor gryde. Skum fedtet fra hvis du ikke allerede har gjort det.
Bring stegeskyen i kog, og lad den koge lidt ind ved middel varme. Når den er kogt cirka 1 dl ind, er du klar til at gå videre. Nu tilsættes sovsekulør, piskefløde, vineddike, ribsgele, æblegele og andefond koncentrat. Lad sovsen simre ved lav varme i 10 minutter.
Smag sovsen til med salt og peber, og eventuelt lidt ekstra ribsgele eller andefond koncentrat hvis du synes den mangler sødme eller andesmag.
Når smagen er på plads, skal sovsen jævnes. Rør maizena ud i vand, og hæld det i sovsen mens du pisker. Hæld jævningen i indtil du synes konsistensen er tyk nok.
Smag på sovsen en ekstra gang, og tjek om smagen er lige i skabet eller den mangler noget.
Servering:
Server din andesteg med hvide kartofler, hjemmelavet rødkål, brunede kartofler og den bedste andesovs.
Du kan vælge at servere æbler med gele til, samt en skål chips til at dyppe i sovsen.