Opskrift på rugbrødSmagfuldt og lækkert rugbrød der holder sig frisk længe. Det er et klassisk rugbrød med surdej og kerner, og det vi herhjemme kalder hverdagsrugbrød. Det er ret nemt at lave hvis du har en røremaskine, og så smager det altså fantastisk godt.
Kog de skårne rugkerner og 3 dl vand op i en gryde. Lad kernerne koge 10 minutter til de har absorberet alt vandet, og tag dem herefter af varmen og lad dem køle af.
200 g skårne rugkerner, 3 dl vand
Kom 9 dl vand i en skål (jeg bruger røremaskinen da dejen skal æltes længe). Opløs gæren i vandet og tilsæt salt og surdej og rør sammen. Tilsæt de resterende ingredienser samt rugkernerne fra gryden. Ælt dejen i 15 minutter.
9 dl vand, 20 g gær, 30 g salt, 300 g surdej, 130 g solsikkekerner, 130 g hørfrø, 25 g maltmel (reklamelink), 550 g fuldkornsrugmel, 130 g fuldkornshvedemel, 260 g hvedemel
Lad dejen hvile 15 minutter i røreskålen.
Smør 2 store rugbrødsforme og fordel dejen i formene. Brug en våd dejskraber eller bagsiden af en ske for at jævne dejen ud. Drys brødene med sesamfrø.
2 spsk Sesamfrø
Lad rugbrødene hæve på køkkenbordet til næsten dobbelt størrelse. Det tager ca. 1,5 timer.
Varm ovnen op til 210 grader varmluft. Sæt en bradepande i bunden af ovnen hvis din ovn ikke har dampfunktion.
Stik i rugbrødene med en våd kødnål, og lav 10-15 huller fordelt jævnt i hvert brød. Du skal stikke hele vejen til bunden af formen.
Sæt herefter rugbrødene i den varme ovn, og hæld ca 2. dl vand i bradepanden i bunden af ovnen for at lave damp hvis du ikke bruger ovnens dampfunktion. Bag brødene i ca. 1 time. Mål temperaturen med et stegetermometer - Brødene skal være 96 grader i midten for at være færdigbagte. Husk alle ovne varmer forskelligt, så det kan være lidt brød skal bages lidt længere for at være helt færdigbagt. Husk at tjekke temperaturen i midten af brødet inden du tager det ud af ovnen.
Lad brødene hvile 5 minutter i formen før de vendes ud på en rist og køler helt af inden der skæres af rugbrødet.
Noter
Rugbrødsform: Formene der skal bruges til disse brød, er store rugbrødsforme på 30x10x10 cm.Hævning i ovn: Du kan hæve dine brød på 40 grader i ovnen i cirka 40 minutter.Frysning: Brødene kan fryses ned hele, halve eller i skiver. Husk at køle brødene helt ned på en rist inden de kommes i fryseposer og i fryseren.