Opskrift på MoussakaRigtig hyggemad med smag af Grækenland. Moussaka med skiver af lækre auberginer er dejlig mad for hele familien. Server for eksempel med brød, kartoffelmos eller en sprød grøn salat.
2kanelstænger, kan erstattes af 1/2 tsk stødt kanel
1laurbærblad
1 ½tsksalt
Peber, efter smag
1tsksukker
Ostesauce:
100gsmør
1dlhvedemel
1/2lmælk
2æg, pisket sammen
2dlparmesan, revet fint
1knspstødt muskatnød
Sådan gør du
Start med at skylle auberginerne, skær dem i skiver på 1 cm. i tykkelsen. Drys skiverne med salt på begge sider, placer dem i et dørslag og lad dem dryppe af i en times tid. Når der er gået en time skylles skiverne grundigt i koldt vand, så alt saltet skylles af. Dub dem tørre med køkkenrulle og stil dem til siden.
4 auberginer, fint salt
Kødsaucen:
Når man har sat auberginerne til saltning kan man med fordel lave kødsaucen. Varm olie op i en stor gryde eller pande. Svits løg, hvidløg samt oksekød ved høj varme i ca. 10 minutter til alt væden er fordampet.
Dernæst tilsættes de hakkede tomater, hvidvin, laurbærblad, sukker, kanelstænger samt persille, og mynte. Skru ned for varmen og lad saucen simre under låg i ca. en halv time. Husk at røre i det, så det ikke brænder på.
Efter en halv time fjernes låget og saucen smages til med salt og peber. Skru lidt op for varmen og lad saucen koge lidt ind ca. 10 - 15 minutter. Når saucen er færdig fjernes kanelstængerne.
1 ½ tsk salt, Peber
Ostesauce:
Sart med at smelte smørret i en gryde. Når smørret er smeltet tilsættes melet under omrøring, jeg bruger som regel altid et piskeris. Lad rouxen (det franske navn for opbagning) simre et par minutter. Tilsæt derefter mælken lidt ad gangen under stadig omrøring med piskeriset, så der ikke kommer klumper. Når saucen er helt glat varmes den op for jævn varme, til den koger og er blevet tyk.
100 g smør, 1 dl hvedemel, 1/2 l mælk
Fjern gryden fra varmen og tilsæt parmesanen, samt de 2 sammenpiskede æg under kraftig omrøring til saucen igen er blevet helt glat. Tilsæt dernæst muskat og rør sammen.
2 æg, 2 dl parmesan, 1 knsp stødt muskatnød
Moussaka:
Forvarm ovnen til 180 - 190 grader.
Varm olivenolie op på en pande og svits aubergineskiverne ad flere omgange til de er gyldne på begge sider og helt bløde. Kom aubergineskiverne på køkkenrulle når de er færdige, det er med til at suge den overskydende olie fra.
1 dl olivenolie
Fordel en del af aubergineskiverne i bunden på et ildfast fad og kom ca. halvdelen af kødsaucen over. Dernæst auberginer igen og så kødsauce. Slut af med de sidste auberginer som øverste lag. Lidt som når man laver lasagne.
Som det sidste hældes ostesaucen over og fordeles på toppen. Nu skal hele herligheden bages i oven i 45 - 60 minutter eller til overfladen er blevet gylden og lækker.
Tag fadet ud af ovnen og lad det trække i ca. 5 minutter inden det serveres evt. sammen med en græsk salat og et godt brød til.