720gblandede bønner, , udblødt og kogt eller fra dåse
3stkchipotle chili, , enten tørrede eller fra dåse (kan erstattes med 1 spsk. røget paprika og lidt ekstra chili)
400g hakkede tomater, , fra dåse
1 1/2dltomatpure
1 1/2spskbrun farin
33clmørk øl, , svarende til en dåse
40gmørk chokolade, , min 70%
Krydderierne
1spsk oregano
1 1/2spskspidskommen, , stødt
1tskallehånde, , stødt
1stangkanel
1/4appelsin, økologisk, skallen heraf
3tskgroft salt
Salt og peber efter smag
Sådan gør du
Start med at skære kødet i mundrette stykker. Brun det derefter godt af i olie. Det er en god ide at gøre det af flere omgang, så der ikke trækker for meget kødsaft ud.
Når alt kødet er brunet af, kommes det tilbage i gryden og oregano, spidskommen, allehånde samt kanel tilsættes. Steg kødet yderligere et par minutter sammen med krydderierne. Slut af med at tage kødet op og stil det til siden.
Skær løg og peberfrugter ud i grove tern og og steg dem ved middelvarme i ca. 10 min.
Hak hvidløgene samt den halve chili og kom det ned til løgene og peberfrugterne, lad det steg yderligere et par minutter.
Kom kødet tilbage i gryden.
Tilsæt nu de hakkede tomater, tomatpure, øl, salt, kanel, brun farin, chipotle chili samt skal af appelsin. Kom låg på og kog nu retten i 2-3 timer ved svag varme, eller indtil kødet er mørt.
Efter retten har kogt og kødet er mørt, tilsættes de forkogte bønner (eller dem fra dåse), samt den mørke chokolade. Retten koges yderligere ved svag varme i 10-15 min. Smag til med salt peber og evt. mere brun farin.
Server den rygende varme chili sammen med enten ris, tortilla chips eller et godt fladbrød.
Tilberedning i trykkoger (hurtig chili con carne)
Følg fremgangsmåden herover indtil step nr. 6. I stedet for at koge retten i 2-3 timer, kan den hældes i trykkogeren og koges under tryk i 50 minutter. Herefter tilføjes bønner og chokolade, og retten koges 10-15 minutter (ikke under tryk) og smages til med salt, peber og brun farin.