Opskrift på pirogger til madpakken eller frokost med fyld af kylling, ost og grøntsager.
Forb. tid 30 minuttermin
Tilb. tid 30 minuttermin
Hævetid 1 timet30 minuttermin
Samlet tid 2 timert30 minuttermin
Antal 12stk
Ingredienser
Dej:
2,5dlsødmælk
1spsksukker
4gtørgær
1stkæg
400ghvedemel
40gsmør, smeltet
1tsksalt
Fyld:
1spskolie, til stegning
250gkyllingebryst
200ggulerod, skrællet og revet
100gspidskål, eller hvidkål
1tskkarry
Salt og peber
75gcheddarost, revet
1æg, til samling og pensling
Sådan gør du
Dej:
Varm mælken op til cirka 35 grader (lillefingervarm), og pisk sukker og gær i med et piskeris. Lad væsken stå i 10 minutter indtil det begynder at boble. Forbered imens resten af ingredienserne til dejen.
Når der er gang i gæren, kommes det i røremaskinen sammen med æg, hvedemel, smeltet afkølet smør og salt. Ælt dejen godt på maskinen ved middel hastighed i 15-20 minutter.
Lad dejen hæve overdækket ved stuetemperatur i 1 time eller til dobbelt størrelse. Forbered i mens fyldet.
Fyld:
Skær kyllingen i mundrette strimler, og brun dem af på panden i olien. Hvis du har en rest tilberedt kylling, kan du springe dette skridt over og starte med grøntsagerne. Kom så den kolde kylling direkte i piroggerne når du fylder dem.
Skræl og riv gulerødderne, og snit kålen fint. Kom det ned sammen med kyllingen og karry, og opvarm 1-2 minutter til kålen er faldet lidt sammen. Tag panden af varmen, og lad fyldet køle lidt ned mens du gør dejen klar.
Pirogger:
Del dejen i 12 lige store dele. Form boller af dejklumperne, og rul dem herefter ud til runde, flade brød med en diameter på cirka 15 cm.
Fordel nu fyldet på dejen, fyldet skal ligge på den ene side af midten. Start med grøntsagerne og kyllinge, og top med revet cheddarost.
Pisk ægget sammen, og pensel dejcirklen hele vejen rundt i kanten som en slags lim. Fold cirklen på midten, så du får en halvmåneform. Luk herefter dejen rundt i kanten ved at trykke samlingen sammen med en gaffel. På den måde får du det karakteristiske mønster langs den buede kant.
Læg de færdige pirogger på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem efterhæve 30 minutter. Varm i mens ovnen op til 190 grader.
Pensel piroggerne med resterne af det sammenpiskede æg, og bag dem herefter 15-17 minutter ved 190 grader.
Lad piroggerne køle lidt ned på en rist. Spis dem gerne lune eller læg dem i køleskabet hvis de skal med på madpakken dagen efter. Alternativt kan de fryses ned hvis der går længere tid inden de skal spises.