Opskrift på klassiske mormorfrikadeller med brun sovs og kartofler
Forb. tid 10 minuttermin
Tilb. tid 35 minuttermin
Samlet tid 45 minuttermin
Antal 4personer
Ingredienser
Frikadellefars
500ghakket svinekød, eller en blanding af hakket svine- og kalvekød
1stkløg, stort, groft revet på rivejern
1dlhavregryn
2stkæg
1dlmælk
¼tskstødt allehånde
1,5tsksalt, eller efter smag
Peber
Til stegning:
50gsmør
2spskolivenolie
Brun sovs til frikadeller:
fedtstof samt stegerester fra panden
2spskhvedemel
1dlkogevand fra kartofler, eller vand
2,5dlsvinebouillon
1dlpiskefløde
1spskengelsk sauce
1tsksød sennep
1spsktomatpure
1spskketchup
1spskmadkulør
1tsksalt, eller efter smag
1tsksukker, efter smag
Peber, efter smag
Sådan gør du
Alle ingredienser til farsen røres sammen i en skål eller på køkkenmaskine.
Olivenolie og smør varmes op til middel varme på en stor pande.
Form frikadellerne til en passende størrelse og steg dem 6-7 minutter på hver side, juster på varmen hvis panden er for varm, frikadellerne skal have en pæn brun stegeskorpe uden at være brændte. Når frikadellerne bliver færdige, lægges i et fad og dækkes med staniol for at holde sig varme.
Brun sovs til til frikadeller:
Melet kommes i panden med fedtstof og stegerester fra frikadellerne. Svits det under omrøring i et par minutter.
Tilsæt kartoffelvandet imens der piskes, pas på der ikke kommer klumper i sovsen.
Tilsæt derefter bouillon, samt fløde gradvist imens der piskes let. Lad sovsen koge op og jævne under omrøring i et par minutter.
Derefter tilsættes Engelsk sauce, sød sennep, tomatpure, ketchup samt kulør og rør det ind i sovsen. Tilsæt salt, sukker og peber efter smag og lad sovsen simre i et par minutter og koge lidt ind.- Hvis sovsen bliver for tyk kan den fortyndes med vand.
Smag sovsen endeligt til og og den varm på lavt blus til den skal serveres.