Opskrift på luciabrødLuciaboller eller lussekatter som de hedder på svensk, er nogle lækre bløde smørfyldte boller, som indeholder krydderiet safran. Det giver en karakteristisk smag, og den smukke gule farve. Bollerne formes i traditionelle former, og pyntes med rosiner.
Forb. tid 30 minuttermin
Tilb. tid 10 minuttermin
Hævetid 1 timet30 minuttermin
Samlet tid 2 timert10 minuttermin
Antal 14boller
Ingredienser
100gsmør
2,5dlsødmælk
25ggær
1æg
0,5gsafran
65gsukker
½tsksalt
450ghvedemel
28rosiner
1æg, til pensling
Sådan gør du
Smelt smørret i en gryde.
Hæld mælken i smørret, og opløs gæren i væsken.
Tilsæt et æg.
Kom safran og et par skefulde af sukkeret i en morter, og stød det godt sammen, så safranen bliver knust i sukkeret.
Kom mælke/smør/ægge-blandingen i røremaskinen sammen med safransukkeret og resten af sukkeret.
Kom melet i lidt af gangen, og ælt dejen godt. På røremaskinen skal den ælte ca. 10 minutter eller til dejen er jævn og glat, og slipper siderne på røreskålen. Pas på med at komme for meget ekstra mel i, dejen skal være klistret og ret blød.
Læg dejen i en skål og dæk skålen med husholdningsfilm eller et låg. Lad dejen hæve 45 minutter eller til den er dobbelt størrelse.
Efter 45 minutter er dejen klar til at blive formet.
Del dejen i 14 lige store dele, og tril hver del til en lang pølse. Rul enderne sammen, så du får den omvendte s-form. I midten af hver sammenrulning trykkes en rosin ned. Læg lussekatterne på en bageplade beklædt med bagepapir.
Dæk luciabollerne med et viskestykke og lad dem hæve 30-45 minutter til de er dobbelt i størrelse.
Varm i mens ovnen op til 220 grader almindelig varme.
Pensel bollerne med sammenpisket æg, og bage dem 8-10 minutter ved 220 grader til de er gyldne og gennembagte.