Opskrift på klassisk dansk hakkebøf med løg, sovs og det hele!
Forb. tid 10 minuttermin
Tilb. tid 30 minuttermin
Samlet tid 40 minuttermin
Antal 4personer
Ingredienser
Kartofler:
1kgkartofler
Salt
Bløde løg:
4spsksmør
4løg, store, halveret og skåret i skiver
1spsksukker
½tsksalt
Hakkebøffer:
800ghakket oksekød
2spsksmør
2spskolie
Salt, efter smag
Peber, efter smag
Pandesovs:
fedtstof samt stegerester fra panden
2spskhvedemel
1dlkartoffelvand
2,5dlvand
½stkoksebouillonterning
1dlpiskefløde
1spskengelsk sauce
1tsksød sennep
10gtomatkoncentrat
1spskketchup
1spsksovsekulør
1tsksalt, eller efter smag
1tsksukker, eller efter smag
Peber, efter smag
Sådan gør du
Kartofler:
I en gryde bringes velsaltet vand i kog. Kom kartoflerne i og kog dem i 15 - 20 minutter, eller til de er møre. Stik evt. i dem med en kniv for at tjekke om de er færdige.- De færdigkogte kartofler kan pilles, eller serveres med skræl.
Bløde løg:
Når kartoflerne er sat over, startes på de bløde løg.
Fjern skrællen og skær løgene i halve og derefter i tynde skiver. Smelt smørret i en pande, og kom skiverne af løg på. Steg dem ved middel varme et par minutter.
Skru ned på lav varme, og lad løgene blive bløde og gyldne. Tilsæt sukker og salt, og lad dem stå på lavt blus og hygge sig til resten af maden er færdig. Rør rundt en gang i mellem så de ikke brænder på.
Hakkebøffer:
I mens kartoflerne koger, og når løgene er sat over, forberedes bøfferne. Del farsen i portioner af 200 gram, og form dem til bøffer. Hak dem med en kniv på begge sider, så holder de på formen under stegningen.- Dette kan eventuelt gøres i forvejen.
I en stor pande smeltes smørret sammen med olien ved høj varme, lad smørret bruse af. Krydder hakkebøfferne med salt og peber og kom dem på panden. Brun dem af på begge sider ved høj varme og skru derefter ned, og steg dem videre ved middel varme til den ønskede kerne temperatur er nået.- Nogle foretrækker bøffen medium steg, andre vil gerne have den gennemstegt. Lav et lille snit i en af bøfferne og tjek om de er færdige.
Når bøfferne er tilberedt, tages de af panden og stilles til siden i mens man laver sovsen i den pande bøfferne er stegt i.
Pandesovs:
I panden med med stegerester samt fedt fra bøfferne kommes nu mel. Lad det svitse med ved middel varme i et par minutter under omrøring. Vær opmærksom på at melet ikke må blive branket.
Kom nu vand fra kartoflerne i panden og piske det til det jævner og bliver tykt. Derefter tilsættes vand, bouillonterning samt fløde. Lad saucen simre i et par minuter og tilsæt derefter Engelsk sauce, sød sennep, tomatkoncentrat, ketchup og kulør.
Lad saucen simre videre og koge en smule ind. Kom salt, sukker samt peber i pandesovsen og smag den til.- Hvis den bliver for tyk tilsættes mere vand. - Hvis saucen ønskes tykkere kan den jævnes med en smule maizena rørt op i vand.
Når man er tilfreds med smag og konsistens på saucen, skrues der ned for varmen og den holdes varm til der skal serveres.
Anret en tallerken med en bøf, kartofler, sovs og syltede rødbeder samt agurkesalat.