Opskrift på langtidsstegt and i ovnSaftig og mør hel and stegt i ovn med langtidsstegning. Det er en perfekt juleand eller and til Mortensaften. Server andestegen med traditionelt tilbehør som brunede kartofler, hjemmelavet rødkål og den gode andesovs.
Forb. tid 15 minuttermin
Tilb. tid 5 timert
Trækketid 30 minuttermin
Samlet tid 5 timert45 minuttermin
Antal 6personer
Ingredienser
1and, ca. 3 kg.
3æbler
150gsvesker
1/2dlsalt
1/2spsk frisk timian
Peber
Til bradepanden:
2gulerødder
2løg
1porre
1persillerod
1spskfrisk timian
3laurbærblade
Indmad fra anden, Kan udelades
1lvand
Sådan gør du
Forvarm ovnen til 120 grader.
Start med at rengøre anden. Fjerne rester af fjer samt indvolde og klip vingespidserne af. Vingespidserne kan kommes med i bradepanden, og er med til at give en lækker sovs senere. Indmad kan også kommes i bradepanden. Skyl derefter anden med koldt vand både udvendigt og indvendigt. Afslut med at duppe den helt tør med køkkenrulle. Så er anden klar til at blive fyldt med lækkerier.
Æblerne vaskes, kernehusene fjernes og derefter skæres de i passende tern. Kom dem i en skål. Bland svesker samt timian i og krydder med godt med salt og peber.
Tag anden og fordel halvdelen af saltet indvendigt. Fyld derefter blandingen af æbler og svesker ind i anden og pres det god sammen. Luk evt. anden til sidst med et par kødnåle, så der bliver holdt lidt på fyldet. Gnid nu anden ind i resten af saltet og krydder med peber efter smag. Nu er anden klar til at komme i ovnen.
Skær gulerødder, porre og persillerod i skiver og halver løgene. Kom grøntsager samt krydderurter og vand i en bradepande. Læg anden på en rist over bradepanden med brystsiden opad. Sæt bradepande og and i ovnen.
Anden skal nu stege i ca. 4 timer. Du skal øse sky fra bradepanden over anden hver halve time.
Undervejs kan man fylde efter med mere vand hvis det er nødvendigt, så bradepanden ikke tørrer ud.
Når der er gået 4 timer, hældes væden fra bradepanden igennem en si ned i en skål og gemmes til saucen, placer igen bradepanden under anden. Skru op til 200 grader og steg anden til den er blevet gylden og lækker. Se opskriften på andesovs her.
Tjek i mens temperaturen med et stegetermometer. Kernetemperaturen skal ligge på 75 grader når anden er færdig. Når man er tilfreds temperaturen og anden er blevet lækker gyldenbrun, tages den ud af ovnen. Hvis du har problemer med at få anden gylden, kan du bruge ovnens grillfunktion. Hold godt øje med andet, det kan godt gå hurtigt.
Tag anden ud af ovnen og lad den trække i mindst en halv time inden den skæres ud og serveres.
Noter
Tjek altid temperaturen inde ved benene, den skal ligge på 75 grader. Stegetiden kan variere fra ovn til ovn.